Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2019(XI.6.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Hatályos: 2019. 11. 07- 2019. 11. 07

Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2019. (XI.06.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és

személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló

1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról



Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. §-ában, 60. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésben rögzített felhatalmazás, illetve a belügyminiszter által közzétett pályázati kiírás alapján a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozására az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


A rendelet 3. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(6) A képviselő-testület jár el a 14. §, 17. § és 17/A. § által szabályozott esetekben.



2. §


A rendelet 9. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(4) Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az önkormányzati támogatás összege – a 12. §, 13. §, 14. § és 15. §-ban foglalt kivétellel – az adott naptári évben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.



3. §


(1) A rendelet a következő 17/A. § rendelkezéseivel egészül ki.


Szociális célú tüzelőanyag juttatás


17/A. §


(1) A képviselő-testület a szociálisan rászorulók részére, a téli fűtéshez szükséges tüzelőanyag biztosításhoz természetbeni ellátás formájában szociális célú tüzelőanyag juttatást nyújthat, háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa vagy 10 q szén mennyiségig, amennyiben erre az önkormányzat céljellegű állami támogatásban részesült. Vállalja, hogy a szociális célú tűzifában vagy szénben részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


(2) Szociális célú tüzelőanyag juttatás tekintetében elsősorban szociálisan rászoruló személy az, akit külön jogszabály annak minősít.


(3) A szociális célú tüzelőanyag juttatás során, előnyt élvez:


a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy települési támogatásra jogosult;


b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


(4) A szociális célú tüzelőanyag juttatás megállapítását a rendelet mellékletét képező kérelem benyújtásával kell igényelni. Háztartásonként egy család részesíthető támogatásban, ha lakása fával vagy szénnel fűthető. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a családok, akik a (3) bekezdés hatálya alá tartoznak, de a korábbi fűtési szezonra tüzelőanyag támogatást nem kaptak, annak ellenére, hogy arra jövedelmi viszonyai alapján jogosultak lettek volna.

Az elbírálás során a sorrendiséget a legkisebb jövedelemmel rendelkező személyek/családok határozzák meg.


(5) A támogatásra javasolt személy szociális rászorultsága igazolására köteles a maga, valamint családjában, háztartásában élők személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni. Jövedelem számításánál és vagyon meghatározásánál az Szt. 4. §-ában foglaltakon kívül a család életvitele, rendszeres kiadásainak nagysága (betegség, munkanélküliség, lakáscélú hiteltörlesztés mértéke, stb) az irányadók.


(6) A támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem a 9. § (1) bekezdése szerinti jövedelemhatárt nem haladja meg.



ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


4. §


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és hatálybalépését követő napon hatályon kívül kerül.


Gétye, 2019. október 28.




                       Talabér Lászlóné                                                Kovács Katalin

                           polgármester                                                           jegyző



Kihirdetve:

Gétye, 2019. november 6.





Kovács Katalin

jegyző