Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2010(XII.15.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóbeszedésre kötelezettek bejelentési, nyilvántartás vezetési kötelezettségéről

Hatályos: 2011. 01. 01

Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének

13/2010.(XII.15.) rendelete

Az idegenforgalmi adóbeszedésre kötelezettek bejelentési, nyilvántartás vezetési kötelezettségéről


Zalaszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§-ában és a helyi adókról szóló többszörösen módosított 1990. évi C törvény (továbbiakban helyi adó törvény) 6.§. (e)  pontjában kapott felhatalmazás alapján az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezettek bejelentési, nyilvántartás vezetési kötelezettségéről a következő rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1.§. A rendelet hatálya a helyi adó törvény 34. §-ban meghatározott, idegenforgalmi adó beszedésére kötelezettek körére terjed ki (továbbiakban: szállásadó)


Nyilvántartás vezetés


2.§. (1) A szállásadónak e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott formátumú vendégkönyvet kell vezetnie.


(2) A vendégkönyv szigorú számadású nyomtatvány, melyet Zalaszentmárton Község Jegyzője (továbbiakban: önkormányzati adóhatóság) térítési díj ellenében biztosít a szállásadó részére.


(3) Amennyiben a szállásadó vendégnyilvántartásra számítástechnikai programot használ, nem kötelezett vendégkönyvet kiváltani. Ebben az esetben a program forgalmazójának a rendelet 2. számú melléklet szerint nyilatkoznia kell arról, hogy terméke megfelel e rendeletben előírtaknak.


3.§. (1) A vendégkönyvet a szálláshely szolgáltatási tevékenység engedélyének kiadásával egyidejűleg kell kiváltani. A vendégkönyvben az adatokat folyamatosan, kihagyás nélkül vezetni kell.


(2) A vendégkönyvet kiadásakor az önkormányzati adóhatóság hitelesíti, a kiadott vendégkönyv sorszámát, a szállásadó adatait, a kiadás dátumát nyilvántartásában rögzíti.


(3) Amennyiben a vendégkönyv betelik, a betelt vendégkönyv bemutatása mellett, a (1) bekezdés szerint új vendégkönyvet kell kiváltani. A vendégkönyv megteltét az önkormányzati adóhatóság nyilvántartásában rögzíti.


(4) A vendégkönyvet, tárgyévet követő év január 31. napjáig az önkormányzati adóhatóságnál be kell mutatni. Az önkormányzatai adóhatóság a bemutatott vendégkönyvet záradékolja, a záradékolás időpontját, az éves összesített vendégforgalmi adatokat nyilvántartásában rögzíti.


(5) Amennyiben a szállásadó tevékenységét megszünteti, aktuálisan vezetett vendégkönyvét az önkormányzati adóhatóságnak be kell mutatnia. Az önkormányzati adóhatóság a könyvet lezárja, ennek tényét, időpontját nyilvántartásában rögzíti.


(6) A lezárt vendégkönyveket az abban szereplő adatok alapján megállapítható adókötelezettség elévülési idejét az adóbeszedésre kötelezettnek meg kell őriznie.


4.§.  (1) A vendégkönyv sorai egyedileg számozottak. Minden vendég adatait külön sorban kell feltüntetni.


(2) A vendégkönyve a vendég érkezésekor haladéktalanul fel kell jegyezni a vendég nevét, valamint az érkezés időpontját.


(3) A vendégkönyv többi adatát, a (4) bekezdésben meghatározott adatok kivételével, legkésőbb az érkezés napján ki kell tölteni.


(4) A távozás időpontjára, eltöltött vendégéjszakára, idegenforgalmi adó kötelezettségre vonatkozó adatokat legkésőbb a távozás napjával ki kell tölteni.


Bejelentési kötelezettség


5.§.  (1) A szállásadó szállásadói tevékenységére vonatkozó engedélyének kiváltását követő 15 napon belül, de a tényleges tevékenységének megkezdése előtt bejelentkezik az önkormányzati adóhatóságnál.


(2) A bejelentésnek az adózás rendjéről szóló törvényben előirtakon túl tartalmaznia kell a vendégkönyv őrzésének helyét.


(3) A szállásadó bejelentett adataiban bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelentenie.


Jogkövetkezmények


6.§.  Az a szállásadó, aki bejelentési, nyilvántartás vezetési kötelezettségét nem teljesíti, az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott mulasztási bírsággal sújtható.


Záró rendelkezések


7.§.  Ez a rendelet 2011. január 1. napján lép hatályba.



Zalaszentmárton, 2010. december 13.



                             Hegedüs Lóránt                             Dancs Szilveszter Zoltán

                              Körjegyző                                          Polgármester



Kihirdetve: 2010. december 15.



                                                                       Hegedüs Lóránt

                                                                            Körjegyző