Nemesbük Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi, ügyeleti, iskolaegészségügyi és a területi védőnői körzetekről szóló 13/2016 (IX.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 09

Nemesbük Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.09.
a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi, ügyeleti, iskolaegészségügyi és a területi védőnői körzetekről szóló 13/2016 (IX.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
Előterjesztés
Nemesbük község Önkormányzata 2023. szeptember 5. napján tartandó ülésére
Tisztelt Képviselő-testület !
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Eatv.) 2023. július 1-jétől kiegészült a 6/B. §-sal, amely szerint az állam az egészségügyi alapellátás körében – a települési önkormányzattal együttműködésben – gondoskodik a védőnői ellátásról.
Ezzel egyidőben hatályon kívül helyezték az Eatv. 5. § (1) bekezdés d) pontját, tehát 2023. július 1-jétől az önkormányzat alapellátási feladatai közül kikerült a védőnői ellátás, és az állam feladatába került át.
Mindezek alapján a települési önkormányzat képviselő-testületének egészségügyi alapellátásokról szóló rendeletének hatálya már nem terjedhet ki a védőnői ellátásra, illetve annak körzeteinek megállapítására.
Az Eatv. 6. § (1) bekezdése 2023. július 1. napjától az alábbiak szerint módosult: Az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben meghatározott praxiskezelő (a továbbiakban: praxiskezelő) jogszabályban meghatározott szempontok alapján, a települési önkormányzatok bevonásával alakítja ki az egészségügyi alapellátások körzeteit.
Az Eatv. 6. § (4) bekezdése értelmében nem kell alkalmazni a települési önkormányzatnak a körzethatárok megállapításáról szóló rendeletét, ha a praxiskezelő az egészségügyi alapellátási körzetet az (1) bekezdés szerint kialakította.
Az önkormányzatok képviselő-testületei 2023. június 30-ig rendeletben jelölték ki az egészségügyi alapellátások körzeteit, azonban - fentiek alapján – 2023. július 1-től az egészségügyi alapellátási körzetek kialakítása önkormányzati feladat helyett állami feladattá válik, amelyet a praxiskezelő végez. A körzetek kialakítása a helyi sajátosságok figyelembe vétele érdekében a települési önkormányzatok bevonásával történik.
A fenti magasabb szintű jogszabályi változások miatt a települési önkormányzatoknak az egészségügyi alapellátásról alkotott önkormányzati rendeletei módosítása indokolt, a védőnői szolgálatra vonatkozó rendelkezéseket hatályon kívül kell helyezni.
A jelenlegi szabályozás szerint rendeletalkotási felhatalmazása az egészségügyi alapellátások körzetei tekintetében már nincs az önkormányzatoknak, az egészségügyi alapellátásokról szóló önkormányzati rendeletet azonban addig alkalmazni kell, amíg a praxiskezelő ki nem jelöli az egészségügyi alapellátási körzeteket.
Fentiek figyelembevételével javaslom, hogy a képviselő-testület az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló önkormányzati rendeletéből a védőnői szolgálatra vonatkozó részt helyezze hatályon kívül.
A háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi, ügyeleti, iskolaegészségügyi és a területi védőnői körzetekről szóló 13/2016 (IX.21..) önkormányzati rendelet módosítás előzetes hatásvizsgálata:
társadalmi kihatásai: nincs
gazdasági kihatásai: nincs
költségvetési kihatásai: nincs
környezeti következményei: nincsenek
egészségügyi következményei: nincsenek
adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: nincs
megalkotásának szükségessége: jogszabályváltozás
megalkotása elmaradásának várható következményei: törvényességi észrevétel
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a hivatalban dolgozók foglalkoztatása révén a személyi feltételek jelenleg biztosítottak, szervezeti változást, tárgyi feltételeket nem igényel
Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy fogadja el a rendelet tervezetet.
Nemesbük, 2023.08.29.
dr. Simotics Barnabás
polgármester