Pusztaapáti Község Önkormányzati Képviselő-testületének 8/2014. (V.5.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2014. 05. 06- 2015. 04. 01

Pusztaapáti Község Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §  (1) A rendelet hatálya arra a természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre terjed ki, aki Pusztaapáti község közigazgatási területén e rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait megszegi, elmulasztja (a továbbiakban: jogsértő).

  (2) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése, ha az szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül.

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt hivatalból indított és lefolytatatott eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései alkalmazandók e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban a jogsértő – az eljárási képességgel nem rendelkező természetes személy kivételével – helyszíni bírsággal vagy közigazgatási bírsággal sújtható, és vele szemben elkobzás foganatosítható. A helyszíni bírság mértéke ötvenezer forintig, míg a közigazgatási bírság mértéke százötvenezer forintig terjedhet.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban közigazgatási bírság és a helyszíni bírság kiszabására a képviselő-testület által jelen rendeletben átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

(4) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni a jogsértő személyi és jövedelmi viszonyait, amennyiben azokat a jogsértő a hatóság felhívására igazolja.

(5) A cselekmény összes körülményének mérlegelése alapján, a közigazgatási bírság kiszabása kivételesen mellőzhető.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot készpénz-átutalási megbízással, vagy Pusztaapáti Község Önkormányzatának 11749022-15436375 számú költségvetési elszámolási számlájára átutalással kell megfizetni a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül.

(7) A helyszíni bírságot 15 napon belül kell megfizetni a jogsértő részére átadott készpénz-átutalási megbízáson.

3. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója, bérlője) köteles gondoskodni:

a./      az ingatlan előtti járda (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg a járda mellett zöldsáv), továbbá a járda és kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, a környezetkímélő hó- és síkosságmentesítésről,

b./      járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai és az ingatlan előtti árok tisztításáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról,

c./      beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről,

d./      az ingatlanról a közterületre nyúló fák, bokrok és élő sövény visszavágásáról.

(2)    Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója, bérlője legalább olyan mértékben, hogy az ingatlan állapota az utcaképet ne rontsa, illetve a szomszédos lakóközösség életkörülményeire ne gyakoroljon káros hatást, köteles gondoskodni a tulajdonában, használatában, kezelésében, bérletében lévő ingatlan tisztántartásáról, gyommentesítéséről, kaszálásáról évente két alkalommal, minden év május 31-ig, illetve augusztus 31-ig, továbbá az ingatlan rendszeres takarításáról, rovar-, rágcsálóirtásáról.


4. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.