Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (III.19.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2022. 06. 01

Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (III.19.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

2022.06.01.

Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5.és 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Zala Megyei Kormányhivatal véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Bödeháza község közigazgatási területére.

(2) A rendelet személyi hatálya Bödeháza község közigazgatási területén kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Avar: A talaj felszínén (emberi beavatkozás nélkül) felgyűlő ép vagy részben bomlott növényi maradvány (levelek, gallyak, ág- és kéregdarabok).

b) Kerti hulladék: Az ingatlanokon (ideértve a közterületet is) azok tisztántartása, ápolása, gondozása vagy kertészeti, mezőgazdasági munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, ág, gally, gyökérmaradvány, szár, levél, valamint egyéb növényi maradvány.

c) Fertőzött avar és kerti hulladék: a gazdaszervezeten (avaron vagy kerti hulladékon) olyan idegen kórokozók vagy kártevők elszaporodása, melyek átterjedhetnek más még ép élő növényekre és azok károsodását vagy pusztulását okozhatják.

d) Hasznosítás: a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében biztosított házhoz menő biohulladék gyűjtés igénybevétele vagy az avar és kerti hulladék helyben történő komposztálása.

2. Az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésére vonatkozó szabályok

3. § (1) A fertőzöttnek nem minősülő avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítás útján kell kezelni.

(2) Belterületen az avar és kerti hulladék égetéssel is megsemmisíthető, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Az égetést hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton lehet végezni szélcsendes időben. Vasárnap, ünnepnap és egyéb munkanapon égetni tilos.

(3) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, hőterhelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül nem szabad. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékben levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Az égetést 18 éven felüli személy végezheti. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak saját telkükön égethetnek, közterületen nem.

(4) Az égetendő hulladék katalizátorként sem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot. A nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves avart és nedves kerti hulladékot) égetni tilos.

(5)2 Az égetés kizárólag személyes felügyelet mellett történhet. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni. A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani, és a levegőszennyezést megszüntetni. A tűzgyújtás és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni.

(7) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

3. Záró rendelkezések

4. §3

5. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A bevezető a Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (5) bekezdése a Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 4. §-t a Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.