Bókaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi adók bevezetéséről

Hatályos: 2017. 01. 01- 2020. 12. 31

Bókaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi adók bevezetéséről

2017.01.01.

Bókaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a terület és a településfejlesztés, a község lakosságszámának növelése, az arányos közteherviselés elvének érvényesítése, környezetvédelmi, köztisztasági faladatok ellátása, a lakossági ellátás színvonalának javítása, a helyi kommunális szolgáltatások biztosítása és az idegenforgalomhoz kapcsolódó feladatok ellátásához szükséges forrás megteremtése érdekében egyes helyi adók bevezetését tartja szükségesnek.1 Az Önkormányzat a helyi adók körére, mértékére és az adózás főbb szabályaira az alábbiakat rendeli:

I. Fejezet

1. §2 Az Önkormányzat az 1990. évi C. törvény 6. § a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következő helyi adókat vezeti be határozatlan időre:

a) magánszemélyek kommunális adóját,

b) idegenforgalmi adót, valamint

c) a helyi iparűzési adót.

2. §3 A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók

3. §4 Adókötelezettség az önkormányzat illetékességi területén

a) az ingatlantulajdonra, az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogra,

b) a nem állandó lakósként való tartózkodásra,

c) az e törvényben meghatározott gazdasági tevékenység gyakorlására (a továbbiakban együtt: adótárgy) terjed ki.

II. Fejezet5

ÉPÍTMÉNYADÓ

ADÓKÖTELEZETTSÉG

4. §6

AZ ADÓ ALANYA

5. §7

ADÓMENTESSÉG

6. §8

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSE, VÁLTOZÁSA, MEGSZŰNÉSE

7. §9

AZ ADÓ ALAPJA

8. §10

AZ ADÓ MÉRTÉKE

9. §11

III. Fejezet

MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJA

ADÓKÖTELEZETTSÉG

10. § (1)12 Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő telek

(2)13 Az (1) bekezdés szerinti telek fogalmára vonatkozóan a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.

(3) Az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás.14

(4) A nem magánszemély tulajdonában álló lakásbérleti jog.15

AZ ADÓ ALANYA

11. § (1) Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év /továbbiakban év/ első napján a 10. § (1) bekezdés szerinti telek, illetve a 10. § (3) bekezdése szerinti lakás tulajdonosa. Ha a telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. Több tulajdonos esetén a (2) bekezdésben foglaltak az irányadóak.16

(2)17 Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban az (1) bekezdésben foglaltaktól el lehet térni.

(4)18 Kommunális adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

ADÓMENTESSÉG

12. § Mentes az adó alól: az építési tilalom alatt álló telek a tilalom ideje alatt.

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG MEGSZŰNÉSE

13. §19 A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók

AZ ADÓ MÉRTÉKE

14. § (1) A 10. § (1) bekezdésben meghatározott telek, telekrész után évi 17.000,-Ft20

(2) A 10. § (3) bekezdésben meghatározott lakás után évi 17.000,- Ft21

(3) A 10. § (4) bekezdésben meghatározott lakásbérleti jog után évi 17.000,- Ft22

ADÓKEDVEZMÉNY

15. §23 (1) Bókaházi lakóhellyel rendelkező állampolgároknak 14. § (1) bekezdése alapján megállapított adóból 80 % adókedvezmény jár, egy adóköteles telek után.

(2)24 Bókaházi lakóhellyel rendelkező állampolgároknak a 14. § (2) bekezdése alapján megállapított adóból 70 % adókedvezmény jár.

(3)25 Bókaházi lakóhellyel rendelkező állampolgároknak a 14. § (3) bekezdése alapján megállapított adóból 50 % kedvezmény jár.

IV. Fejezet

IDEGENFORGALMI ADÓ

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG ÉS AZ ADÓ ALANYA

16. §26 A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók

ADÓMENTESSÉG

17. §27 Az eltöltött vendégéjszakák alapján fennálló adókötelezettség (16. § (1) bekezdés) alól mentes a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. §-ában foglalt adózó.

AZ ADÓ ALAPJA

18. §28 A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók

AZ ADÓ MÉRTÉKE

19. § Az adó mértéke:

a) a 16. § (1) bekezdés a) pontja szerinti adókötelezettség esetén személyenként és vendégéjszakánként 300,-Ft.

b)29

AZ ADÓ BESZEDÉSRE KÖTELEZETT

20. § (1) A 16. § alapján fizetendő adót

a) kereskedelmi szálláshelyeken, a csónakházakban és az üdülőtelepeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,

b) a szervezett üdültetésre beutaltaktól a beutaló-jegy átadása alkalmával az üdülőt fenntartó szerv,

c) a fizető- vendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv

d) az a)–c) pont alá nem tartozó helyiség üdülés céljára történő bérbeadása ingyenes használatra való átadása esetén a helyiség bérbevevőjétől /használójától/ az egész bérleti, használati időre egy összegben a helyiség tulajdonosa vagy a helyiséggel rendelkezni jogosult szedi be.

(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

AZ ADÓBEVALLÁS SZABÁLYAI

21. § Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról a tárgyhónapot követő hó 15-ig kell bevallást tennie.

IV/A. Fejezet30

Helyi iparűzési adó

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG ÉS AZ ADÓ ALANYA

21/A. § A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók

ÁLLANDÓ ÉS IDEIGLENES JELLEGGEL VÉGZETT IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG

21/B. § A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSE ÉS MEGSZŰNÉSE

21/C. § A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók

AZ ADÓ ALAPJA

21/D. § A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók

AZ ADÓ MÉRTÉKE

21/E. § (1) Az adó évi mértéke a 21/D. § alapján megállapított adóalap esetén az adóalap 0,5 %-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén:

a) a Htv. 37. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 1.000,- Ft,

b) a Htv. 37. § (2) bekezdésének b) és c) pontja szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 3.000,- Ft.

BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG

21/F. § (1) A vállalkozó az adókötelezettséget, illetve adóköteles bevételszerző tevékenységét annak keletkezésétől /tevékenység megkezdésétől/ számított 15 napon belül köteles bejelenteni /bejelentkezés/. A bejelentést erre a célra szolgáló nyomtatványon írásban kell megtenni.

(2) Az adókötelezettséget érintő változásokról annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles tájékoztatni az önkormányzati adóhatóságot.

(3) Az adóbevallást az adóévet követő május 31-ig kell benyújtani az erre célra szolgáló nyomtatványon. Évközi megszűnés /felszámolás, átalakulás, tevékenység megszűnése esetén a megszűnés napjától számított 30 napon belül kell adóbevallást tenni.

AZ ADÓ MEGÁLLAPÍTÁSA

21/G. § (1) A vállalkozó a helyi iparűzési adót és a tartózkodás alapján fizetendő idegenforgalmi adót, önadózás keretében saját maga köteles megállapítani és a rendelet szerint bevallani, megfizetni.

(2) Az önkormányzati adóhatóság adókivetés útján állapítja meg a helyi adót az iparűzési adó és az adóbeszedéssel megállapított idegenforgalmi adó kivételével.

(3) A tartózkodás alapján fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett adóbeszedéssel állapítja meg.

AZ ADÓK ESEDÉKESSÉGE, MEGFIZETÉSE

21/H. § (1) Az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adók, adók módjára behajtandó köztartozások /e rendelet alkalmazásában együtt: adók/ nyilvántartása során – az adó megállapításához szükséges adatokon túlmenően csak az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott adóazonosító jelet, adószámot és a természetes azonosító adatokat a megfelelő adószámlán adónemenként és adóalanyonként tartja nyilván. Az önkormányzati adóhatóság által nyilvántartott adókat az adózónak adónként, a megfelelő adószámlára kell megfizetni. A bírságot, pótlékot és költséget külön számlára kell befizetni (átutalni).

(2) A vállalkozó a helyi iparűzési adóra adóelőleget köteles fizetni.

(3) Az adóelőleg összege:

a) ha az adóévet megelőző adóév időtartama 12 hónapnál nem rövidebb, az adóévet megelőző adóév adójának megfelelő összeg,

b) ha az adóévet megelőző adóév 12 hónapnál rövidebb, akkor a megelőző adóév adójának az adóévet megelőző adóév naptári napjai alapján az adóévre számított összege,

c) az adóköteles tevékenységét az önkormányzat illetékességi területén az adóév közben kezdő vállalkozónál, vagy ha az önkormányzat az adót első alkalommal vagy év közben vezeti be, az adóévre bejelentett várható adó összege.

(4) Ha jogszabályi változás miatt az adó alapja vagy mértéke az adóévre módosul, az előleg összegét ennek figyelembevételével kell megállapítani.

(5) Nem köteles adóelőleget fizetni az előtársaság, továbbá az adóköteles tevékenységet jogelőd nélkül kezdő vállalkozó, az adókötelezettség keletkezésének adóévében. Nem alkalmazható ez a rendelkezés a már működő de az önkormányzat illetékességi területén első ízben adóköteles tevékenységet kezdő vállalkozó esetében.

(6) Az önkormányzati adóhatóság által e rendelet alapján kivetett adót félévenként, két egyenlő részletben, az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig kell megfizetni /átutalni/ az önkormányzat megfelelő adóbeszedési számlájára.

(7) A vállalkozó az adóelőlegét félévi részletekben, az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig fizeti meg (utalja át) az önkormányzat megfelelő adóbeszedési számlájára.

(8) A vállalkozó a megfizetett adóelőleg, és az adóévre megállapított tényleges adó különbözetét az adóévet követő május 31-ig fizeti meg (utalja át) az önkormányzat megfelelő adóbeszedési számlájára, illetőleg a különbözetet az említett időponttól igényelheti vissza.

(9) Az ideiglenes /alkalmi/ jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adót legkésőbb a tevékenység befejezésének napján kell befizetni (átutalni) az ön- kormányzat iparűzési adó beszedési számlájára.

(10) A vállalkozó az adókötelezettség keletkezését az adóévre várható adó bejelentését is ideértve – annak bekövetkeztétől /a tevékenység megkezdésétől/ számított 15 napon belül az e célra rendszeresített nyomtatványon jelenti be az önkormányzati adóhatósághoz.

V. Fejezet

EGYÉB RENDELKEZÉSEK

22. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából a polgár lakóhelye: A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdésében meghatározottakat kell alkalmazni.31

(2) E rendeletben nem szabályozott adózási kérdésekben a helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadóak.

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

23. § Ez a rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszítik az alábbi önkormányzati rendeletek:

a) A helyi építményadóról szóló 7/1999. (XII. 21.) számú rendelet, valamint a módosításáról rendelkező 12/2000. (XII. 13.) számú önkormányzati rendelet.

b) Az idegenforgalmi adóról szóló 7/2001. (XII. 17.) számú önkormányzati rendelet.

c) A magánszemélyek kommunális adójáról szóló 4/1993. (XII. 28.) számú, és a módosításáról rendelkező 8/1995. (XII. 27.), 8/1997. (XI. 25.), 7/1998. (XII. 11.), 11/2000. (XII. 13.) számú rendeletek.

1

Módosította: 9/2008.(XII.19.) sz. rendelet, hatályos: 2009. január 1-től

2

Módosította a 9/2016.(XI.29.) önk. rendelet, hatályos: 2017. január 1-től

3

Módosította a 13/2014.(II.04.) önk. rendelet, hatályos 2014. február 5-től

4

Módosította a 9/2016.(XI.29.) önk. rendelet, hatályos: 2017. január 1-től

5

Hatályon kívül helyezte: 9/2008.(XII.19.) sz. rendelet 2009. január 1-től

6

Hatályon kívül helyezte a 9/2008.(XII.19.) önk. rendelet, hatálytalan: 2009. január 1-től

7

Hatályon kívül helyezte a 9/2008.(XII.19.) önk. rendelet, hatálytalan: 2009. január 1-től

8

Hatályon kívül helyezte a 9/2008.(XII.19.) önk. rendelet, hatálytalan: 2009. január 1-től

9

Hatályon kívül helyezte a 9/2008.(XII.19.) önk. rendelet, hatálytalan: 2009. január 1-től

10

Hatályon kívül helyezte a 9/2008.(XII.19.) önk. rendelet, hatálytalan: 2009. január 1-től

11

Hatályon kívül helyezte a 9/2008.(XII.19.) önk. rendelet, hatálytalan: 2009. január 1-től

12

Módosította a 9/2014. (I.30.) önk. rendelet, hatályos 2015. január 31-től

13

Módosította a 9/2014. (I. 30.) önk.rendelet, hatályos 2015. január 31-től

14

Megállapította: 9/2008.(XII.19.) sz. rendelet, hatályos: 2009. január 1-től

15

Megállapította a 9/2016.(XI.29.) önk.rendelet, hatályos 2017. január 1-től

16

Módosította: 9/2008.(XII.19.) sz. rendelet, hatályos: 2009. január 1-től

17

Módosította: 10/2007. /XII. 14./ sz. rendelet, hatályos: 2008. január 1-től.

18

Megállapította a 9/2016.(XI.29.) önk.rendelet, hatályos 2017. január 1-től

19

Módosította a 13/2014. (II. 4.) önk. rendelet, hatályos: 2014. február 5-től

20

Módosította a 10/2010.(XII.10.) számú rendelet, hatályos 2011. január 1-től

21

Módosította a 10/2010.(XII.10.) számú rendelet, hatályos 2011. január 1-től

22

Megállapította a 9/2016.(XI.29.) önk.rendelet, hatályos 2017. január 1-től

23

Módosította a 9/2008.(XII.19.) önk. rendelet, hatályos: 2009. január 1-től

24

Módosította a 9/2014. (I. 30.) önk. rendelet, hatályos 2015. január 31-től

25

Megállapította a 9/2016.(XI.29.) önk. rendelet, hatályos 2017. január 1-től

26

Módosította a 13/2014.(II.04.) önk. rendelet, hatályos: 2014. február 5-től

27

Módosította a 3/2010.(III.12.) önk. rendelet, hatályos: 2010. március 12-től

28

Módosította a 13/2014.(II.04.) önk. rendelet, hatályos: 2014. február 5-től

29

Hatályon kívül helyezte a 3/2013.(III.08.) önk. rendelet, hatálytalan: 2013. március 9-től

30

Megállapította a 9/2016.(XI.29.) önk. rendelet, hatályos 2017. január 1-től

31

Megállapította: 9/2008.(XII.19.) sz. rendelet, hatályos: 2009. január 1-től