Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről

Hatályos: 2010. 09. 30

Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről

2010.09.30.

Zalaszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdésének a) pontjában és a 16. § (1) bekezdésében, illetőleg a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény 21. § (3) bekezdésében biztosított jogkörében az Önkormányzat jelképeiről és azok használatának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

Az Önkormányzat jelképei

1. § Az Önkormányzat jelképei, mint a település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok: a címer és a zászló.

A címer leírása

2. § Csücskös talpú pajzs, pajzsközépen ezüst pólyával vágott, a Pajzs felső kék mezejében, kinövő Szent Márton bal kezében vörös köpenyét, jobb kezében ezüst kardját tartja, mellyel megfelezi köpenyét. szent Márton ezüst sisakot, rövid ujjú ezüst gyapjúinget (tunikát) visel, melyet barna katonai öv fog össze. A pajzs alsó zöld mezejében középen arany búzakéve, mely mögé jobbról aranycsép, balról arany kasza van állítva. A címerpajzs felett fekete betűkkel írott Zalaszentmárton felirat lebeg. (1.számú melléklet) A címer szimbolikája: A község nevének és védőszentjének jelképeként a pajzs felső mezejében Szent Márton jelenik meg, amint megfelezi köpenyét. A pajzsot ezüst pólya szeli ketté, mely a település nevében szereplő Zala- előtag szimbóluma. A pólya alatti mezőben, Szentmárton régi címeres pecsétjének ábráit láthatjuk, mely eszközök a paraszti gazdálkodás, a földművelés fontosságára utaltak a régmúltban s utalnak a jelenben is.

Címer használatának körei és szabályai

3. § Az Önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet:

a) az Önkormányzat körpecsétjén, amely 35 mm átmérőjű pecsétnyomó és Zalaszentmárton község körirattal van ellátva; (2. sz. melléklet)

b) az Önkormányzat zászlaján és annak változatain;

c) az Önkormányzat szerveinek, a polgármesternek, alpolgármesternek;

d) az Önkormányzat által kiadott díszokleveleken,emléklapokon, kitüntető vagy emlékérmeken;

e) a Polgármesteri Hivatal főbejárata melletti mellvédfalon, a polgármester irodájában és a más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben;

f) a Faluház bejáratánál;

g) az Önkormányzat és szervei által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon;

h) a községbe vezető út mellett, a közigazgatási határnál lévő táblán.

4. § (1) Az Önkormányzat címerével ellátott körpecsét az Önkormányzat és ás bel-, illetve külföldi önkormányzatok közötti kapcsolatokban protokolláris célból, illetőleg szerződések, megállapodások hitelesítésekor, valamint az Önkormányzat belső működésével és szervezeti felépítésével kapcsolatos rendelkezések, kitüntető oklevelek hitelesítésekor használható.

(2) Ha a Magyar Köztársaság címerének, illetőleg címeres körbélyegzőjének használata kötelező, az önkormányzati címer, illetőleg címeres körbélyegző egyidejűleg nem használható.

5. § (1) A 3. § g) pontjában meghatározottakon kívül más jogi személy számára az általa készített kiadványokon, vagy jellegzetes termékeken az Önkormányzat címerének használatát – kérelemre – e rendelet alapján a képviselő-testület engedélyezheti az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályok szerint.

(2) Kereskedelmi vagy reklámcélú felhasználás esetében a címer használatáért gyártási és forgalmazási díjat kell fizetni. A díj mértékét a képviselő-testület állapítja meg.

(3) A díj megállapítása történhet egy összegben évi átalány formájában, vagy az elért árbevétel arányában.

(4) A (3) bekezdésben szereplő átalány összege 10.000,-Ft-tól 50.000,-Ft-ig terjedhet. Az árbevétel után megállapítható díj mértéke az éves árbevétel 1 %-a, de legkevesebb 10.000,-Ft.

6. § (1) A címer használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, címét,

b) a címer használat célját,

c) az előállítani kívánt mennyiséget, darabszámot,

d) a címer előállításának anyagát,

e) terjesztés, illetve forgalomba hozatal esetén ennek módját,

f) a használat időtartamát,

g) a címerrel díszítendő tárgy mintapéldányát,

h) a felhasználásért felelős személy megnevezését,

(2) A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az előállítás anyagát,

c) az engedélyezett felhasználás célját,

d) az előállításra engedélyezett mennyiséget,

e) a felhasználás idejét, illetőleg az engedély érvényességének időtartamát,

f) a terjesztés, a forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

g) a címer felhasználásáért felelős személy megnevezését,

h) amennyiben a címer használatáért díjat kell fizetni, a díj összegét.

(2) A kiadott engedélyekről a Körjegyző nyilvántartást vezet.

(3) Az engedély kiadását meg kell tagadni ha a jelen rendelet 6. §-ában foglaltak betartása nem biztosított, vagy a címer tervezett használata a település hírnevét sértené.

(4) A kiadott engedélyt a képviselő-testület visszavonhatja, ha a címer használata az engedélyben foglaltaktól eltérően,vagy a község hírnevét, illetőleg a címer szimbolikus jellegét sértő módon történik.

7. § (1) Az Önkormányzat címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(2) Amennyiben nincs lehetőség az Önkormányzat címerének eredeti színben való ábrázolására, akkor az csak a hordozó tárgy anyagának (fém, fa, kerámia, stb.) színében, de a heraldika általános szabályainak és színjelzéseinek megtartásával történhet.

A zászló és a lobogó leírása

8. § (1)

a) A községi zászló 2:1 méretarányú, fekvő téglalap alakú, ezüst (heraldikai) jobb ékre harmadolt zöld kelme. A község nevével feliratozott címer a zászlólap hosszanti tengelyében, a rúdtól 1/3, a szabad végtől 2/3 egységnyi távolságra helyezkedik el. A zászlólap lengő vége arannyal van rojtozva.

b) A községi lobogó 1:2 méretarányú, álló téglalap alakú, zölddel saruzott ezüst kelme. A község nevével feliratozott címer a lobogó hosszanti tengelyében, a rúdtól 1/3, a szabad végtől 3/3 egységnyi távolságra helyezkedik el. A zászlólap rúddal szemközti rövidebb éle arany rojttal díszített.

(2) Az Önkormányzat zászlaja ill. lobogója a Polgármesteri Hivatal előtti téren, zászlórúdon és a polgármester irodájában kerül elhelyezésre.

A zászló és lobogó használata

9. § (1) A zászló és lobogó (továbbiakban: zászló) vagy annak mértarányos változatai használhatók:

a) hivatalos állami ünnepek alkalmával, a Magyar Köztársaság zászlajával együtt,

b) a község életében jelentős események, ünnepségek és rendezvények alkalmából, más hivatalos zászlóval (zászlókkal) együtt,

c) a Képviselő-testület ülései alkalmával önállóan az ülés helyszínén,

d) nemzeti, megyei, illetőleg helyi gyászesemény alkalmával, a fekete zászlóval együtt, félárbocra eresztve,

e) minden, a településsel összefüggő, vagy az Önkormányzat részvételével rendezett eseményeken és a körjegyzőség hivatalában állandó jelleggel.

(2) A zászló előállításának engedélyezésére, a címerre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(3) A zászló használatára engedélyezés nélkül jogosultak az Önkormányzat szervei, intézményei és a körjegyző.

Az Önkormányzat jelképeinek jogosulatlan használata

10. § Aki az Önkormányzat jelképeit jogosulatlanul, az engedélytől eltérő, vagy a közösséget sértő módon használja fel, szabálysértést követ el és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

11. § A rendelet 2010. szeptember 30. napján lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet