Felsőszenterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (IX.12.) önkormányzati rendelete

az épített és természeti környezet helyi védelméről szóló 8/2007. (VIII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 09. 13- 2016. 09. 12

Felsőszenterzsébet Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet figyelembe vételével, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az épített és természeti környezet helyi védelméről szóló 8/2007. (VIII. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 10. §-a a következőre változik:

„10. § (1)  A helyi védelem alatt álló értéknek a védelem céljának megfelelő folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, illetve fenntartásáról a tulajdonos, a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelő köteles gondoskodni. Ezen kötelezettségei teljesítéséhez kérheti az önkormányzat támogatását.

(2) A védett építmény jellegét nem lehet megváltozatni.

(3)  A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotó elemére, és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e, vagy sem.

(4)  A védelem alá helyezett építményeket értékeik veszélyeztetése nélkül és ahhoz méltóan kell használni és hasznosítani. A használat és a fenntartás a helyi védelem alá helyezett érték anyagi és eszmei értékét nem veszélyeztetheti. A védett környezetben tervezett változtatásokat és beavatkozásokat a védett érték figyelembe vételével lehet elvégezni.

(5) A védett érték megfelelő fenntartását és megőrzését elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.

(6) A helyi védelem szabályainak megsértése esetén az önkormányzat

a) felszólítja a tulajdonost (használót, kezelőt) a védett érték fenntartására, karbantartására, a méltatlan használat megszüntetésére,

b) engedély nélküli változtatások esetén elrendeli az eredeti állapot helyreállítását.

(7) A képviselő-testület a helyi védelem alatt álló értékek feltárásához, fenntartásához, karbantartásához, felújításához szükséges anyagi fedezet megteremtése érdekében éves költségvetésében meghatározott keretösszeget biztosíthat.

(8)  A (6) bekezdés szerinti keretösszeg felhasználásáról a polgármester javaslatára a képviselő-testület dönt.”


2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.



            dr. Tüske Róbertné                                          Kálmán Elek

            jegyző                                                            polgármester