Felsőszenterzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII.18.) önkormányzati rendelete

a község településképének védelméről szóló 9/2018. (X.10.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 19- 2021. 08. 19

Felsőszenterzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete

a község településképének védelméről szóló 9/2018. (X.10.) önkormányzati rendelete módosításáról

Felsőszenterzsébet Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A község településképének védelméről szóló 9/2018. (X.10.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(2) A község településképének védelméről szóló 9/2018. (X.10.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A településkép-érvényesítő eszközök tekintetében a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester jár el.”

(A rendelet mellékletei a következők:)

  • „d) 4. melléklet: Kérelem településképi véleményezési eljáráshoz”

2. § A község településképének védelméről szóló 9/2018. (X.10.) önkormányzati rendelet 15. alcíme a következő 16/A. §-sal egészül ki:

„16/A. § A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester

  • a) ellátja az épített környezet helyi védelmét, a helyi építészeti értékek, a településkép, a rálátás és kilátás védelmét, továbbá meghatározza a település területeinek a felhasználásához az építményekben létesíthető rendeltetések körét és a reklámok elhelyezésére vonatkozó követelményeket,
  • b) véleményt ad a jogszabályban meghatározott építésügyi hatósági engedélykérelemhez,
  • c) településképi bejelentési eljárást folytat le az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenységek, reklámelhelyezések és rendeltetésmódosítások tekintetében.
  • d) településképi kötelezést adhat ki és bírságot szabhat ki, ide nem értve a reklámhordozók és reklámok jogellenes elhelyezésével kapcsolatos közigazgatási, valamint a településképi bírságot.”

3. § A község településképének védelméről szóló 9/2018. (X.10.) önkormányzati rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § (1) A településképi bejelentési eljárás lefolytatásához a kérelem a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A polgármester írásban, a véleményezésre nem megfelelően benyújtott dokumentáció kiegészítését kérheti.

(2) A polgármester a kérelem, valamint a véleményezésre alkalmas külön jogszabályban meghatározott településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki dokumentáció beérkezését követő 15 napon belül önkormányzati hatósági hatáskörben eljárva határozatban dönt.

(3) A 16/A. § c) pontja szerinti tevékenység tevékenység a bejelentés alapján megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges, és a polgármester a tevékenység végzését a bejelentést követő 15 napon belül nem tiltja meg vagy az eljárást nem szünteti meg.”

4. § A község településképének védelméről szóló 9/2018. (X.10.) önkormányzati rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § (1) Ha az ingatlan tulajdonosa a településképi rendeletben foglalt településképi követelményeket - a rendeltetésváltozás esetén a helyi építési szabályzatban foglaltakat vagy a településrendezési illeszkedés követelményét - megsértette, a polgármester a figyelmeztetést tartalmazó döntésében felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre és megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére,

(2) Az (1) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén a polgármester településképi kötelezés formájában önkormányzati hatósági döntéssel a településképi követelmények érvényesítése, a rendeltetésváltozás esetén a helyi építés szabályzat előírásainak teljesítése érdekében az ingatlan tulajdonosát az előírások betartására kötelezi, egyidejűleg az ingatlantulajdonost településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezheti.

(3) A településkép-védelmi bírság közigazgatási bírságnak minősül, amelynek legkisebb összege 100 000 Ft.

(4) Az (1) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén helyszíni bírság is alkalmazható.

(5) A településkép-védelmi bírság az önkormányzat bevételét képezi.

(6) A településkép-védelmi bírság kiszabásánál figyelembe veendő mérlegelési szempontok:

  • a) a jogellenes tevékenység súlya és a felróhatóság mértéke,
  • b) a településképi bírságnak ugyanazon mulasztás esetén történő ismételt kiszabása esetén az előző bírságok száma és mértéke.

(7) Az (3), és (4) bekezdésben meghatározott döntés ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a polgármesterhez benyújtott, de Felsőszenterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a Képviselő-testület a beérkezést követően, a soron következő ülésén dönt.

(8) A kiszabott településkép-védelmi bírságot a jogerőre emelkedéstől számított 30 napon belül átutalással vagy postai készpénzutalási megbízással kell megfizetni.”

5. § A község településképének védelméről szóló 9/2018. (X.10.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

6. § Ez a rendelet 2021. augusztus 19-én lép hatályba.

1. melléklet

4. melléklet

KÉRELEM
településképi véleményezési eljáráshoz

Kérelmező

neve:

értesítési címe:

telefonszáma:

e-mail címe:

Felelős tervező

neve:

értesítési címe:

telefonszáma:

e-mail-címe:

tervezési jogosultságának száma:

A tervezett építési tevékenység

helye:

tárgya, rövid leírása:

rendeltetésének meghatározása:

az ingatlan helyrajzi száma:

a tevékenység végzéséhez szükséges engedély típusa:

ÉTDR azonosító

a kérelem mellékletét képező tervdokumentációra vonatkozóan:

Kelt: ...............................................................

__________________________________

Kérelmező”