Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2018. (X.4.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 23

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2018. (X.4.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.02.23.

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (2), 76. § (1)-(2), 77. § (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Esztergályhorváti Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

1/A.2 A rendelet hatálya

1/A. § Jelen rendelet hatálya Esztergályhorváti Község közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottjaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre terjed ki.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

g) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(4) Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait

3. §3 Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

2. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

3. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

4. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, szakembert alkalmaz, a könyvtár állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.

5. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ehhez szakember alkalmazása.

6. Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása.

7. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

8. Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

9. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő roma nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.

10. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

11. A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

12. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

4. §4 (1) Az önkormányzat az e rendelet 2. §-ában meghatározott közművelődési alapszolgáltatások folyamatos ellátása érdekében közösségi színteret és Könyvtári Információs és Közösségi Helyet (8742 Esztergályhorváti, Deák Ferenc utca 1.) működtet.

(2) A közművelődési feladatokat a Művelődési Ház közösségi színtér (8742 Esztergályhorváti, Arany János utca 6.) biztosításával látja el.

(3) Az önkormányzat biztosítja a közösségi színtér működtetéséhez szükséges megfelelő számú szakember foglalkoztatását.

(4) A közösségi színtér az önkormányzat fenntartásában működik, az önkormányzat költségvetésében külön kormányzati funkcióként van nyilvántartva, gazdasági feladatait a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(5) A közösségi színtér kulturális programjai, munkaterve, továbbá a könyvtári információs és közösségi hely éves szakmai beszámolója minden évben önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé.

4. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

5. §5 (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az önkormányzat a közművelődési színtér

a) törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján,
b) szakmai ellenőrzését a szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján
látja el.
(3) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben meghatározottak alapján a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében legfeljebb hároméves időtartamra egy-egy Közművelődési Kerekasztal alakítható.

5. A közművelődésben együttműködő partnerek

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a Esztergályhorváti községben működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) Egyházakkal,

c) Oktatási, nevelési intézményekkel,

d) Esztergályhorváti Község Roma Nemzetiségi Önkormányzatával,

e) Civil szervezetekkel, alapítványokkal,

6. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 1/2002. (II.22.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető az Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1/A. alcímet (1/A. §) az Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

A 3. § nyitó szövegrésze az Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 5. §-a szerint módosított szöveg.

4

A 4. § az Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § az Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.