Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete

a köztemető és a temetkezés helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 03. 01- 2023. 02. 19

Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete

a köztemető és a temetkezés helyi szabályairól

2020.03.01.

1Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Bödeháza 043 hrsz‑ú működő köztemetőre és a Bödeháza 097 hrsz‑ú működő köztemetőre (a továbbiakban együtt: temető) terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető fenntartását, üzemeltetését, temetkezési szolgáltatást végző személyekre, továbbá mindazokra, akikre nézve e tevékenységek során jogok és kötelezettségek keletkeznek.

2. § A temetővel és a temetkezési tevékenység ellátásával összefüggő jogokra, kötelezettségekre és feladatokra a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet előírásai az irányadók, az e rendeletben foglalt helyi sajátosságok figyelembevételével.

3. § (1) A temető tulajdonosa Bödeháza Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat), a temető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatait saját maga látja el az alábbiak szerint:

a) a tulajdonosi és fenntartási kötelezettségeket az éves költségvetési rendeletben meghatározott előírások figyelembevételével a képviselő-testület és a polgármester teljesíti,

b) a temetőüzemeltetési (temetőgondnoki) feladatokat a polgármester vagy az általa megbízott személy teljesíti,

c) az adminisztrációs feladatokat az önkormányzat hivatala látja el.

(2)2

2. Temetési helyek, sírjelek

4. § (1) A temetőben biztosított temetési helyek:

a)3

b) egyéb temetéshez kijelölt parcellában

ba) egyes sírhely,

bb) kettős sírhely,

bc) 2006. január 1. előtt váltott hármas sírhely,

bd) 2006. január 1. előtt váltott négyes sírhely.

(2) A temetési helyek mérete:

a) Egyes sírhely 2,1 méter x 0,9 méter,

b) Kettős sírhely 2,1 méter x 1,9 méter,

c) Hármas sírhely 2,1 méter x 2,9 méter,

d) Négyes sírhely 2,1 méter x 3,9 méter,

e)4

(3) A temetési helyek közti minimális távolság:

a) egyszerre váltott egyes és kettős sírhely esetében 0,0 méter

b) minden egyéb esetben 0,6 méter

(4) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek, síremlékek magasságát az önkormányzat nem korlátozza. A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, de létesítés esetén a sírdomb magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(5) A temetési helyre egy méternél magasabbra növő növény nem ültethető.

5. § (1) Az elhunytat, amennyiben az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga, az adott parcellában az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a meglévő sírok között meg nem váltott sírhelyre kell temetni az elhunytat az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy beleegyezésével, valamint köztemetés esetén.

(3) Egy temetési helyre maximum 4 urna helyezhető.

6. § (1) Temetési helyet megváltani csak haláleset bekövetkezése vagy újratemetés miatt lehet. Egyszerre legfeljebb egy egyes sírhely és egy kettős sírhely váltható meg. Ezen rendelkezés az újraváltásra nem vonatkozik.

(2) A temetési hely iránti igényt, illetve a korábban megváltott sírhelyre történő temetés esetén a temettetési szándékot az önkormányzat hivatalához kell bejelenteni írásban, három példányban, a bejelentő aláírásával hitelesítve. A temetési hely iránti igény a temető meghatározásán túl tartalmazza a temetési hely felett rendelkező személy nevét, lakcímét, az igényelt temetési hely típusát, a rendelkezési jog időtartamát, valamint az első temetésre vonatkozó bejelentést. A tervezett temetésre vonatkozó bejelentés a temető meghatározásán túl tartalmazza a temetőkönyvbe jogszabályi előírás szerint bevezetendő adatokat, a temetés módját, valamint a korábban megváltott sírhely azonosítására vonatkozó adatokat.

(3) A temetésre vonatkozó bejelentést a hivatal erre felhatalmazott ügyintézője a rendelkezési jog vizsgálatát követően záradékolja. A temetési hely iránti igényt a sírhelyhasználati díj megfizetését követően a hivatal erre felhatalmazott ügyintézője záradékolja, feltüntetve a temetési hely azonosító adatait.

(4) A temetőben temetésre csak a (3) bekezdésben rögzítettek szerint záradékolt bejelentési igény birtokában kerülhet sor.

7. § (1) A 4. § (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog minimális időtartama:

a) a sírhely megváltásától számított 25 év,

b) megváltott sírhelyre történő temetés esetén

ba) az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év,

bb) az utolsó urnaelhelyezéstől számított 10 év.

(2)5 A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért a (6) bekezdésben foglaltak kivételével díjat kell fizetni, melynek összege az (1) bekezdésben foglalt rendelkezési időre vetítve:

a)6 Egyes sírhely 80.000 Ft,

b) Kettős sírhely az a) pontban meghatározott díj kétszerese,

c) Hármas sírhely újraváltása az a) pontban meghatározott díj háromszorosa,

d) Négyes sírhely újraváltása az a) pontban meghatározott díj négyszerese.

(2a)7 A Bödeháza községben lakóhellyel rendelkező személy temetése esetén, valamint a Bödeháza községben lakóhellyel rendelkező személy – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti – hozzátartozójának temetése esetén az eltemettető a (2) bekezdés a) pontjában meghatározott díjból 77 500 Ft kedvezményben részesül.

(3) A sírhelyek az (1) bekezdésben foglalt minimális rendelkezési időnél hosszabb időtartamra, de legfeljebb 50 évre is megválthatók. Az ingyenesen biztosított temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama 25 év.

(4) A rendelkezési jogosultság

a) kezdő napja

aa) a megváltás napja, megváltás hiányában a sírhelyre történő első temetés napja az ab) pontban foglaltak kivételével,

ab) amennyiben a temetési helyen 2000. október 1. előtt temetésre került sor, 2000. október 1-je,

b) befejező napja a lejárat évének utolsó napja.

(5) Rátemetés, valamint kettős, hármas, négyes sírhelyre történő temetés esetén a rendelkezési jogosultságot meg kell hosszabbítani, a meghosszabbított sírhelyhasználati időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díjat meg kell fizetni, ha a sírhely feletti rendelkezési jogosultság

a) urnaelhelyezés esetén 10 évnél

b) koporsós sírhely esetén 25 évnél

rövidebb.

(6) A képviselő-testület ingyenes (egyes vagy kettős) sírhelyet adományozhat a település életében kiemelkedő szerepet vállaló személy eltemetéséhez, valamint mentesítést adhat a meghosszabbított sírhelyhasználati időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díj megfizetése alól.

3. A temető rendjének helyi szabályai

8. § A temetői létesítmények használata térítésmentes. A létesítmények rendeltetésszerű használatáért a használó felelős.

9. § (1) A temető nyitva tartása folyamatos.

(2) A nyitva tartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat. A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) Tilos

a) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni,

b) a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

c) a temetőbe kutyát bevinni, a vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével.

(4) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák, stb.) helyezhetők el.

(5) A temetőben keletkező hulladékot az e célra kijelölt hulladéklerakó helyre, hulladéktárolóba kell elhelyezni. Építési és bontási hulladék kezelésére miniszteri rendeletben foglaltak irányadók azzal, hogy a temetőbe építőanyagot beszállítani, bontási anyagot elszállítani csak a temető üzemeltetőjének előzetes hozzájárulásával, annak megfelelően szabad. A temetőben keletkezett avar és kerti hulladék elégetéséről a temető üzemeltetője gondoskodhat, a hulladék elégetése egyébként tilos.

4. Záró rendelkezések

10. § E rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

11. §8

1

Megállapította 1/2020.(II.21.) Bödeháza ör, Hatályos 2020.III.1-től

2

Hatályon kívül helyezte 1/2014.(III.11.) Bödeháza ör. Hatálytalan 2014.III.12-től

3

Hatályon kívül helyezte 1/2014.(III.11.) Bödeháza ör. Hatálytalan 2014.III.12-től

4

Hatályon kívül helyezte 1/2014.(III.11.) Bödeháza ör. Hatálytalan 2014.III.12-től

5

Módosította 1/2014.(III.11.) Bödeháza ör. Hatályos 2014.III.12-től

6

Megállapította 1/2020.(II.21.) Bödeháza ör, Hatályos 2020.III.1-től

7

Beiktatta 1/2020.(II.21.) Bödeháza ör, Hatályos 2020.III.1-től

8

Hatályon kívül helyezte 15/2013.(XII.21.) Bödeháza ör. Hatálytalan 2014.I.2-től