Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2000. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és községi ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 11. 14

Esztergályhorváti

Község Önkormányzata Képviselô-testületének

7/2000.(XI.14.)számú

RENDELETE

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és  községi ünnepeken történô fellobogózásáról

Esztergályhorváti Önkormányzatának Képviselô-testülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény 21. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján a következô rendeletet alkotja:

1. §

(1) A rendelet hatálya Esztergályhorváti közigazgatási területén kiterjed minden középületre és közterületre.

(2) Valamennyi középületet és közterületet fel kell lobogózni:

a) március 15-én, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napján;

b) augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén;

c) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján;


(3) A (2) bekezdésben felsorolt napokon középületekre a magyar nemzeti lobogót, önkormányzati tulajdonban lévô középületek esetében, valamint a közterületeken a magyar nemzeti lobogót és Esztergályhorváti község zászlaját kell kitûzni.

2. §

(1) A magyar nemzeti lobogó beszerzésérôl a középület tulajdonosa, használója, közterületek tekintetében Esztergályhorváti Önkormányzata gondoskodik.

(2)  Esztegályhorváti zászlajának beszerzése és megfelelô tárolása a Hivatal feladata.

(3) A nemzeti ünnepekrôl  történô méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévô zászlókat kell használni.

3. §

(1) A fellobogózást az ünnepet megelôzô napon 18 óráig, a zászlók leszedését az ünnepnap elteltét követô 8 órán belül kell elvégezni.

(2) Közterületeken álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágító berendezésekre, zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadályozza, balesetet ne okozzon.

4. §

(1) Esztergályhorváti polgármestere (a továbbiakban: polgármester) az 1. § (2)–(3) bekezdésében felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti Esztergályhorváti község közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.


(2) A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a polgármester határozza meg.

(3) A fellobogózás egyes útvonalakon vagy egyes útvonalak által határolt közterületekre is elrendelhetô.

(4) Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörû szervek jelentôs események alkalmából kérhetik a polgármestertôl a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit.

(5) A magyar nemzethez, valamint Esztergályhorváti polgárainak közösségéhez való tartozás jelképeként magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezô szervezetek is fellobogózhatják ingatlanukat. A Hivatal ellenérték megfizetésének fejében Esztergályhorváti zászlót bocsát a kérelmezôk rendelkezésére.

5. §

Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, Esztergályhorváti országgyûlési képviselôi, a Zala Megyei Közgyûlés tagjai elhunyta vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az önkormányzati tulajdonban lévô középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobogózását és Esztergályhorváti zászlajának felvonását, majd félárbocra eresztését.

6. §[1]


7. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetésérôl – a helyben szokásos módon – a jegyzô gondoskodik.

Zalaapáti, 2000. év november 13.

Kocsis Lajos

Kovács Katalin

polgármester

körjegyzô


Kihirdetve:


Esztergályhorváti, 2000. november 14.


Kovács Katalin

körjegyzõ

[1]

Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(VI.01.) önk. rendelet, hatályos 2012. június 1-től