Pusztaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004. (X. 14.) önkormányzati rendelete

a közműfejlesztési hozzájárulásról

Hatályos: 2005. 11. 01

Pusztaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004. (X. 14.) önkormányzati rendelete

a közműfejlesztési hozzájárulásról

2005.11.01.

Pusztaapáti községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28-§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által végzett közműépítésekhez kapcsolódó közműfejlesztési hozzájárulásról az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A közműfejlesztési hozzájárulási fizetési kötelezettség előírásainak célja, hogy a helyi önkormányzati beruházás keretében megvalósuló közmű létesítésének, fejlesztésének költségeihez az érintett ingatlanok tulajdonosai az e rendeletben meghatározott mértékben járuljanak hozzá.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed a községi közigazgatási területen a településrendezési tervvel, vagy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20) Korm. rendelet előírásaival összhangban történő önkormányzati beruházásba készülő közműépítésekre, illetve közműfejlesztésekre.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából közmű:

a) A villamos hálózat: a villamos teljesítményigények üzembiztos kielégítéséhez szükséges elosztó vezeték hálózat,

b) A gázelosztó vezetékhálózat: a gázátadó állomás kilépő oldalához csatlakozó vezetékhálózatnak a fogyasztói telekhatárig terjedő része,

c) A víz- és csatornahálózat: a helyi közcélú vízi közmű törzshálózatának a szolgáltató tulajdonában, vagy üzemeltetésében lévő része,

d) Út: a szilárd (kő, beton, aszfalt) burkolatú közút és a közterületen lévő járda

(2) Közműhálózat fejlesztése: a közművesítetlen közterületen új közmű építése, vagy meglévő közmű esetén a nagyobb teljesítményre való alkalmassá tétel érdekében annak átépítése és bővítése, valamint a közterületi közműhálózat és az ingatlan közötti csatlakozó vezeték megépítése.

(3) Közműfejlesztési hozzájárulás: az a befizetési kötelezettségként megállapított pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházás kezdeményezője a várható kivitelezési érték alapján, a közmű által kiszolgálandó ingatlanonként számított ki.

(4) Lakóingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező, illetve a településrendezési terv vagy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm.rendelet előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható földterület, melyre lakóépület, hétvégi ház, gazdasági épület építhető.

(5) Közművel ellátott (kiszolgált) ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező, illetve a településrendezési terv, vagy az országos településrendezési terv és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm.rendelet előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható földterület, melyre a hatályos műszaki szabványok és irányelvek szerint (a gerincvezetékről) a bekötés kivitelezhető, illetve amelyhez a közúti csatlakozás kiépíthető.

(6) Átlagos fogyasztás: a rendeletben közművenként az átlagos fogyasztás mértéke elektromos energia esetén 25 A, vízfogyasztás esetén 0,5 m3/nap, gázfogyasztás esetén 1,0 m3/nap.

(7) Önkormányzati beruházás: minden olyan beruházás, melyben az önkormányzat – a költségviselés mértékétől függetlenül – részt vesz.

Részletes rendelkezések

Közműfejlesztéssel kapcsolatos rendelkezések

4. § (1) Az önkormányzat által végzett közműfejlesztési beruházásról a képviselő-testület dönt.

(2) Az önkormányzat által kezdeményezett közműfejlesztési beruházást a zalabaksai körjegyzőség bonyolítja le. A beruházás menete során a közművel, közművekkel ellátható ingatlanok tulajdonosait értesíteni kell.

A közműfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos rendelkezések

5. § (1) A közművesítési költség felosztása az ellátható lakóingatlanok között egyenló arányban történik.

(2) A nem lakóingatlannal beépített, illetve beépíthető ingatlan esetén a hozzájárulási díj kiszámításának alapja, hogy fogyasztása hányszorosa az egy lakásra jutó átlagos fogyasztásnak. A fizetendő hozzájárulás a lakóingatlanra meghatározott összeg és az előbbiek alapján számított arányszám szorzata, de legalább az egy lakóingatlanra megállapított hozzájárulás.

(3) Az önkormányzati beruházásban megvalósított közműrendszerre utólag csatlakozók részére a közműfejlesztési hozzájárulás lakóingatlanra eső mértéke a képviselőtestület 2005. évtől évente a költségvetési rendeletben határozza meg.

(4) A közműfejlesztési beruházással egyidőben előírt fizetési kötelezettség esetén a hozzájárulás megfizetésének összegéről a képviselő testület beruházásonként dönt.

(5) A közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

Eljárási rendelkezések

6. § (1) A közműfejlesztési hozzájárulás ingatlanra eső összegét utólagos rákötés esetén a közműre történő csatlakozást megelőzően be kell fizetni az önkormányzat számlájára.

(2) Önkormányzati beruházással egyidőben előírt fizetési kötelezettség, hozzájárulás megfizetési módjáról a képviselő testület beruházásonként dönt.

(3)1 A közművesítési hozzájárulás kivetését önkormányzati hatósági ügyként kell kezelni és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályait kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2004. november 1. napján lép hatályba.

(2) A már meglévő közműrendszerre utólag csatlakozók részére a 2004. évi lakossági közműfejlesztési csatlakozás mértékét a képviselőtestület ivóvíz esetén 100.000 Ft összegben határozza meg.

1

Módosította Pusztaapáti Község Önkormányzatának 16/2005. (X. 21.) számú rendelete