Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (IV. 11.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 13- 2024. 12. 31

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (IV. 11.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.04.13.

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Esztergályhorváti Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) a község területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető végtisztességet, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A rendelet területi hatálya a település közigazgatási területén, az Esztergályhorváti, belterület 134., Esztergályhorváti, belterület 258. és Esztergályhorváti, külterület 0265. helyrajzi szám alatt lévő köztemetőkre (továbbiakban: temető), valamint a temetkezési szolgáltatási, a temetőfenntartási és üzemeltetési tevékenységekre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya a temetők fenntartását, üzemeltetését, a temetést, temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző, vagy igénybe vevő természetes és jogi személyekre, továbbá a temető valamennyi látogatójára, a területén tartózkodó személyekre terjed ki.

(4) Esztergályhorváti község területén temetőt fenntartani, üzemeltetni, temetést, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) A temetők fenntartásáról és üzemeltetéséről, a rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételekről az önkormányzat gondoskodik. Ennek érdekében

a) utat, gyalogutat,

b) ravatalozót,

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,

d) a temető bekerítését, vagy élősövénnyel való lehatárolását,

e) illemhelyet,

f) az utak sorfásítását,

g) hulladéktárolót,

h) - kizárólag a sírgondozás céljára, ingyenes - vízvételi lehetőséget,

biztosít és tart fenn.

(2) Az önkormányzat gondoskodik

a) a temető területén lévő füves területek kaszálásáról;

b) az utak karbantartásáról, síkosságmentesítéséről és a hóeltakarításról;

c) a ravatalozó tisztántartásáról, tárolók és hűtők karbantartásáról;

d) a temetőben keletkezett hulladék gyűjtéséről, az e célra biztosított hulladéktároló szükség szerinti ürítéséről.

3. A köztemető használati és igénybevételi rendje

3. § Az önkormányzat a temető használati és igénybevételi rendjéről tájékoztatja a temetőlátogatókat. Az ilyen jellegű hirdetményeket, tájékoztatót a temetők bejáratánál jól látható helyen kell elhelyezni.

4. § (1) A temető nyitvatartási ideje: hétfő - vasárnap: 0-24 óra

(2) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

5. § (1) A temető területén

a) 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

b) járművel közlekedni csak a súlyos mozgássérültet szállítónak, és a temetkezési tevékenységben résztvevőnek szabad. Tilos kerékpározni, motorozni.

c) állatokat a vakvezető, rendőrségi kutya kivételével bevinni és beengedni tilos.

d) tilos olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet, és megbotránkozást kelt a temetőhasználók körében (pl. kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni).

e) tilos tüzet rakni.

f) gyertyát, vagy mécsest gyújtani felügyelet mellett szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta. Az életet, testi épséget vagy vagyontárgyat nem veszélyeztetheti.

(2) A temetőbe a látogatók a szokásos, rendszeresen maguknál tartott személyes használati tárgyaikon túlmenően kizárólag a temetési helyek díszítésére, gondozására szolgáló tárgyakat (pl. koszorú, virág, váza, öntözőkanna) és a kegyeleti jog gyakorlás kellékeit (pl. mécses, gyertya) vihetik be.

(3) A sírokat, síremlékeket, az azokon lévő tárgyakat, növényeket megrongálni, csonkítani, bepiszkítani, illetéktelen személyeknek elvinni, eltulajdonítani tilos.

(4) A sírhelyek és a hozzátartozó közlekedési terület karbantartásáról, gyomtalanításáról a használó (hozzátartozó) köteles gondoskodni. A sírhely gondozásakor a szomszédos sírhelyeket nem szabad megrongálni, beszennyezni.

(5) A temetőben szemetelni, a növényi- és a sírokról, sírboltról származó hulladékot sírok között tárolni tilos.

(6) Az elszáradt virágok, koszorúk, elhasznált gyertyák, mécsesek a temetőben csak az arra kijelölt helyen helyezhetők el. A kijelölt temetői hulladéktároló(k)ban háztartási vagy építési hulladék elhelyezése szigorúan tilos.

(7) A rossz műszaki állapotú vagy balesetveszélyessé vált síremléket a sírhely használói (hozzátartozói) kötelesek helyreállítani vagy elbontani. Amennyiben a használó ezt a kötelezettségét felhívás ellenére sem teljesíti, úgy az önkormányzat a munkát a használó (hozzátartozó) költségére és terhére elvégezteti.

(8) Esztergályhorváti közigazgatási területén található temetőben elhelyezett maradványok (exhumálás, hamvak) elviteléhez az önkormányzat hozzájárulásának beszerzése szükséges. A képviselő-testület a hozzájárulás megadását polgármesteri hatáskörbe helyezi.

(9) A temetőben magas növésű, erős gyökérzetű fák nem ültethetők.

(10) Az önkormányzat tulajdonában lévő temetői létesítmények (pl. ravatalozó, hűtőkamra) igénybevételéért Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzati szolgáltatásokért fizetendő díjak, hozzájárulások megállapításáról szóló 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletében meghatározott használati díjat kell fizetni.

4. Temetési hely kialakításának és a sírgondozás szabályai

6. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben temetési hely felett rendelkezési joga – az egyes parcellákban az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni. A parcellák között az eltemettető szabadon választhat.

(2) A temetési helyek (sírhelyek) kijelöléséről az önkormányzat gondoskodik.

(3) A temetési helyek (sírhelyek) méretei:

a) felnőtt egyes sírhely hossza: 210 cm, szélessége: 90 cm, mélysége: 200 cm,

b) felnőtt kettes sírhely hossza: 210 cm, szélessége: 180 cm, mélysége: 200 cm,

c) gyermeksírhely hossza: 140 cm, szélessége: 60 cm, mélysége: 200 cm,

d) urnasírhely hossza: 80 cm, szélessége: 60 cm, mélysége: 100 cm.

(4) A sírbolt (kripta) létesítésekor a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 11. § (5) bekezdése szerint kell eljárni. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával építhető, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta. A sírboltok (kripták) méretei:

a) kettő koporsóra - Belső méret: 250 cm hosszú, 150 cm széles, 200 cm mély; Külső méret: 300 cm hosszú, 200 cm széles;

b) négy koporsóra - Belső méret: 250 cm hosszú, 200 cm széles, 200 cm mély; Külső méret: 300 cm hosszú, 250 cm széles;

c) hat koporsóra - Belső méret: 250 cm hosszú, 250 cm széles, 200 cm mély; Külső méret: 300 cm hosszú, 300 cm széles;

d) urnasírbolt - 100 cm hosszú, 100 cm széles, 50 cm mély.

(5) Urnafülke (kolumbárium) mérete: 30 cm magas, 30 cm széles, 50 cm mély. A temető fenntartója ettől eltérő urnafülkék létesítését is engedélyezheti.

7. § (1) A sírhelyek egymástól való oldaltávolsága 60 cm, gyermeksírok esetén 30 cm.

(2) A sírhelyeken sírdomb kialakítása, felhantolása nem kötelező. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Gyermeksírhelybe 10 éves vagy ennél fiatalabb elhunytnak a temetése lehetséges.

(4) Koporsós rátemetés esetén a Kormányrendelet 11. § (3) bekezdésében foglalt szabályt kell alkalmazni. Meglévő sírhelyre urna is rátemethető.

(5) Sírjel a Kormányrendelet 13-15. §-ai szerinti előírások betartásával alkalmazható. A sírhelynél a sírjelet a szomszédos sírjel vonalába kell elhelyezni, úgy, hogy az ne veszélyeztesse a látogatók vagy más tárgyak épségét.

(6) A sírhelyek közötti közlekedési területen pad, ülőhely, műtárgy, egyéb építmény nem helyezhető el.

8. § (1) Díszsírhelyként az erre kijelölt parcellában létesíthető olyan sírhely, amelyet az elhunyt személy Esztergályhorváti fejlődése érdekében végzett kimagasló érdemeinek elismeréséül Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete örök temetkezési hely céljára adományoz.

(2) Díszsírhely élő személy részére nem adományozható. A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját egyeztetés céljából írásban kell értesíteni.

(3) A díszsírhely feletti rendelkezési jog, használati ideje a temető fennállásáig tart és díjtalan.

(4) Kérelemre a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartásával, az elhunyt özvegye is eltemethető a díszsírhelyre. Rátemetésnél a felmerülő költségeket a hozzátartozó viseli.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunyt(ak) hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat gondoskodik.

9. § (1) A temető látogató joga, hogy a temetési helyeken olyan kegyeleti tárgyakat helyezzen el, amelyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét.

(2) A temetési hely használója által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, amelyek kifejlett állapotban sem érik el a 1,5 m-es magasságot.

(3) A temető területén belül kizárólag a temetési helyre, a sírhely földjébe vagy cserépbe lehet növényeket ültetni, úgy, hogy azok a sírok közötti mozgást ne akadályozzák.

(4) A sírhelyeket a temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal bíró személynek, mint használónak (hozzátartozó) kell gondoznia.

(5) A sírhelyeken elhelyezett sírjeleket, különösen a síremléket gondozni kell. Az önkormányzat felhívja a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy síremlék helyreállítására.

(6) Amennyiben az érintett a (5) bekezdés szerinti felhívásnak nem tesz eleget, és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére az önkormányzat megszünteti, és intézkedik a költségek megfizettetéséről.

(7) A temetési hely kerítéssel kizárólag a temető tulajdonosa hozzájárulásával határolható körül.

5. A temetési szolgáltatás és a temetőben végezhető egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának szabályai

10. § (1) A temetőben munkát végezni az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A temetkezési szolgáltatást végzők a tevékenységük megkezdésekor kötelesek az önkormányzatot e tényről tájékoztatni.

(3) A temetkezési szolgáltatást végző köteles együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

(4) A temetkezési szolgáltatást végző, a szertartást követően köteles a ravatalozóból az általa bevitt tárgyakat elvinni.

(5) Az önkormányzat tulajdonában lévő temetői létesítmények (pl. ravatalozó, hűtőkamra) igénybevételéért Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzati szolgáltatásokért fizetendő díjak, hozzájárulások megállapításáról szóló 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletében meghatározott használati díjat kell fizetni.

(6) Az építési, bontási, helyreállítási, szállítási munkák megkezdését a temető üzemeltetőjének írásban legalább 8 nappal korábban be kell jelenteni, melyet a temető tulajdonos képviseletében a polgármester engedélyezhet.

(7) A temető üzemeltetőjének engedélye nélkül tilos síremléket áthelyezni, eltávolítani, illetve a temető területéről kivinni.

(8) Aki új síremléket helyez el, a lebontott síremléket, kitermelt földet, felújításhoz felhasznált anyagokat köteles a munkálatok elvégzését követően a temető területéről elszállítani.

(9) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

6. Temetési hely gazdálkodásának szabályai

11. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért, megváltásáért, újraváltásáért, a temetői létesítmények igénybevételéért fizetendő díjat, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve az egyes sírhelyek feletti rendelkezdési jogosultság időtartamát az Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzati szolgáltatásokért fizetendő díjak, hozzájárulások megállapításáról szóló 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete tartalmazza.

(2) A temetőbe való behajtás csak az 5. § (1) bekezdés b) pontja és a 10. § (6) bekezdése esetén szabad, és díjtalan.

(3) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(4) Rátemetés esetén a temetési hely használati ideje meghosszabbodik.

(5) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult a megváltási idő lejártát követő 3 éven belül a temetkezési helyet ismételten nem váltja meg, és tájékoztatás, hirdetmény ellenére sem gondoskodik a temetési hely használati idejének meghosszabbításáról, az önkormányzat a temetési helyet más személy részére értékesítheti.

7.1

12. §

8. Záró rendelkezések

13. §2

14. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 7. alcím 2025. január 1-jén lép hatályba.

1

A 7. alcím a 14. § (2) bekezdés alapján 2025. január 1-jén lép hatályba.

2

A 13. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.