Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2018. (IX.25.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 09. 26- 2022. 02. 22

Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2018. (IX.25.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2018.09.26.

Gétye Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a 73. § (2) bekezdésben, a 76. § (1)- (2) bekezdésben és a 77. § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Gétye Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

g) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(4) Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait

3. § Gétye Község Önkormányzata a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

2. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

3. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

4. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, szakembert alkalmaz, a könyvtár állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.

5. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ehhez szakember alkalmazása.

6. Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása.

7. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

8. Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

9. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő roma nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.

10. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

11. A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

12. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

4. § (1) Az önkormányzat a rendelet 2. §-ában foglalt alapszolgáltatások folyamatos ellátása érdekében Könyvtári Szolgáltató Helyet (8762 Gétye, Kossuth Lajos u.4.) működtet.

(2) A közművelődési feladatokat elsősorban az (1) bekezdésben megnevezett közösségi színterek útján látja el.

(3) Az önkormányzat biztosítja a közösségi színterek működtetéséhez szükséges megfelelő számú szakember foglalkoztatását.

(4) A közösségi színterek Gétye Község Önkormányzata fenntartásában működnek, kormányzati funkcióként vannak nyilvántartva, gazdasági feladataikat a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó szerv látja el.

(5) A közösségi színterek kulturális programja, munkaterve, továbbá a könyvtári szolgáltató hely éves szakmai beszámolója minden évben önkormányzati jóváhagyásával válik érvényessé.

4. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

5. § (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Gétye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési intézménynek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat intézményinek szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

(4) A muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben meghatározottak alapján a helyi lakossági képviselete érdekében legfeljebb hároméves időtartamra egy-egy Közművelődési Kerekasztal alakítható.

5. A közművelődésben együttműködő partnerek

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a Gétye községben működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) Egyházakkal,

c) Oktatási, nevelési intézményekkel,

d) Civil szervezetekkel, alapítványokkal,

6. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 12/2004. (XII.18.) önkormányzati rendelet.