Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014(X.31.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a háztartási tüzelőberendezésekkel okozott légszennyezés csökkentésének szabályairól

Hatályos: 2014. 11. 01

Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (4) bekezdésének b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az avar- és kerti hulladékok égetésének, valamint a háztartási tüzelőberendezésekkel okozott légszennyezés csökkentésének, ezáltal a környezet és levegő minőségének megőrzése és védelme, valamint az emberek egészsége és életminősége megóvásának érdekében az alábbi rendeletet alkotja.


1. §


A rendelet célja


A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetésének szabályozása, valamint a háztartási tüzelőberendezésekkel okozott légszennyezés csökkentése, ezáltal a környezet és a levegő minőségének megőrzése és védelme, valamint az emberek egészségének és életminőségének javítása.

2. §


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Gétye Község közigazgatási területén minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre egyaránt kiterjed.

3. §


Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:


  1. Avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (avar, falomb, nyesedék, egyéb növényi részek).


  1. Hasznosítás: kerti hulladék komposztálása


  1. Tároló edény: kukatartály, konténer, egyéb tartály, papír vagy műanyagzsák


  1. Légszennyező anyag: a 306/2010.(XII. 23.) Kormányrendelet 2. § 22. pont alapján.
  2. Bűz:  a 306/2010.(XII. 23.) Kormányrendelet 2.§ 6. pont alapján.
  3. Légszennyezettség: a 306/2010.(XII. 23.) Kormányrendelet 2.§ 18. pont alapján.
  4. Légszennyezés: a 306/2010.(XII. 23.) Kormányrendelet 2.§ 17. pont alapján.






 4. §


Kerti hulladék kezelése, gyűjtése


(1) A kerti hulladékot elsősorban helyszíni komposztálással kell hasznosítani.


(2) Amennyiben a kerti hulladékot komposztálással a helyszínen nem lehet, vagy nem kívánják hasznosítani, a kerti hulladék égetése megengedett az 5 §.-ban előírtak szerint, azon kívüli időszakban a 4 §. (3) és (4) bekezdés szerint kell eljárni.


(3) A szervezett háztartási hulladékgyűjtésbe bekapcsolt területeken az avar és kerti hulladékot - a hulladékgyűjtési közszolgáltatás keretében - a közszolgáltató által erre a célra rendelkezésre bocsátott hulladékgyűjtő edénybe szabad elhelyezni, melyet a szolgáltató elszállít. 


(4) A háztartási hulladék szállításába be nem kapcsolt területeken a kerti hulladék kezeléséről a tulajdonos, illetve az ingatlant használó köteles gondoskodni.


(5) A hulladékgyűjtő edénybe elhelyezhető hulladék mennyiségére és minőségére vonatkozóan a mindenkor érvényes hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet előírása az irányadó.


5. §


A kerti hulladék égetése


 (1) A kerti hulladékok égetése szeptember 1. és május 1. közötti időszakban kedd    és pénteki napon 16 és 19 óra közötti időszakban engedélyezett, megfelelő légköri viszonyok mellett jelen rendeletben szabályozott módon. Más időpontban az égetés szigorúan tilos. 


(2) A kerti hulladékot nyílt téren megfelelően kialakított helyen, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelet mellett úgy szabad égetni, hogy a környezetre káros hatással ne járjon, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a vagyoni és személyi biztonságot ne veszélyeztesse. A tűzrakó hely épülettől és egyéb éghető anyagoktól legalább 6 méter távolságra legyen.

Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőterhelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, párás, ködös, esős idő, erős szél, az égetést be kell fejezni. Nedves kerti hulladék égetése tilos.


(3) Az égetendő avar és kerti hulladék egyéb (ipari eredetű hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait) hulladékot nem tartalmazhat. A füstképződés csökkentése érdekében az avart, kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.


(4) A kerti hulladékok égetésének helyszínén olyan eszközöket, illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható (pl.oltóvíz, homok).


(5) A tulajdonos egyszerre nagyobb mennyiségű avar-és kerti hulladék elégetésének szándéka esetén a szomszédokat szóban tájékoztatni köteles az égetés várható időpontjáról.


(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel (homokréteggel) történő lefedéséről.  


(7) Egyéb biztonságtechnikai vagy tűzvédelmi szabályok előírásai vagy tartós szárazság miatt elrendelt általános tűzrakási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.




6. §



Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.




                                                                         7. §


A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok


(1) A háztartási tüzelőberendezések és azok tartozékainak rendeltetésszerű használatáról, azok időszakosan esedékes ellenőrzési, illetve karbantartási munkáinak elvégzéséről a berendezés tulajdonosa köteles gondoskodni a légszennyező anyagok káros mértékű kibocsátásának csökkentése érdekében.


(2) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.


(3) A tüzelőanyag háztartási vagy egyéb szilárd hulladékot, ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festékmaradékot, egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.




8. §


Szabadtéri tűzgyújtás szabályai


(1) Háztartási és egyéb szilárd hulladékot, illetve más jogszabály szerint veszélyes hulladéknak minősülő anyagokat nyílt téren elégetni tilos!


(2) Engedély nélküli nyílt téri égetésnek minősül, ha a hulladékot - háztartási tüzelőberendezésben történő elégetés kivételével - meggyújtják, vagy - elemi kár kivételével - bármilyen más okból eredően kigyullad.


(3) Szabadban (vagy nyílt téren) a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén - vagy ha arra már szükség nincs - a tüzet azonnal el kell oltani. 






9. §


Átmeneti és záró rendelkezések


(1) Ezen rendelet 2014. november 1. napján lép hatályba.


Gétye, 2014. augusztus  26.



              Talabér Lászlóné                                                                 Kovács Katalin

                  polgármester                                                                           jegyző



A kihirdetés napja: 2014. október 31.



Kovács Katalin

jegyző