Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2012. (II.28.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról, a települési szilárd és folyékony hulladék gyűjtéséről és elszállításáról

Hatályos: 2016. 07. 05- 2016. 07. 10

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő –testületének 

- módosított, egységes szerkezetbe foglalt-

         4/2012. (II.28)  önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról, a települési szilárd és folyékony hulladék gyűjtéséről és elszállításáról

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. /1/ bekezdésben, az egyes helyi közszolgáltatások igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. tv. 4. §./4/ bekezdésben, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 23. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

I. fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet alkalmazási köre

1. §

/1/ A rendelet hatálya Esztergályhorváti község  közigazgatási területén kiterjed a magánszemélyekre, társasházi lakóközösségekre, a gazdasági társaságokra, a jogi személyiséggel rendelkező egyéb szervezetekre, illetve a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülésére és az egyéni vállalkozókra.

/2/ Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és a radioaktív hulladékokra, valamint a velük összefüggő tevékenységre.

/3/ A köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatóan közreműködni és a települési központ – különösen a közterületek – szennyeződését, fertőzését eredményező magatartástól, tevékenységtől tartózkodni.

Értelmező rendelkezés

2. §

E rendelet alkalmazásában:

1. Települési szilárd hulladék: A háztartásokból származó, jogszabályi előírásoknak megfelelő zárt rendszerű célgéppel szállítható szilárd hulladék (pl. a konyhai hulladék, papír, üveg, csomagolóeszköz, háztartási edény, kézi eszköz, rongy, söpredék, salak, hamu, korom, kerti és járdatakarítási hulladék, kisebb mennyiségű falomb, nyesedék, karácsonyfa, valamint a lakásban folytatott vállalkozás gyakorlásából keletkezett nem veszélyes hulladék, ha az összes hulladék mennyisége nem haladja meg a 4 l/fő/nap normatívával kiszámított hulladék mennyiségét), illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék.)

2. Lomtalanítás alá tartozó háztartási szilárd hulladék: az az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott háztartási szilárd hulladék, amely a közszolgáltatást végző szolgáltató által rendszeresített gyűjtőedényzetben mérete vagy mennyisége miatt nem helyezhető el, amelynek elszállításáról és ártalmatlanításáról a szolgáltató gondoskodik.

3. Egyéb települési szilárd hulladék: a gazdasági vállalkozásoknál keletkező, háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, veszélyesnek nem minősülő hulladék.

4. Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek, illetőleg amelynek a tulajdonában, birtokában vagy használatában lévő ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik.

5. Hulladékkezelő telep: a települési hulladék begyűjtésére, átvételére és az egyes hulladékfajták további tárolására, átrakására, előkezelésére, hasznosítására vagy ártalmatlanítására szolgáló telephely.

6. Hulladékgyűjtő sziget (gyűjtősziget): a háztartásokban keletkező, hasznosításra alkalmas, különböző fajtájú, elkülönítetten gyűjtött, háztartási hulladék begyűjtésére szolgáló, lakóövezetben, közterületen kialakított, felügyelet nélküli, folyamatosan rendelkezésre álló begyűjtőhely, szabványosított edényzettel, amely edényzet kizárólag a rajta egyértelműen megjelölt fajtájú települési szilárd hulladék szelektív begyűjtésére szolgál, a közszolgáltatást igénybe vevők részére.

7. Hulladékkezelő: aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében a hulladék birtokosától átveszi, tárolja, hasznosítja, kezeli és ártalmatlanítja.

8. Hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.

9. Gyűjtés: a települési szilárd hulladék rendezett összeszedése, válogatása, a további kezelésre történő elszállítás érdekében.

10. Begyűjtés: a települési szilárd hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosának vagy a begyűjtőnek a telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén.

11. Szolgáltató: a település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.

12. Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a szolgáltatónak fizetendő, az e rendeletben meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj, amely tartalmazza a települési szilárd hulladék kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezésének díjhányadát is.

13. időlegesen használt ingatlan: az üdülő ingatlan és az olyan ingatlan ahol sem lakóhelyet, sem tartózkodási helyet nem létesítettek, szálláshely üzemeltetési tevékenységet nem folytatnak és az ingatlanban életvitelszerűen nem tartózkodik senki.

14.Települési folyékony hulladék (továbbiakban: szennyvíz)

-        az emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből,

-        a nem közüzemi csatorna- és árokrendszerekből,

a gazdasági, de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből származó olyan szennyvíz, amely szennyvízcsatorna hálózaton nem kerül elvezetésre.

 

II. fejezet

KÖZTERÜLETEK ÉS INGATLANOK TISZTÁNTARTÁSA

3. §

/1/ A közterületek tisztántartásáról a képviselőtestület és a közterülettel határos ingatlan tulajdonosa e rendeletben meghatározottak szerint köteles eleget tenni.

Az ingatlantulajdonos feladatai

4. §.

/1/ Az ingatlan tulajdonosa, vagy tényleges használója köteles gondoskodni:

  a./ Az ingatlan előtti járdaszakasz – járda hiányában egy méter széles területsáv – illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, akkor ennek teljes területének tisztántartásáról, a járda hóeltakarításáról, /síkosság mentesítéséről/, a zöldterületek folyamatos kaszálásáról,

  b./ az ingatlan előtti nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok, hulladékok, hordalékok eltávolításáról, az árok karbantartásáról, folyamatos kaszálásáról,

   c./ az ingatlan előtti fák, növények gondozásáról.

5. §

Az ingatlantulajdonosnak az épülete, telekingatlana tisztántartásával kapcsolatos feladatai:

a/ mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, a járda és úttest fölé benyúlú ágak, bokrok szükséges nyesése,

b/ bontás, építés, felújítás és karbantartás miatt üresen álló ingatlan és az előtte  húzódó járda tisztántartása a kivitelező feladata, ha az nem azonos a tulajdonossal; az építési munka kivitelezője köteles az építés területét és közvetlen környékét tisztán tartani.

c/ építési, bontási, tatarozási munkákat, közműépítéssel kapcsolatos tevékenységet úgy kell végezni, hogy por és egyéb szennyeződés a közterületre ne jusson, a csapadékvíz elvezetése ezen időszak alatt zavarásmentesen biztosítva legyen.

d/ építési, bontási és egyéb anyagot közterületen a rendelet és a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet előírásai szerint szabad tárolni.

e/ építési, bontási, tatarozási munkálatok helyét – szükség esetén – a környező közterülettől el kell zárni.

f/ mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék. Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál továbbá szállításánál a közterület szennyeződik, a szállító köteles a közterületet azonnal megtisztítani.

g/ ha az f/ pontban tevékenység során a közterület vagy annak része rongálódik, károsodik, a kárt annak okozója köteles megtéríteni, vagy az eredeti állapotot helyreállítani.

A kereskedő, utcai árus és rendezvényszervező kötelezettségei

6. §

/1/ Az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó, és szolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, csapadékvízelvezető árkot, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztán tartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. A tulajdonos köteles a burkolt területen a síkosság mentesítéséről és a hó eltakarításáról gondoskodni

/2/  Az ingatlan előtti és melletti járdát, csapadékvízelvezető árkot, zöldsávot a tulajdonos köteles naponta mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7 óráig letakarítani, a nyitvatartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, zárás előtt összetakarítani.

7. §

/1/ Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

/2/  Közterületen rendezett vásár, sport- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotban történő visszaadásáról.

Síkosság mentesítés és hóeltakarítás

8. §

/1/ A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homokon, salakon) kívül klorid tartalmú fagyáspont csökkentő szer (pl. konyhasó) használata csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke 40 g/m2-nél több ne legyen. Az ilyen anyagot tárolóedényben, környezetszennyezést kizáró módon kell tárolni.

/2/ Klorid tartalmú vegyszer használata zöldterületen, illetve azok közvetlen környékén tilos.

/3/ Hórakást tilos elhelyezni:

    a/ útkereszteződésben,

    b/ útburkolati jelen,

    c/ járdasziget és járda közé,

    d/ tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

    e/ kapubejárat elé,

    f/ közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré; pl. vízelzáró csap, gáz- és egyéb közlé-

       tesítmény (lámpaoszlop, hirdetőoszlop stb.).

 

Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

9. §

/1/ Tilos

   a/ az úttestet, járdát, csapadékvízelvezető árkot, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait  szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni,

   b/ a feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni,

   c/ a közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, díszcserje stb.) megrongálni, csonkítani, leszakítani,

   d/ a parkosított és füvesített zöldterületet rendeltetés ellenesen használni.

   e/ élő fákon, közterületen álló építményeken, épületek falán, keritéseken – rendeltetésszerűen hirdetésre szolgáló berendezések kivételével – hirdetni, grefitizni, feliratozni, falragaszt vagy reklámot elhelyezni. Az így elhelyezett hirdetmények eltávolításáról a hirdetményet elhelyező köteles gondoskodni.

   f/ közterületen gépjárművet mosni.

10. §

A közterületek tisztántartása a hét minden napján korlátozás nélkül végezhető.

 

III. fejezet

A TELEPÜLÉSI SZILÁRD ÉS FOLYÉKONY HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS

HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS

Szilárd hulladékkezelő közszolgáltató

11. §

/1/ A szervezett szemétszállításba bekapcsolt terület Esztergályhorváti község egész belterülete.

/2/[1] A települési szilárd hulladék gyűjtését és szállítását az /1/ bekezdésben meghatározott területen a ZALAISPA nonprofit Zrt (8798 Zalabér, 3096/12 hrsz) továbbiakban: közszolgáltató/ végzi.

/3/[2] A szolgáltató a települési szilárd hulladék elszállítását a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint köteles biztosítani.

 

A szemétszállítás napjáról szórólapon keresztül tájékoztatja a lakosságot.

A szemétszállítás napja egy naptári éven belül csak indokolt esetben változtatható meg. Amennyiben valamely külső váratlan ok miatt /pl. Jelentős üzemzavar, hóakadály stb./ a szolgáltató az előre meghirdetett napon a szállítást teljesíteni nem tudja, erről a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatalt azonnal tájékoztatja, egyúttal megjelölve azt a napot is, amikor a szolgáltatást teljesíti. A változásról a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatal szórólap útján tájékoztatja a lakosságot.

 

/4/[3] A 69/2016.(III. 31.) Korm. rendelet által meghatározott koordináló feladatokat az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: NHKV) látja el.

 

 

 

Hulladékgyűjtő sziget kialakítása

 

12.§.

 

/1/ A képviselőtestület a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes, műszaki szabályairól szóló 5/2002./X.29./ KvVM rendelet 5-7. §-ai szerint eljárva hulladékgyűjtő szigetet alakít ki.

/2/  A hulladékgyűjtő szigetek helye a Esztergályhorváti:   204/1         hrsz.lévő ingatlanokat jelöli meg.

 

Folyékony hulladékkezelő közszolgáltató

                                                                   13.§[4].

 

Adatkezelés, adatok átadása

14. §

         /1/ A Közszolgáltató a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. 3. § (1) bekezdés b) pontja alapján a közszolgáltatás igénybevétele és a közszolgáltatási díj behajtása érdekében jogosult kezelni a közszolgáltatást igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, anyja nevét.

/2/[5] A közszolgáltatás ellátásához szükséges személyes adatokat az Önkormányzat kérelmére, a rendelkezésre álló adatbázisából bocsátja a Közszolgáltató rendelkezésére, díjmentesen.

         /3/ Az érintett kérelmére a Közszolgáltató tájékoztatást ad az általa kezelt adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat.

         /4/ Az ingatlantulajdonos közszolgáltatási díjtartozásának adók módjára történő behajtása érdekében a Közszolgáltató a (3) bekezdés szerinti adatokat jogosult, illetve köteles az önkormányzati adóhatóság részére díjbehajtás céljából átadni.

         /5/ A Közszolgáltatónak az ingatlantulajdonos személyes adatait a nyilvántartásából törölnie kell, ha bármely ok miatt az ingatlantulajdonos már nem tartozik az e rendelet hatálya alá.

A közszolgáltatás igénybe vétele

                                                                   15. §.

/1/ Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt vagy a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre vagy az a tény, hogy a közszolgáltató a közszolgáltatást az ingatlantulajdonos részére felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

/2/[6] A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Önkormányzat az ingatlan tulajdonost írásban köteles értesíteni, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

/3/[7] A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az  Önkormányzatot 1 hónappal – indokolt esetben rövidebb határidővel - a változás bekövetkezése előtt köteles értesíteni

/4/[8] A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az Önkormányzatot írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatta.

/5/ Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak bejelenteni az ingatlanán rendszeresen keletkező települési szilárd hulladék keletkezésének tényét.

/6/[9] A hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjét (gyakoriság, útvonal és időpont) az ingatlantulajdonosnál keletkező hulladékmennyiség figyelembevételével a Közszolgáltató határozza meg és arról az Önkormányzatot a (2) bekezdés szerint értesíti.

/7/ A közterületi hulladék tekintetében a közterület tulajdonosa, használója köteles a Közszolgáltatóval szerződést kötni a az e rendeletbe  foglalt tartalommal.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

16. §.

/1/ Az ingatlantulajdonos köteles az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatás igénybevételére: az ingatlanán keletkező vagy egyéb módon birtokába került  települési szilárd hulladék e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, a Közszolgáltatónak történő átadására, / közszolgáltatási díj megfizetésére./

/2/ Ha az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató felé a valóságnak nem megfelelő hulladékmennyiséget vagy adatot közöl, és ezért a hulladék mennyisége rendszeresen meghaladja az átvett gyűjtőedény űrtartalmát, a közszolgáltató - a köztisztaság biztosítása érdekében - felhívja az ingatlantulajdonost megfelelő űrtartalmú edényzet biztosítására. Az ingatlan tulajdonosnak a felszólítás kézhezvételét követően 10 napon belül megfelelő űrtartalmú edényzetet kell biztosítani.

/3/[10] A közszolgáltató, a szállítóeszközéhez rendszeresített,  alábbiak szerint meghatározott nagyságú gyűjtőedényeket  a kérelem kézhezvételéről számított 15 napon belül térítés ellenében az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátja. Az ingatlan tulajdonosa, meghatalmazottja, illetve nagykorú, vele egy lakcímen lakó hozzátartozója köteles írásban igazolni a gyűjtőedényzet átvételét. A kötelező közszolgáltatás a közszolgáltató által meghatározott típusú gyűjtőedényből történik.

A gyűjtőedények mérete a következő: 120 l-es  és 240 l-es zárt műanyag edényzet, melynek beszerzése, cseréje, javítása az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója feladata.

/4/ Az ingatlantulajdonosnak a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal kell eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja, és az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartsa.

/5/[11] Ha az ingatlanon keletkező hulladék mennyisége nem rendszeresen, hanem alkalmilag haladja meg az átadott gyűjtőedények űrtartalmát, és az ingatlantulajdonos elmulasztja a bejelentési kötelezettségét, a Közszolgáltató köteles a többlet hulladék kezelésére rendszeresített jelölt zsákba kihelyezett hulladék elszállítására díj ellenében.    

/6/ Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedények rendeltetésszerű használatáról, valamint környezetük tisztán tartásáról. A gyűjtőedény rendeltetéstől eltérő használata, valamint a gyűjtési időn túli időben való eltűnése vagy megsemmisülése miatt keletkezett kárt az az ingatlantulajdonos köteles viselni , s a gyűjtöedényt pótolni.

/7/ Tilos a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekből a hulladék kiszórása, a közterület szennyezése.

/8/ A hulladékok gyűjtése során történő szennyezés esetén az ingatlan tulajdonosa, míg a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekből történő hulladék begyűjtése, szállítása során a közterületen okozott szennyezés esetén a Közszolgáltató köteles a szennyezett területet megtisztítani és fertőtleníteni.

/9/[12] Az ingatlantulajdonos köteles a szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a szolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. Tulajdonosváltozás esetén a bejelentési kötelezettség mindkét felet (a régi és az új tulajdonost is) terheli.

Az ügyfélszolgálati irodán keresztül a negyedéves számlázási ciklust megelőzően- február 15-ig, május 15-ig, augusztus 15-ig, november 15-ig – terjedő dátum napig fogadja el a változás bejelentést az Ingatlanhasználójától a Közszolgáltató, az adott negyedévre vonatkozó számlázás megváltoztatására és korrigálására. A határidőn túli változás bejelentés csak a következő negyedéves számlázási ciklusban kerül figyelembe vételre.

17. §.

/1/ Háztartási szemét gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt úgy kell használni, hogy annak tartalma sem a talajt – burkolatot, sem a levegőt ne szennyezze és bűzt ne terjesszen. A gyűjtőedénybe folyadékot, maró anyagot, tűzveszélyes, robbanásveszélyes, parázsló anyagot, akkumulátort, vegyszert, elemet, orvosságot elhelyezni tilos. A gyűjtőedényt lefedett állapotban kell tartani.

/2/[13] A közszolgáltató a hulladékgyűjtő edényzeteket egyedi azonosítóval látja el.

 

18. §.

/1/ A nem háztartási hulladéknak és az egyéb szilárd hulladéknak nem minősülő szemét elszállításáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodni.

/2/[14] Nagyobb méretű berendezési tárgyak, veszélyes hulladék – lom – elszállításáról a szolgáltató évente egy alkalommal lomtalanítás keretében az adott évben vállalt pénzügyi konstrukcoiuó valamint az Önkormányzat előzetes megrendelése alapján gondoskodik.

A szolgáltató jogai és kötelezettségei

19. §

/1/ A szolgáltató kötelezi magát a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátására. A szolgáltató a hulladék átvételével szerzi meg annak tulajdonjogát és ettől az időponttól viseli a kárveszélyt.

/2/[15] A szolgáltató köteles a hulladékot átvenni és a hatályos jogszabályoknak, illetve hatósági előírásoknak megfelelően elvégezni a hulladék ártalmatlanítását és elhelyezését a Zalabéri:  3096/12 hrsz-u ingatlanon lévő hulladékártalmatlanító létesítmény üzemeltetésére irányuló kötelező közszolgáltatás kizárólagos teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett a lerakót üzemeltető közszolgáltató, aki köteles  Közszolgáltató által összegyűjtött és a kijelölt hulladékártalmatlanító helyre beszállított települési szilárd hulladék elhelyezését és ártalmatlanítását elvégezni  2025. június 30. napjáig.

 

/3/[16]  A zalaapáti telephelyű vállalkozások hulladékszállítását a szolgáltató egyedi szerződésekben szabályozza. A szolgáltató kizárólagos joga és feladata a Zalaapáti telephelyű vállalkozások díjának beszedése.

/4/  Abban az esetben ha a szolgáltató az átvett hulladékban veszélyes hulladékot talál, azt a hulladék termelője köteles visszafogadni, vagy a költségek áthárításával ezeket az anyagokat igazolhatóan ártalmatlanítani kell. A veszélyes hulladék kezeléséből keletkező többletköltségeket a hulladék termelője viseli.

/5/ A szolgáltató a hulladék mennyiségéről számítógépes nyilvántartást vezet, melyben elkülönítetten nyílvántartja a természetes személyektől és a gazdálkodó szervezetektől begyűjtött hulladék mennyiségét és a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét rendszeresen teljesíti.

/6/  A szolgáltató feladata a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges jármű, gép, berendezés biztosítása, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazása.

/7/  A szolgáltató kötelezi magát a közszolgáltatás folyamatos, biztonságos és bővíthető teljesítéséhez szükséges fejlesztések, beruházások és karbantartások elvégzésére.

/8/  A szolgáltató kötelezi magát, hogy a begyűjtés során elszóródott hulladékot összetakarítja.

/9/[17]  A szolgáltató nem köteles kiüríteni azt az edényt, amelyik:

·       túltöltött,

·       ha nema szolgáltató hibájából sérült,

·       későn lett kihelyezve, 6,00 után

·       veszélyes hulladékot tartalmaz,

·       folyékony halmazállapotú hulladékot tartalmaz.

/10/[18] A szolgáltató feladata a fogyasztók számára könnyen elérhető ügyfélszolgálati tájékoztatási rendszer müködtetése, valamint a fogyasztói észrevételek elintézése.

 

[19]20. §.

 

Közszolgáltatási díj megfizetésének rendje, díjkedvezmény.[20]

 

/1/ A közszolgáltatás igénybevételére köteles, illetve a közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy ingatlantulajdonosnak hulladékkezelési közszolgáltatási díjat kell fizetni.

 

/2/ A közszolgáltatási díjat annak az ingatlantulajdonosnak kell megfizetni, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles.  

 

/3/ A közszolgáltatás díját az NKHK által megküldött számla alapján köteles megfizetni az ingatlantulajdonos.

 

/4/ Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy számára a szolgáltató a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

 

/5/ Nem tagadható meg a közszolgáltatás díjának megfizetése, ha a szolgáltatót a közszolgáltatással kapcsolatos kötelezettsége teljesítésében az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta és a szolgáltató az akadály elhárítását követően a legközelebbi gyűjtési napig pótolta a mulasztását.

 

[21]Az időlegesen használt ingatlanokra vonatkozó szabályok

20/A.§

(1) Az időlegesen használt ingatlanok esetében a használati szezon időtartama 6 hónap. A használati szezon tárgyév április 1. napjától szeptember 30. napjáig tart.

(2) Az időlegesen használt ingatlanok közszolgálati díjának megállapításánál a 19. § rendelkezéseit kell alkalmazni azzal a különbséggel, hogy a használati szezon időtartamára eső ürítések számát kell figyelembe venni.

(3)[22] Az időlegesen használt ingatlan tulajdonosa az időlegesen használt ingatlanra vonatkozó díjfizetés megállapítását a  Közszolgáltatónál tett bejelentéssel kérheti. Az időlegesen használt ingatlanok elbírálási feltételei megtalálhatóak a www.zalaispa.hu oldalon elhelyzett ÁSZF dokumentumban.

(4)[23]

(5)[24]

(6)[25]

(7)[26]

(8)[27]

[28]20/B. §.

Mentesség

(1)[29] A   Közszolgáltató a használaton kívüli ingatlanok tulajdonosait a közszolgáltatási díj megfizetése alól mentesíti. Az díjfizetés alól mentes ingatlanok elbírálási feltételei megtalálhatóak a www.zalaispa.hu oldalon elhelyzett ÁSZF dokumentumban.

(2)[30]

(3)[31]

(4)[32]

(5)[33]

(6)[34]

 

A gazdálkodó szervezetre vonatkozó külön szabályok

21. §

/1/[35] Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési hulladékának kezeléséről a Ht 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

/2/ Az a gazdálkodó szervezet, amely a környezetvédelmi felügyelőség által engedélyezett – települési szilárd hulladék ártalmatlanítására alkalmas – hulladékkezelési berendezéssel, létesítménnyel rendelkezik, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele alól mentesül, ha a tevékenysége során képződött települési szilárd hulladék ártalmatlanításáról ebben a berendezésben, létesítményben gondoskodik.

/3/ Az a gazdálkodó szervezet, amely a kötelező közszolgáltatást nem veszi igénybe, a külön jogszabályban meghatározott módon és tartalommal köteles a tevékenysége során keletkező hulladék mennyiségét és összetételét fajtánként nyilvántartani, az általa végzett kezelésről, a kezelt és a kezelés eredményéből származó hulladékról nyilvántartást, a kezelőlétesítmény működéséről üzemnaplót vezetni és ezekről a hatóságnak bejelentést tenni. A gazdálkodó szervezet a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladékának mennyiségéről, összetételéről, keletkezésének forrásáról és kezelésének módjáról köteles a jegyzőt tájékoztatni. Ha a gazdálkodó szervezet e tájékoztatási kötelezettségét elmulasztja, a közszolgáltatást köteles igénybe venni.

/4/[36] Amennyiben a gazdálkodó szervezet köteles a közszolgáltatás igénybevételére, a 23. § /2/ bekezdése szerint köteles eljárni. A szerződéshez szükséges adatokat a gazdálkodó szervezet köteles a közszolgáltatónak átadni.

 

A közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos rendelkezések

22. §

/1/ A közszolgáltatás nem terjed ki a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékára, ha nem kötelezett a közszolgáltatás igénybevételére. E hulladékfajták esetében az ingatlantulajdonosnak a Hgt. 13. §-a /1/ bekezdésében megjelölt, a hulladék termelőjére és birtokosára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.

/2/ A hulladék termelője, birtokosa a tevékenységének gyakorlása során keletkezett vagy más módon birtokába került hulladékot köteles gyűjteni, továbbá az ártalmatlanításáról vagy hasznosításáról gondoskodni.

/3/ Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettségét a hulladék termelője, birtokosa

a./ a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy

b./ az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.

/4/ Az /1/ bekezdésben megjelölt hulladékot környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező ártalmatlanító helyre vagy hasznosító helyre a hulladék termelője, birtokosa külön engedély nélkül maga is elszállíthatja   21.  §. ( 2   )  bekezdésében meghatározott hulladékgyűjtő helyre.

/5/[37] Az ingatlantulajdonos jogosult az /1/ bekezdés szerinti hulladékának begyűjtése, elszállítása, ártalmatlanítása vagy hasznosítása céljából a szolgáltató közszolgáltatását igénybe venni.

23. §

/1/ A hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon, és más környezetterhelést se idézzen elő. Szállításból eredő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés mentesítéséről és az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

/2/ Gazdálkodó szervezet igénybevételével történő szállítás esetén a gazdálkodó szervezet, saját szállítás esetén pedig a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos az átvett, illetve átadott hulladék mennyiségét és összetételét – a külön jogszabályban meghatározott módon és tartalommal – köteles fajtánként nyilvántartani és erről a hatóságoknak bejelentést tenni.

/3/ A /2/ bekezdésben előírt kötelezettség – a külön jogszabályban meghatározottak szerint a hulladék lerakóhely üzemeltetőjét az egyéb ártalmatlanító hely tulajdonosát (üzemeltetőjét, használóját) terheli.

/4/ Ha a hulladék termelője, birtokosa a hulladékot saját maga szállítja kijelölt hulladék lerakóhelyre, a hulladék átadásával egyidejűleg, számla ellenében köteles a meghatározott elhelyezési díjat megfizetni az üzemeltető részére.

24. §

/1/ Ha az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék elszállításával a szolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeiben történő megállapodásuk alapján  a szolgáltató a megjelölt időpontra vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű és összetételű hulladéknak megfelelő gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátja, a hulladék elszállítását elvégzi, és gondoskodik a kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezéséről.

/2/ Az ingatlantulajdonos a szolgáltató részére a megállapodásukban rögzített díjat köteles megfizetni.

/3/ Az ingatlantulajdonos a szolgáltató részére a szerződés vagy megállapodás megkötéséhez saját személyes adatait (név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve) köteles megadni.

25. §

/1/ A hulladék termelője, birtokosa köteles gondoskodni az önkormányzat külön rendeletében meghatározott közterület-használati engedély (közterület-használati szerződés) megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre. Köteles gondoskodni továbbá a konténer környezetének folyamatos tiszántartásáról, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállíttatásáról.

/2/ A gazdálkodó szervezet konténert közterületen a közúti és a gyalogosforgalom biztonságát nem veszélyeztető módon, az alábbi rendelkezések megtartásával helyezhet ki:

a./ főútvonalon konténer kizárólag folyamatos rakodás idejére helyezhető ki, a szállító jármű helyszínen tartásával annak érdekében, hogy az elszállítás a telítődéskor haladéktalanul megtörténhessen,

b./ tömegközlekedési útvonalon, ha a konténer kihelyezése csak a közúti forgalom zavarásával oldható meg, az a) pontban foglaltak szerint kell eljárni.

c./ Egyéb útvonalakon a konténert a telítődést követő 8 órán belül el kell szállítani.

 

IV. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Szabálysértés

26. §[38]

Hatálybalépés

27. §

/1/ E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

/2/ E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselőtestületének  Esztergályhorváti község területén a köztisztasági fenntartásáról és a környezetvédelmi feladatok ellátásáról szóló 3/1992. (V. 15.) sz.ámú rendelete.

Esztergályhorváti, 2012. február 27.

 

Kocsis Lajos                                                                                    Kovács Katalin

 polgármester                                                                                   körjegyző

A rendelet kihírdetve:

Esztergályhorváti, 2012 február 28.

 

 

Kovács Katalin

körjegyző

 

 

1.      melléklet a közterületek tisztántartásáról, a települési szilárd és folyékony hulladékgyűjtéséről és elszállításáról szóló  4/2012. (II. 28)  önkormányzati rendelethez.

 

 

 

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás 2012. évi

díja a nem csatornázott területen:

 

 

 

(1) Kommunális szennyvíz kezelési díj                              592,-Ft +ÁFA



[1] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[2] Módosította a 7/2016.(VI.30.) önk. rendelet, hatályos 2016. július 1-től

[3] Megállapította a 7/2016.(VI.30.) önk.rendelet, hatályos 2016. július 1-től

[4] Hatályon kívül helyezte a 2/2016.(I.29.) önk.rendelet, hatályos 2016. január 30-tól

[5] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[6] Módosítotra a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[7] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[8] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[9] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[10] Módosította a 11/2013.(X.10.) önk. rendelet, hatályos 2013. november 1-től

[11] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[12] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[13] Megállapította a 7/2016.(VI.30.) önk. rendelet, hatályos 2016. július 1-től

[14] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[15] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[16] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[17] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[18] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[19] Módosította: 2/2013.(II.28.) önk.rendelet, hatályos: 2013. április 1-től

[20] Módosította a 7/2016.(VI.30.) önk.rendelet, hatályos 2016. július 1-től

[21] Megállapította. 2/2013.(II.28.) önk.rendelet, hatályos: 2013. április 1-től

[22] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[23] Hatáloyn kÍvül helyezte a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[24] Hatályon kívül helyezte a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[25] Hatályon kívül helyezte a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[26] Hatályon kÍvül helyezte a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[27] Hatályon kívül helyezte a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[28] Megállapította: 2/2013.(II.28.) önk.rendelet, hatályos: 2013. április 1-től

[29] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatáloys 2015. október 6-tól

[30] Hatályon kívül helyezte a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

 

 

[32] Hatályon kívül helyezte a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[33] Hatályon kívül helyezte a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[34] Hatályon kívül helyezte a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[35] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk. rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[36] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[37] Módosította a 12/2015.(X.05.) önk.rendelet, hatályos 2015. október 6-tól

[38] Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(VI.01.) önk. rendelet, hatályos 2012. június 1-től

Mellékletek