Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017(V.26.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi eljárások díjáról

Hatályos: 2017. 05. 27

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi eljárások díjáról

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§, a) és b) pontjaiban foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya



1.§. (1) A rendelet hatálya Esztergályhorváti Község Önkormányzatának közigazgatási területén történő házasságkötési eljárásokra, névadó ünnepségek lebonyolítására (a továbbiakban: egyes anyakönyvi eljárások) terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában rendkívüli körülmény, ha a házasulók vagy egyikük mozgáskorlátozott, vagy egészségi állapota, vagy kora miatt különös erőfeszítést igényel a házasságkötésre kijelölt hivatalos helyiségben való megjelenés.



Az egyes anyakönyvi eljárások díjai



2.§ (1) Az anyakönyvi események (házasságkötési eljárás, névadó ünnepség) lebonyolítása céljára Esztergályhorváti Község Önkormányzata  helyiséget biztosít a Kultúrház nagytermében (8742 Esztergályhorváti, Arany János u. 4.)

(2) A hivatali munkaidőt a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.


3.§ (1) Az egyes anyakönyvi eljárások lebonyolítása során nem minősül díjköteles többletszolgáltatásnak:


a) az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség;

b) az ünnepi beszéd, emléklap;

c) a gépi zene szolgáltatása.


4.§ (1) Az anyakönyvi események lebonyolítása esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként jelen rendeletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni az alábbiak szerint:


a) hivatali időn kívül és hivatali helyiségben:  5.000.- Ft

b) hivatali időn kívül és hivatali helyiségen kívül: 8.000.- Ft

    A térítési díjak az Áfa-t tartalmazzák.


(2) Ha a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településeken élő házasulók, legalább egyike Zalaapáti, Bókaháza Esztergályhorváti, Gétye, Dióskál Egeraracsa, vagy Zalaszentmárton községekben lakóhellyel rendelkezik az egyes anyakönyvi eljárás díjmentes.


(3) A díjat legkésőbb az egyes anyakönyvi eseményt megelőző munkanapon az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni.


5. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a jegyző engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet írásban kell előterjeszteni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyv védelme és a személyes adatok védelme biztosított.

(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

(4) Rendkívüli körülmény fennállása esetén az anyakönyvvezető a jegyző engedélyével a házasulók vagy egyikük lakóhelyeként szolgáló ingatlanban bonyolítja le a házasságkötést.

(5) Külső helyszínen zajló házasságkötéskor az anyakönyv biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.


6. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi szertartásokban közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy esetenként 10.000,- Ft díjazás illeti meg.


7. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi szertartásért megfizetett díj (80) %-át az Önkormányzat minden negyedévet követő hónap 20. napjáig pénzeszköz átadás formájában  átadja a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatalnak.

(2) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi szertartásért megfizetett díjat az Önkormányzat minden negyedévet követő hónap 20. napjáig pénzeszköz átadás formájában átadja a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatalnak.



Záró rendelkezés


    8.§   (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba , hatályba lépésével egyidejűleg 8/2013. (VII.10.) önkormányzati rendelet hatályon kívül kerül.

(2) A rendelet szabályait a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.



Esztergályhorváti, 2017. május 25.




Rékasi Csabáné                                                                                  Kovács Katalin

polgármester                                                                                        jegyző




Kihirdetve:

Esztergályhorváti, 2017.  május 26.



Kovács Katalin

Jegyző