Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2000. (X. 10.) önkormányzati rendelete

a közterületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 10. 10

GÉTYE

Község Önkormányzata Képviselô-testületének

9/2000./X.10./ számú rendelete

a közterületek nemzeti ünnepeken történô fellobogózásáról

Gétye Önkormányzatának Képviselô-testülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény 21. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján a következô rendeletet alkotja:

1. §

(1) A rendelet hatálya Gétye község közigazgatási területén kiterjed minden középületre.

(2) Valamennyi közterületet fel kell lobogózni:

a) március 15-én, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napján;

b) augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén;

c) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján,

(3) A (2) bekezdésben felsorolt napokon a község közterületein a magyar nemzeti lobogót és Gétye község zászlaját ki kell tűzni.


2. §

(1) A közterületen kihelyezendő magyar nemzeti zászló és Gétye közsgé zászlajának beszerzéséről és megfelelő tárolásáról a polgármester gondoskodik.

(2) A nemzeti ünnepekrôl  történô méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévô zászlókat kell használni.

3. §

(1) A fellobogózást az ünnepet megelôzô napon 18 óráig, a zászlók leszedését az ünnepnap elteltét követô 24 órán belül kell elvégezni.

(2) Közterületeken álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágító berendezésekre, zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadályozza, balesetet ne okozzon.

4. §

(1) A polgármestere az 1. § (2) bekezdésében felsorolt nemzet ünnepeken kívül is elrendelheti a község közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.

(2) A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell     lobogózni, a polgármester határozza meg.

(3) A fellobogózás egyes útvonalakon vagy egyes útvonalak által határolt közterületekre is elrendelhetô.

(4) Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörû szervek jelentôs események alkalmából kérhetik a polgármestertôl a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit.

(5) A magyar nemzethez, valamint Gétye polgárainak közösségéhez való tartozás jelképeként magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezô szervezetek is fellobogózhatják ingatlanukat. A Hivatal ellenérték fejében Gétye zászlót bocsáthat a kérelmezôk rendelkezésére.

5. §

A polgármester elrendelheti az önkormányzti tulajdonban lévő középületekre, közterületekre a gyászzászló kitűzését, valamint a hősi emlékmű melletti zászlórudakra

(1) Gétye község lobogójának és a gyászlobogó felvonását, majd félárbocra ersztését

a) köztiszteletben álló helyi közéleti szermélyiségek, így különösen a polgármester, a képviselő-testület tagjának elhunyta,

b) a község díszpolgárának elhunyta,

c) helyi tömegszerencsétlenség esetén,

(2) a magyar nemzeti lobogó és a gyászlobogó felvonását, majd félárbocra eresztését

a) Magyarország történelme tragikus eseményeinek évfordulóján,

b) köztiszteletben álló országos közéleti személyiségek, a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, országgyűlési képviselői, a Zala Megyei Közgyűlés tagjainak elhunyta,

c) országo tömegszerencsétlenség esetén.

6. §

 (1) Ez a rendelet 2000. október 10-én lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetésérôl a körjegyző a gétyei polgármesteri hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel gondoskodik.



Pőcze Ferenc

Horváth Attila

polgármester

körjegyzô



A rendelet kifüggesztve: 2000. október 9-én

Levéve: 2000. október 30-án