Kerkabarabás Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2020. (VII.7.) önkormányzati rendelete

a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2020. 07. 08- 2023. 02. 28

Kerkabarabás Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2020. (VII.7.) önkormányzati rendelete

a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről1

2020.07.08.

Kerkabarabás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 4. alcím tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a helyi építési szabályzat és szabályozási terv szerinti beépítésre szánt területen kialakításra kerülő, illetve a beépített területen kialakult ingatlanok közműves szennyvízelvezető hálózatra történő utólagos közműcsatlakozására.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya azon nem lakossági felhasználókra, akik a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelesek.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. társulati tag : a Kerkabarabási Viziközmű Társulat,

2. szennyvízelvezetési hely: a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet szerinti szennyvízelvezetési hely,

3. önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból nyíló önálló bejárata van,

4. lakossági felhasználó: a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény szerinti lakossági felhasználó.

5. saját célú ingatlanhasználat: természetes személy tulajdonos vagy Ptk. 8:1. § 2. pont szerinti hozzátartozója életvitelszerű lakhatását szolgáló ingatlanhasználat.

3. A közműves szennyvízelvezető-hálózathoz történő utólagos csatlakozás feltételei

3. § (1) A közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozásért a tulajdonos szennyvízelvezetési helyenként hozzájárulást köteles fizetni.

(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentes:

a) aki korábban még nem kötött rá a közműves szennyvízelvezető-hálózatra, de az adott szennyvízelvezetési hely vonatkozásában a hozzájárulás megfizetését igazolni tudja,

b) akinek a részére társulati tagként érdekeltségi hozzájárulás került megállapításra, vagy

c) aki a jelen rendelet előírásai alapján az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentesítésre kerül.

(3) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás összege szennyvízelvezetési helyenként 340. 000,- forint, amelyet főszabályként egy összegben kell megfizetni.

(4) A bekötés kezdeményezésével egyidejűleg lakossági felhasználók részére, saját célú ingatlanhasználat esetén, írásbeli kérelem alapján az önkormányzat maximum 24 havi egyenlő részletfizetést engedélyez. A részletfizetés választása és engedélyezése esetén az utólagos csatlakozási hozzájárulás összege szennyvízelvezetési helyenként 360.000,- forint.

a) A részletfizetési kedvezmény feltételeit, megvonásának eseteit, a kötelezettségszegés jogkövetkezményeit a fizetési kötelezettséget megállapító határozatban rögzíteni kell.
b) Amennyiben a részletfizetési kedvezményben részesülő a szennyvízelvezetési hellyel érintett ingatlant a részletfizetés időtartama alatt értékesíti, úgy azt az adásvételi szerződés aláírását követő 15 napon belül köteles írásban bejelenteni.
c) A részletfizetési kedvezmény megszűnik és a hozzájárulásból még meg nem fizetett rész egy összegben esedékessé válik az alábbi esetekben:
ca) a szennyvízelvezetési hellyel érintett ingatlan értékesítése,
cb) részletfizetés két alkalommal történő elmulasztása, vagy
cc) a fizetési kedvezményben részesülő elhalálozása.
d) Ha a kötelezett lakossági felhasználó a hatóság végleges döntésében foglalt kötelezésnek nem tud eleget tenni, kivételes méltánylást igénylő esetben, kérelmére a fennálló hozzájárulás összege elengedhető.
(5) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás összegét legkésőbb a rácsatlakozásig, hatósági határozatban kell megállapítani.
(6) Jelen rendelet alkalmazása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
(7) A közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulással kapcsolatos önkormányzati hatósági hatáskörének gyakorlását a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.
(8) A 3. § (4) bekezdés d) pontja szerinti kivételes méltánylás esetében a hozzájárulás elengedéséről Kerkabarabás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

4. A Szennyvíz-hálózat Fejlesztési számla

4. § (1) A Szennyvíz-hálózat Fejlesztési számla az önkormányzat által létrehozott, a költségvetés elkülönített alszámláján kezelt pénzforgalmi számla, amelynek elsődleges célja a megépült közműves szennyvízelvezető-hálózatra való csatlakozások elősegítése.

(2) Szennyvíz-hálózat Fejlesztési számla bevételei különösen:

a. a közműves szennyvízelvezető hálózatra történő utólagos csatlakozási hozzájárulás összege.
b. a szennyvíz-hálózat fejlesztésére átadott pénzeszköz,
c. a Szennyvíz-hálózat Fejlesztési számla felhasználható pénzeszközeinek befektetéseiből származó kamat,
(3) Az Szennyvíz-hálózat Fejlesztési számla terhére a szennyvízelvezető-hálózat felújítás, fejlesztés kiadásai teljesíthetők.

5. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Kerkabarabás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 1. napjával.