Zalavár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 8.) önkormányzati rendelete

a tűzgyújtás helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 05. 09

Zalavár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 8.) önkormányzati rendelete

a tűzgyújtás helyi szabályozásáról

2023.05.09.

Zalavár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Zalavár község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az erdőterületekre.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából

a) avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (a továbbiakban: kerti hulladék)

b) hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása

3. § (1) Az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetése hétfőn és szombaton 16:00 órától 24:00 óráig, valamint szerdán 06:00 órától 24:00 óráig engedélyezett.

(2) A július 1. és augusztus 31. közötti időszakban a nyílttéri tűzgyújtás tilos.

(3) A kerti hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett történhet.

(4) A kerti hulladékot nyílt téren úgy szabad égetni, hogy az a környezetre káros hatással ne járjon, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hő) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(5) Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot, nedves kerti hulladékot égetni tilos. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, valamint ipari eredetű hulladékot (műanyag, gumi, egyéb veszélyes hulladék).

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.