Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016(I.29.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosítása

Hatályos: 2016. 02. 01- 2016. 02. 01

            Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének

1/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 1/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása


Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 10. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. §-ában, 60. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésben rögzített felhatalmazás alapján a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozására az alábbi rendeletet alkotja: a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 1/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) módosítása

1.§.   

 (1) Az Ör.  3.§ (1) bekezdés b) pont helyébe a következő rendelkezés lép:

b) A szociális ellátások iránti kérelmet a 63/2006.(III.27.) Kormányrendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) mellékletében foglalt formanyomtatványon kell benyújtani. A Kormányrendeletben nem szabályozott esetekben – az eljárás gyorsabbá egyszerűbbé tétele érdekében – elsősorban a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) által rendszeresített 1. számú melléklet szerinti formanyomtatvány felhasználásával lehet benyújtani.

(2) Az Ör. 3.§ (1) bekezdés c) pont helyébe a következő rendelkezés lép:

 c) Az egyes ellátási formákra vonatkozó jogosultság elbírálásához a kérelmező jövedelmi vagyoni helyzetére vonatkozóan nyilatkozatot köteles tenni. Az igazolható jövedelemmel nem rendelkezőknek büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk kell jövedelmükről. Az igazolható jövedelemről munkáltatói keresetigazolást, vállalkozó esetében adóhatósági igazolást kell benyújtani.

 (3) Az Ör. 3.§ (1) bekezdés a következő e) pont rendelkezéseivel egészül ki:

e) A szociális ellátások iránti kérelemhez a Kormányrendeletben foglalt igazolásokat kell csatolni. A támogatási kérelemhez szükséges jövedelem és vagyon számításnál az Szt.-ben meghatározottak szerint kell eljárni.                                                                                                                                                            



(4) Az Ör.  3.§ (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) E rendeletben szabályozott rendkívüli települési támogatási és települési támogatási ügyekben (továbbiakban: támogatás) egyszerűsített határozat hozható a Ket. 72.§ (4) bekezdésében meghatározott esetben.

(5) Az Ör.  3.§ (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) Támogatást ugyanazon családban élők részére a tárgyévben családtagonként 4 alkalommal lehet megállapítani. Új támogatás iránt kérelmet az előző kérelem benyújtását követő 90. nap után lehet beadni, kivéve, ha a késedelem elháríthatatlan kárral vagy veszéllyel járna illetve a kérelmező a rendelet 7.§ (2) bekezdés a) pontjában szabályozott rendkívüli élethelyzetbe került.

2.§

Az Ör.  5.§ a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

  1. rendkívüli települési támogatás (gyógyszertámogatás, beiskolázási támogatás, kamatmentes kölcsön, temetési támogatás);

3.§

Az Ör.  6.§ (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) Amennyiben az ellátott az általa kézhez vett támogatással kapcsolatos elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, az elszámolásra nyitva álló határidő leteltétől számított 6 hónapon belül önkormányzati támogatásban nem részesülhet. Az elszámolási kötelezettségről rendelkező határozatban az elszámolás elmaradása esetére kilátásba kell helyezni a joghátrány alkalmazását.

                                                                       4.§

Az Ör.  8.§ b) pont helyébe a következő rendelkezés lép:

b) eseti gyógyszerkiadás mérséklésére (a továbbiakban: gyógyszertámogatás), így különösen:

                                                                       5.§

(1) Az Ör.  9.§ (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az önkormányzati támogatás összege – a 12. §, 13. §, 14. §, 15. § és 18.§-ban foglalt kivétellel - az adott naptári évben nem haladhatja meg:

a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő családtagja lakásfenntartási támogatásban részesül,

b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő családtagja nem részesül lakásfenntartási támogatásban.

 (2) Az Ör.  9.§ (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

 (4) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre, vagy hivatalból indult eljárásra önkormányzati támogatás, - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén, - nem állapítható meg.

(3) Az Ör.  9.§ (6) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(6) A kifizetéséről a határozat jogerőre emelkedését követő három munkanapon belül a Hivatal Pénzügyi Csoportja gondoskodik.

                                                                       6.§

 Az Ör.  10.§ (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) Legfeljebb hat hónapig rendkívüli települési támogatás adható, ha kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik és a család létfenntartása veszélyeztetve van. A támogatás havi legmagasabb összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50 %-át nem haladhatja meg. A támogatás a kérelmező egyéni helyzete alapján a 6.§ szerinti természetbeni ellátás formájában is adható.

                                                                       7.§

 (1) Az Ör.  11.§ (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) A gyógyszertámogatás évente maximum négy alkalommal igényelhető, negyedévente egyszer. A támogatás összege alkalmanként legfeljebb hétezer forint lehet.

(2) Az Ör.  11.§ a következő (4) bekezdés rendelkezéseivel egészül ki: 

(4) A gyógyszertámogatást egy évre lehet megállapítani, ha a gyógykezelés várható időtartama legalább egy évre, vagy határozatlan időre szól. A kifizetést a határozat jogerőre emelkedését követő öt munkanapon belül, majd azt követően negyedévente kell teljesíteni, a negyedév első hónapjának tízedik napjáig.

                                                                       8.§

(1) Az Ör.  12.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel hivatalból nyújtott rendkívüli települési támogatás megállapításához nem kell csatolni a jövedelemigazolásokat, a támogatás jövedelemhatártól függetlenül meg állapítható. A nem tankötelesek esetén iskolalátogatási igazolást kell benyújtani.

(2) Az Ör.  12.§ (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: 

(3) Beiskolázási támogatásban részesülhet

a) a nappali tagozaton tanulmányokat folytató kiskorú, vagy

b) a nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig,

c) a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 25. életévének betöltéséig.

A beiskolázási támogatás egyszeri összege 5.000 Ft-nál kevesebb és 20.000 Ft-nál magasabb nem lehet.

(3) Az Ör.  12.§ (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: 

(4) A nem hivatalból induló eljárások esetén a támogatás iránti kérelmeket tárgyév július 15. napjától, tárgyév szeptember 30. napjáig a lehet a Hivatalhoz benyújtani.

                                                                       9.§

Az Ör.  13.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: 

(1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt rendkívüli települési támogatásra jogosult az eltemettető, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg  

a) családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át,

b) egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át.

                                                                       10.§

Az Ör.  15.§ (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: 

(4) Lakásfenntartási támogatás akkor adható, ha a háztartásban élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg több személy esetén a mindenkori öregségi nyugdíjminimum két és félszeresét, egyedül élő esetén a háromszorosát.

                                                                       11.§

Az Ör.  16.§ helyébe a következő rendelkezés lép: 

A lakásfenntartási támogatás összege: 

  1. 3 000 forint/hó, a 15.§ (4) bekezdése esetében;
  2. 4000 forint/hó, ha a 15.§ (4) bekezdésének kérelmező megfelel, egyedül álló, vagy egy, vagy több gyermeket egyedül nevel, vagy nem egyedül neveli három vagy több gyermekét.

12. §

(1) Az Ör.  17.§ (2) bekezdés c) pont helyébe a következő rendelkezés lép: 

  1. akinek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg
  • több személy együttélése esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona,
  • egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, és vagyona nincs.

 (2) Az Ör.  17.§ (6) bekezdés b) pont helyébe a következő rendelkezés lép: 

b) ha kérelmező jogosultsága fennáll, védendő fogyasztóvá nyilvánításában,

13.§

Az Ör.  20.§ (1) bekezdés utolsó mondata helyébe a következő rendelkezés lép:  

Az 1. pontban meghatározott feladatokat a Szociális, Család-és Gyermekjóléti Szolgálat Pacsa (székhelye: 8761 Pacsa, Csány L. u. 1.) útján biztosítja, a 2. b) pontban meghatározott feladatokat a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Család-és gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja.

14.§

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

  1. Ez a rendelet 2016. február 01. napjával lép hatályba, és hatálybalépését követő napon, hatályon kívül helyezésre kerül.  
  2. A rendelet szabályait a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

Egeraracsa, 2016. január 27.


Dancs László                                                                        Kovács Katalin Polgármester                                                                        Jegyző

Kihirdetve:

Zalaapáti, 2016. január 29.

Kovács Katalin  

Jegyző