Nemesnép Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a község településképének védelméről szóló 12/2017. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 21- 2021. 10. 22

Nemesnép Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a község településképének védelméről szóló 12/2017. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.10.21.

Nemesnép Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 22. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A község településképének védelméről szóló 12/2017. (XII.28.) önkormányzati rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § (1) A településképi bejelentés lefolytatásához a kérelmet papíron és 1 példány településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki dokumentációt papíron és digitálisan kell benyújtani. Az önkormányzati főépítész írásban a véleményezésre nem megfelelően benyújtott dokumentáció kiegészítését kérheti.

(2) A polgármester megkeresésére, az önkormányzati főépítész szakmai álláspontját megadja, melyet követően a polgármester a kérelem, valamint a véleményezésre alkalmas építészeti-műszaki dokumentáció beérkezését követő 15 napon belül hatósági határozatban dönt.

(3) A bejelentés tartalmazza:

a) a bejelentő nevét,

b) a bejelentő lakcímét, szervezet esetén székhelyét,

c) a folytatni kívánt építési tevékenység, reklám, illetve reklámhordozó elhelyezésének megjelölését,

d) a tervezett építési tevékenység, reklámok, reklámhordozók helyét, a telek helyrajzi számát,

e) az építési tevékenység elvégzése, vagy a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének tervezett időtartamát.

(4) A polgármester a hatósági határozatban

a) a tervezett építési tevékenységet, reklám, reklámhordozó elhelyezését – feltétel meghatározásával vagy anélkül – tudomásul veszi, ha a bejelentés

aa) megfelel az (1) és (3) bekezdésben meghatározott követelményeknek, és

ab) a tervezett építési tevékenység illeszkedik a településképbe és megfelel a településképi követelményeknek, a tervezett reklámhordozó elhelyezése illeszkedik a településképbe, megfelel a településképi követelményeknek, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek,

b) megtiltja az építési tevékenységet, reklám, reklámhordozó elhelyezését, és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés

ba) nem felel meg az (1) és (3) bekezdésében meghatározott követelményeknek, vagy

bb) a tervezett építési tevékenység nem illeszkedik a településképbe, vagy nem felel meg a településképi és a településrendezési eszközben foglalt követelménynek, reklámhordozó elhelyezése esetén nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelménynek vagy nem felel meg a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.

(5) A polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását, és ha bejelentési eljárás lefolytatásának elmulasztását észleli, a tevékenység folytatását a bejelentési eljárás során megtiltotta vagy azt tudomásul vette, de attól eltérő végrehajtást tapasztal,

a) 24. § szerinti településképi kötelezési eljárást folytat le, vagy

b) reklám, reklámhordozó elhelyezése esetén 15 napon belül értesíti a megyei kormányhivatalt.”

2. § A község településképének védelméről szóló 12/2017. (XII.28.) önkormányzati rendelet 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. § (1) A településképi követelmények teljesítése érdekében a polgármester településképi kötelezési eljárást folytathat le, vagy önkormányzati településképi bírságot szab ki

a) a településképi bejelentési kötelezettség

aa) elmulasztása,

ab) alapján lefolytatott eljárásban hozott döntéstől eltérő végrehajtása,

ac) alapján lefolytatott eljárásban hozott döntés végre nem hajtása,

b) jelen rendeletben meghatározott egyéb településképi követelmények megsértése esetén.

(2) A településképi kötelezési eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Ha a kötelezett nem tesz eleget a településképi kötelezésben foglalt kötelezettségeknek, egyszeri felszólítás után településképi bírsággal sújtható.”

3. § Hatályát veszti a község településképének védelméről szóló 12/2017. (XII.28.) önkormányzati rendelet

c) 17/A. §-a,

4. § Ez a rendelet 2021. október 21-én lép hatályba.