Márokföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.12.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2014. 02. 13- 2015. 04. 25

Márokföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.12.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről

2014.02.13.

Márokföld Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya arra a természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre terjed ki, aki Márokföld község közigazgatási területén e rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait megszegi, elmulasztja (a továbbiakban: jogsértő).

(2) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése, ha az szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül.

2. Eljárási szabályok

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt hivatalból indított és lefolytatatott eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései alkalmazandók e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban a jogsértő – az eljárási képességgel nem rendelkező természetes személy kivételével – helyszíni bírsággal vagy közigazgatási bírsággal sújtható, és vele szemben elkobzás foganatosítható. A helyszíni bírság mértéke ötvenezer forintig, míg a közigazgatási bírság mértéke százötvenezer forintig terjedhet.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban közigazgatási bírság és a helyszíni bírság kiszabására a képviselő-testület által jelen rendeletben átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

(4) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni a jogsértő személyi és jövedelmi viszonyait, amennyiben azokat a jogsértő a hatóság felhívására igazolja.

(5) A cselekmény összes körülményének mérlegelése alapján, a közigazgatási bírság kiszabása kivételesen mellőzhető.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot készpénz-átutalási megbízással, vagy Márokföld Község Önkormányzat 75000370-10077410. számú költségvetési elszámolási számlájára átutalással kell megfizetni a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül.

(7) A helyszíni bírságot 15 napon belül kell megfizetni a jogsértő részére átadott készpénz-átutalási megbízáson.

II. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályai

3. Közterületek használata

3. § (1) Tilos a közterületet:

a) rendeltetésétől eltérő célra közterület-használati engedély nélkül vagy,

b) az engedélyben foglaltaktól eltérő módon, mértékben használni.

(2) A közterület-használó a közterület rendeltetéstől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb. céljára) történő használata során köteles biztosítani a használattal érintett terület közvetlen környezetének tisztán tartását, a használt közterületen élő növény- és állatvilág, valamint az ott elhelyezett építmények, berendezések, burkolatok és felszerelések állagának megóvását, és köteles gondoskodni a keletkezett hulladék jogszerű eltávolításáról.

(3) Közterületen az utcai bútorokat, berendezéseket rendeltetésszerűen kell használni, felállítási helyükről nem mozdíthatók el.

(4) Nem szilárd burkolattal ellátott közterületen, annak állapotától függetlenül, tilos járművel közlekedni és parkolni, közterületen gépjárművet javítani, vagy bontani.

(5) Az úttest burkolatának felbontásához kötelező a közútkezelői hozzájárulás.

(6) Tilos üzem- és forgalomképtelen képtelen jármű 30 napon túli közterületen történő tárolása.

(7) Tilos a közterületen:

a) 3,5 t össztömeg feletti járművet közterület-használati engedély nélkül tárolni;

b) lakóautóval, lakókocsival és egyéb módon kempingezni.

4. A köztisztaság, valamint a közterületek rendezettségének fenntartása

4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana tisztán tartásáról, rendszeres takarításáról, rovar-, rágcsáló-, és gyom-mentesítéséről legalább olyan mértékben, hogy az ingatlan állapota az utcaképet ne rontsa, illetve társasházban a lakóközösség életkörülményeire ne gyakoroljon káros hatást.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti közterület (különösen járda, zöldsáv, árok) úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, tisztán tartásáról, környezetkímélő hó- és síkosság-mentesítéséről, gyom-mentesítéséről, kaszálásáról, valamint a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanáról a közterületre nyúló fák, bokrok és élő sövény visszavágásáról.

5. Közterületen történő szeszes ital fogyasztás korlátozása

5. § (1) Tilos közterületen szeszes italt fogyasztani a (2) bekezdésben foglalt esetek kivételével.

(2) A közterületen történő szeszesital fogyasztás tilalma nem terjed ki:

a) a hatályos közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátó üzletre, annak előkertjére, kitelepülése területére, nyitvatartási időben,

b) a szeszes ital kimérésre is jogosító engedéllyel és közterület-használati engedéllyel rendelkező alkalmi rendezvény területére, a rendezvény engedélyezett ideje alatt.

c) december 31. napján 18 órától a következő év január 1. napján 06 óráig terjedő időszakra.

(3) E tényállás alkalmazásában szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23a. pontjában meghatározott ital.

6. Környezetvédelem

6. § (1) Tilos az egészségügyi és gyermekintézmények, kereskedelmi egységek, szociális gondozók, nyitott sportlétesítmények 50 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint a magasfeszültségű vezetékek alatti kiskertekben védőtávolságon belül, a véderdők és helyi védelem alatti területeken égetni.

(2) Tilos az avart és kerti hulladékot égetni.

(3) Tilos égetni:

a) tilalmi időszakban

b) szeles időben,

c) nedves, füstölő hulladékkal,

d) a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül,

e) a keletkező hő és füst által a környékben levő zöld növényeket, fát, bokrot károsítva,

f) közterületen,

g) kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait) tartalmazó hulladékkal vegyesen.

(4) Tilos a tüzelőberendezésben nem az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot, ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festékmaradékot, egyéb veszélyes hulladékot, vegyileg kezelt tűzifát égetni, vagy az égetést egyébként jelentős füsthatással végezni, és ezzel szennyezni a környezetet.

7. § Tilos jelentős zajt keltő munkák (fűnyírás, fűrészelés, építőipari munkák stb.) végzése este 20 óra és reggel 8 óra között, kivéve az azonnali hibaelhárítási munkákat és a közterületek gondozása körében végzett tevékenységet.

8. § (1) A szabad térben működtetett, szabadidős zaj- vagy rezgésforrást 22 óráig lehet üzemeltetni.

(2) A közterület-használati engedéllyel rendelkező, vagy az önkormányzat, továbbá intézménye által szervezett alkalmi rendezvény területére, a rendezvény engedélyezett ideje alatt a szabad térben működtetett, szabadidős zaj- vagy rezgésforrást 23 óráig lehet üzemeltetni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott időtartam alól a képviselő-testület indokolt esetben felmentést adhat.

9. § Tilos zöldterületen virágokat gyűjteni, fákat, bokrokat csonkítani.

10. § Az állatot felügyelő személy köteles a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés megszüntetéséhez szükséges eszközöket magánál tartani, azt a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) dolgozójának felszólítására bemutatni.

7. A hulladékkal kapcsolatos kötelezettségek

11. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás ellátásával megbízott közszolgáltatót igénybe venni, és a hulladékot a települési szilárd hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 16/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendeletben feljogosított közszolgáltatónak (hulladékkezelőnek) átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedények rendeltetésszerű használatáról, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartásáról, valamint környezetük tisztán tartásáról.

(3) A gyűjtőedényt úgy kell kihelyezni, hogy azzal ne akadályozza a jármű és gyalogos forgalmat, és az elhelyezés baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével ne járhasson.

(4) Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedénybe - a közszolgáltató általi elszállítás céljából - olyan hulladékot nem helyezhet el, amely az edényt, a szállítóeszközt, vagy a szállító személyzet testi épségét, egészségét veszélyezteti (különösen tégla, beton, vas, folyékony, mérgező, tűzveszélyes és robbanásveszélyes anyag, állati tetem, környezetet veszélyeztető veszélyes anyag).

(5) Az ingatlantulajdonos köteles a hulladékgyűjtő edényt a hulladékszállítási napokon kívül az ingatlanán tárolni.

12. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a veszélyes hulladékokat a települési szilárd hulladék más összetevőitől elkülönítetten gyűjteni, és a veszélyes hulladék átvételére feljogosított hulladékkezelőnek átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos és az építtető, illetőleg az, akinek a tevékenysége révén a hulladék keletkezett, köteles gondoskodni az építési törmelék elszállításáról vagy elszállíttatásáról a hulladékgyűjtő vagy kezelő telepre, vagy külön építési törmelék (sitt) lerakó helyre.

(3) Az ingatlantulajdonos - a közszolgáltató általi elszállítás céljából a nagy darabos hulladékát (lom) a legfeljebb a közzétett lomtalanítási időpont előtti napon és területre helyezheti ki a közterületre.

8. Az állatok tartása

13. § (1) Az állattartó köteles gondoskodni az állatok tartására szolgáló helyiségek takarításáról és rendszeres fertőtlenítéséről, az állattartó épületekben és környezetükben a rovarok (legyek) és rágcsálók rendszeres irtásáról, a trágya kezeléséről.

(2) A tulajdonos köteles gondoskodni saját költségén az elhullott állatok tetemének elszállításáról, ártalmatlanná tételéről.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.