Bókaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 07. 20
a helyi szociális ellátásokról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdés g) pontja szerint felhatalmazást kap a települési önkormányzat, hogy rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások helyi rendszerét. E rendelet célja, hogy az önkormányzat helyileg szabályozza az önkormányzati pénzforrásból finanszírozott szociális ellátások formáit, rendszerét, a helyi szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
Általános rendelkezések
A 8. §-hoz
A rendeletben szabályozott támogatások rendszerét, formáit rögzíti
A 9–13. §-hoz
Az eseti jelleggel nyújtott települési támogatások formáit rögzíti
A 14–18. §-hoz
A rendszeres települési támogatások formáit rögzíti
A 19. §-hoz
A települési önkormányzat az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában szabályozott esetben, a köztemetési költségek megtérítésének kötelezettsége alól részben vagy egészben különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt. Az Szt. 48. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazást alapján szabályozza a méltányosság körülményeit.
A 20–22. §-hoz
A személyes gondoskodást nyújtó ellátások részletszabályait tartalmazza
A 23. §-hoz
A szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 1/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet hatályvesztéséről rendelkezik
A 24. §-hoz
A hatályba lépésről rendelkezik