Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013.(VII.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 08. 01

Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4)-(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §        E rendelet hatálya a Bödeháza Község Önkormányzata tulajdonában lévő közterületekre terjed ki.

2. §        (1)       A közterület filmforgatási célú igénybevétele adott filmforgatásra vonatkozóan a hatvan napot nem haladhatja meg.

              (2)       Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használata az adott időintervallumra engedélyezett forgatásokat összesítve egyetlen időpontban sem haladhatja meg az 1500 m2-t.

              (3)       A közterület-használat naponta 7 óra 00 perc és 21 óra 00 perc közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.

              (4)       A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától. A tulajdonosi hozzájárulásban a közterület-használat indokolt esetben, a szükséges mértékben korlátozható, amennyiben

                          a)         a közterületen előre tervezett rendezvényre, eseményre kerül sor,

                          b)         a közterület rendeltetéstől eltérő használata korábban engedélyezésre került.

3. §        (1)       Az előre nem látható, a forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti esemény esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított három órán belül megszünteti.

              (2)       A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti esemény

                          a)         megszűnését, vagy,

                          b)         ha a rendkívüli természeti esemény a természetes vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését

                          követő 15 napon belül a közterület-használatot biztosítani kell.

              (3)       A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használat engedélyezett időtartamát olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a forgatást engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.

4. §        (1)       A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

                          a)         forgatási helyszín esetében: 160 Ft/m2/nap,

                          b)         technikai kiszolgálás esetében: 120 Ft/m2/nap,

                          c)         stáb parkolás esetében: 80 Ft/m2/nap.

              (2)       A hatósági szerződés nélkül vagy hatósági engedélytől eltérő módon filmforgatás céljára igénybevett közterület használat után fizetendő díj az (1) bekezdésben foglalt díj ötszöröse.

              (3)       Az önkormányzat a közterület filmforgatási célú igénybevétele esetén mentességet, kedvezményt nem állapít meg.

5. §        A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra és az e rendeletben alkalmazott fogalmak értelmezésére a mozgóképről szóló törvény és annak felhatalmazása alapján kiadott, a törvény végrehajtásáról szóló jogszabály rendelkezése az irányadó.

6. §        E rendelet 2013. augusztus 1-jén lép hatályba.