Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete

elismerő címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2023. 08. 02

Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete

elismerő címek alapításáról és adományozásáról

2023.08.02.

Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a), i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § (1) Ez a rendelet azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget teremtsen azon személyek elismerésére, akik kimagasló és példamutató tevékenységükkel érdemet szereztek Bödeháza fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, átörökítésében és gyarapításában, jó hírnevének terjesztésében, kapcsolatainak ápolásában, valamint az egyetemes emberi értékek támogatásában.

(2) A Képviselő-testület által alapított cím, díj és elismerő oklevél a település egész lakosságának tiszteletét kifejezi.

2. Díszpolgári cím

2. § Bödeháza Községi Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában biztosított jogkörében eljárva „Bödeháza Díszpolgára” címet alapít.

3. § (1) „Bödeháza Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével mind a településen belül, mind pedig országosan, vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím évente egy adományozható.

(3) Az elismerés ugyanazon személy részére egy ízben adományozható.

(4) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített emlékplakett és oklevél jár.

4. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

5. § (1) A díszpolgári cím adományozását tanúsító Emlékplakettet a polgármester adja át a falu búcsújának napján, ünnepélyes keretek között. Az oklevél tartalma az 1. mellékletben található.

(2) A díszpolgári cím adományozását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) települési képviselő.

(3) A kezdeményezéseket minden év február 28-ig írásban, az 3. mellékletben meghatározott tartalommal kell a polgármesterhez benyújtani.

(4) A díszpolgári cím adományozásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(5) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(6) A képviselő-testület döntése értelmében lehet olyan év, amikor nem adnak ki díszpolgári címet.

(7) A kitüntetetteket díszes kivitelű albumban kell nyilvántartani, az album őrzésének helye: 8969 Bödeháza, Kossuth utca 27.

(8) A kitüntetésekről a Rédicsi Közös Önkormányzati Hivatal naprakész nyilvántartást vezet.

6. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

3. Polgármesteri dicséret

7. § (1) A Képviselő-testület „Polgármesteri Dicséret” adományozásával ismeri el azok érdemeit, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a település fejlődéséhez, vagy tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a község jó hírnevének öregbítéséhez. A díj adományozásának alapjául szolgáló tevékenység lehet különösen

a) közéleti tevékenység,

b) civil szervezetekben, egyházi vagy kisközösségi szerveződésekben végzett szervező tevékenység,

c) közművelődési, kulturális, vagy művészeti tevékenység,

d) egészségügyi tevékenység,

e) szociális tevékenység, gyermek-és ifjúságvédelmi tevékenység,

f) közrend, közbiztonság védelme,

g) közigazgatási tevékenység.

(2) „Polgármesteri Dicséret” adományozható:

a) azoknak a Bödeházához kötődő személyiségeknek vagy közösségeknek, cégeknek, akik közérdekű felajánlásukkal, önkéntes tevékenységükkel, szervező munkájukkal kiemelkedően hozzájárultak Bödeháza község élhetővé tételéhez, környezetének megszépítéséhez, értékeinek megóvásához,

b) azoknak a tevékenységük révén Bödeházához kötődő személyeknek, akik a település kulturális közéletében huzamos ideje meghatározó személyiségek, illetve tevékenységükkel, alkotásaikkal térségi, megyei, országos vagy nemzetközi elismerést szereztek maguk, valamint ezáltal hírnevet Bödeháza számára,

c) azoknak a tevékenységük révén a Bödeháza egészségügyi ellátórendszeréhez kötődő személyeknek vagy gyógyító közösségeknek, akik az emberi egészség megőrzésében, a prevencióban, az egészségkárosodott ember gyógyításában, az ápolásra szoruló betegek szenvedéseinek enyhítésében kivívták a rájuk bízottak háláját és elismerését,

d) azoknak a tevékenységük révén Bödeházához kötődő a civil szervezeteknek, a szociális alapellátás, a gyermek- és ifjúságvédelem vagy a szociális igazgatás területén dolgozó szakembereknek, akik humanista elkötelezettséggel olyan segítő tevékenységet folytatnak, amellyel a nehéz élethelyzetben lévő egyének, különösen a gyermekek, családok, csoportok és közösségek életkörülményeit javító, kiemelkedően áldozatos munkát végeztek,

e) azoknak a Bödeházán tevékenykedő közösségeknek, fegyveres és polgári testületekben szolgálatot teljesítő egyéneknek, akik huzamosabb ideje, jelentősen hozzájárulnak a községben lakók személyi és anyagi biztonságának védelméhez, a közbiztonság megőrzéséhez,

f) azoknak, akik közigazgatási szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végeztek vagy végeznek, és folyamatosan – legalább 3 éve tartó – kiváló szakmai teljesítményt nyújtanak.

(3) Az elismerésben évente 1 magánszemély vagy szervezet részesülhet.

(4) A „Polgármesteri Dicséret” elismeréssel az adományozást igazoló oklevél és tárgyjutalom jár. (2. melléklet)

(5) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a község címerét, a Képviselő-testületi határozat számát, az elismerésben részesülő nevét, az adományozás jogcímét, keltét, a polgármester aláírását, továbbá az önkormányzat pecsétjét.

8. § (1) A „Polgármesteri Dicséret” elismerés adományozására a kezdeményezéseket minden év február 28-ig írásban, az 3. mellékletben meghatározott tartalommal kell a polgármesterhez benyújtani. Javaslatot tehetnek:

a) önkormányzati képviselők,

b) polgármester,

c) jegyző,

d) települési lakosok,

e) településhez kötődő szervezetek, cégek (bejegyzett telephellyel, vagy székhellyel).

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) az elismerésre javasolt személy nevét, munkahelyét, beosztását, elérhetőségét,

b) a javaslat szakmai, erkölcsi indokait, az elismerés alapjául szolgáló érdemeket,

c) a javaslatot tevő személy vagy szervezet megnevezését, címét, elérhetőségét, a véleményt adók megnevezését, a megfogalmazott véleményt teljes terjedelmében; a javaslatot tevő sajátkezű aláírását.

(3) A javaslat elfogadásához a Képviselő-testület minősített többségű szavazata szükséges.

(4) Az elismerést egyazon személynek csak egy alkalommal lehet adományozni.

(5) Az elismerést a képviselő-testület döntése után a polgármester a falu búcsújának napján adja át ünnepélyes keretek között.

(6) Az elismerésben részesített személyekről a Rédicsi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

4. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

10. § 2023. évben a „Bödeháza Díszpolgára” cím és a „Polgármesteri Dicséret” átadására a Hazahívó rendezvényen kerül sor, a javaslatok 2023. augusztus 10-ig nyújthatók be.

1. melléklet a 10/2023. (VIII. 1.) önkormányzati rendelethez

Bödeháza Díszpolgára emléklap

Bödeháza Díszpolgára emléklap leírása:
Az emléklap fekvő, A4-es méretű, díszes oklevél az alábbi tartalommal:
Bödeháza cimer.jpg
Bödeháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
…./……. (……..) Ökt határozatával …………………………………………………… részére a …………………………………………….. kifejtett tevékenységéért
Bödeháza Díszpolgára címet adományoz
aláírások: aktuális polgármester és az aktuális jegyző
Bödeháza, ………………………
P. H.

Formája:

2. melléklet a 10/2023. (VIII. 1.) önkormányzati rendelethez

Polgármesteri Dicséret emléklap

Polgármesteri Dicséret emléklap leírása:
Az emléklap fekvő, A4-es méretű, díszes oklevél az alábbi tartalommal:
Bödeháza cimer.jpg
Bödeháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
…./……. (……..) Ökt határozatával …………………………………………………… részére a …………………………………………….. kifejtett tevékenységéért
polgármesteri dicséretet adományoz
aláírások: aktuális polgármester és az aktuális jegyző
Bödeháza, dátum.
P. H.

Formája:

3. melléklet a 10/2023. (VIII. 1.) önkormányzati rendelethez

Felterjesztés díszpolgári címre / polgármesteri dicséretre

Felterjesztő neve:
Felterjesztő címe:
Felterjesztő email címe:
Ajánlott neve:
Ajánlott elérhetősége:
Indoklás:











Dátum:
Aláírás

Az űrlap kézzel és géppel is kitölthető. Beadás történhet emailen: bodehaza@gmail.com vagy a polgármesternek – 8969 Bödeháza, Kossuth utca 27.