Bödeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 29

az önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 91. § (1) bekezdése előírja: „A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.

A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére 2021. február 8-tól veszélyhelyzetet hirdetett ki, mely ma is (előreláthatólag a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napig) tart.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése előírja: „Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.”

A zárszámadási rendelet tartalmazza az önkormányzat előző évi gazdálkodásáról, bevételeinek, kiadásainak és vagyonának alakulásáról szóló beszámolót.

A zárszámadási rendelet elfogadásával az önkormányzat eleget tesz rendelet-alkotási kötelezettségének.

Az önkormányzat zárszámadási rendelete tekintetében az európai uniós jogból közvetlen jogharmonizációs kötelezettség nincs, a rendelet tartalma (vagyis az önkormányzat előző évi gazdálkodása) nem sérti az Európai Unió alapelveit.