Bókaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

a fák- és cserjék telepítési (ültetési) távolságáról

Hatályos: 2011. 07. 01

BÓKAHÁZA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


        5/2011.(VI.24.) önkormányzati rendelete


a fák-és cserjék telepítési (ültetési) távolságáról



Bókaháza Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a fák - és cserjék ültetési, telepítési távolságára vonatkozóan az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§


  1. A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik a község közigazgatási területén történő fák és cserjék telepítését, ültetését az állampolgárok, gazdák, gazdálkodó szervezetek számára a helyi előírások betartása mellett oly módon, hogy a növénytelepítés szolgálja az egészséges környezeti állapot kialakulását, természeti értékek védelmét és fenntartását, környezeti ártalmak megelőzését, valamint a várható lombkorona és gyökérzet figyelembe vételével elkerülhetők legyenek a későbbi jogviták a szomszéd ingatlantulajdonosok között.
  2. A rendelet területi hatálya kiterjed a község közigazgatási területén (bel-és külterület) történő fás szárú növények, lombhullató és örökzöld fák, cserjék (legyen az dísznövény, gyümölcsfa, gyümölcstermő bokor vagy más, ide sorolható növény) telepítésére.
  3. A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli társaságra.
  4. E rendelet előírásait kell alkalmazni egyéb, külön jogszabály által nem szabályozott esetekben.
  5. A rendelet hatálya nem terjed ki az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvényben és végrehajtási rendeleteiben szabályozott fatelepítésekre.




A fák, cserjék telepítési (ültetési) távolságára vonatkozó előírások


2.§


A legkisebb telepítési (ültetési) távolságok az ingatlan határától vagy a szomszédos ingatlan épületeitől:


  1. 2 m-nél magasabbra nem növő gyümölcsfa, egyéb oszlopos örökzöld, lombhullató fafaj és cserje (bokor), valamint élő sövény telepítése esetén 1 m,
  2. 2 m-nél magasabbra növő gyümölcs-és egyéb fa, cserje esetén legalább 3 m, de:

(a) az 5- 6 m növekedési magasságot elérő fa esetén 5 m,

  1. 6 m-nél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb, terebélyes fa esetén 6 m, kivéve a diófa, melynél 8 m a minimális telepítési távolság.


A telepítésre vonatkozó vegyes rendelkezések


3.§


  1. Közterületen gyümölcsfa és nőivarú nyárfa telepítése nem javasolt, őshonos vagy környezetbe illő, községi környezetet jól tűrő lombos fa és cserje, valamint örökzöld növényzet ültethető.
  2. Ha valaki saját kezdeményezésből kíván közterületre fát, cserjét ültetni, hozzájárulást kell kérnie a jegyzőtől, így az engedély kiadása után végezhető csak el az ültetés.
  3. Új utca fásítását egységesen, őshonos ill. községi klímát jól tűrő lombos fafajokkal kell végezni.
  4. Közterületi (utcai) fapótlások esetén alkalmazkodni kell a már meglévő fajokhoz és a környezeti adottságokhoz az egységes, rendezett utcakép kialakítása érdekében.
  5. A fák, cserjék telepítését a közművek figyelembe vételével kell végezni, s az erre vonatkozó külön szabályokat (biztonsági övezet előírásai) be kell tartani, továbbá közlekedésbiztonsági okok miatt a beláthatóságot is biztosítani kell.
  6. Élő sövény kerítésként, lehatárolásként telekhatárra csak mindkét ingatlantulajdonos beleegyezésével telepíthető, annak gondozása is közös feladatuk.



Meglévő fák, cserjék kezelése, elhelyezkedése miatti vitákból eredő eljárási szabályok


4.§


  1. E rendelet hatályba lépését megelőzően telepített fák, cserjék esetében, amennyiben az eltér e rendeletben meghatározottaktól, annak tulajdonosa köteles úgy gondozni ill. nyírni a növényt, hogy az a szomszédokat, érintetteket ne zavarja, más tulajdonában kárt ne okozzon.
  2. A szomszéd ingatlan tulajdonosa amennyiben panaszt jelez, a növény tulajdonosa köteles a szomszéd ingatlanra átnyúló ágak levágására.
  3. Az átnyúló ágakat igazolt felszólítás ( pl: tanú, ajánlott levél, jegyzőnél előterjesztett kifogás ) után az érintett telek tulajdonosa ( panaszos ) kíméletes módon eltávolíthatja - amennyiben annak tulajdonosa nem tette meg-, de gondoskodnia kell a növényen keletkezett sebfelület kezeléséről.
  4. A kifogásolt növények elhelyezkedése miatt az eljárás első fokon a jegyző hatáskörébe tartozik. A jegyző birtokháborítási eljárást folytat le.
  5. Jelen rendelet hatályba lépése előtt telepített fák, cserjék kivágására csak abban az esetben kerülhet sor, ha az érintett telek tulajdonosa (panaszos):

          (a) a hivatal jegyzőjénél bejelenti, hogy a kifogásolt növény a telek használatát    
              korlátozza, és kéri az eljárás lefolytatását,

         (b)  igazolja a kifogásolt növény miatt keletkezett kárát,

         (c)  a szomszéd telek tulajdonosát írásban felszólította a növény eltávolítására,

         (d) a növény lombjának ritkításával vagy gyökérzetének csonkolásával a további  
               károkozás nem szűntethető meg.

 (6)    Egyéb kérdésekben a Ptk. ide vonatkozó rendelkezései az irányadók.



Záró rendelkezések


5.§


(1)[1]

(2) E rendelet 2011. július 1-től lép hatályba, rendelkezéseit ezt követően történő 
      fás szárú növények telepítése esetén kell alkalmazni.



Bókaháza, 2011. június 23.




Lóth Eszter

Kovács Katalin

Polgármester

körjegyző





Kihirdetve:

Bókaháza, 2011 Június 24.




Kovács Katalin


körjegyző









[1]

Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(VI.01.) önk. rendelet, hatályos: 2012. június 1-től