Pusztaapáti Község Önkormányzati Képviselő-testületének 4/2015. (IV.1.) önkormányzati rendelete

Pusztaapáti Község Önkormányzati Képviselő-testületének 4/2015. (IV.1.) önkormányzati rendelete aközösségi együttélés alapvető szabályairól , valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló 8/2014.(V.05.) rendelet módosításáról.

Hatályos: 2015. 04. 02- 2015. 04. 01

Pusztaapáti Község Önkormányzati Képviselő-testületének

4/2015. (IV. 1.) önkormányzati rendelete


a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló 8/2014 (V. 5.) rendelet módosításáról



 8/2014 ( V. 5) önkormányzati rendelet az alábbi 3/A §, 3/B §, 3/C § - okkal egészül ki.

3/A § Tilos az egészségügyi és gyermekintézmények, kereskedelmi egységek, szociális gondozók, nyitott sportlétesítmények 50 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint a magasfeszültségű vezetékek alatti kiskertekben védőtávolságon belül, a véderdők és helyi védelem alatti területeken égetni.

3/B. § 

(1) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése vasárnap és ünnepnapok kivételével minden nap megengedett.

(2) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad.

(3) Az avart és kerti hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(5) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.

(6) Az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

(7) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

3/C. § (1) Tilos égetni:

a)         tilalmi időszakban

b)         szeles időben,

c)         nedves, füstölő hulladékkal,

d)         a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül,

e)         a keletkező hő és füst által a környékben levő zöld növényeket, fát, bokrot károsítva,

f)          közterületen,

g)         kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait) tartalmazó hulladékkal vegyesen.

(2) Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

(3) Tilos a tüzelőberendezésben nem az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot, ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festékmaradékot, egyéb veszélyes hulladékot, vegyileg kezelt tűzifát égetni, vagy az égetést egyébként jelentős füsthatással végezni, és ezzel szennyezni a környezetet.


2 § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



Pusztaapáti, 2015. március 16.




            Hácskóné Kovács Tímea                                              Németh Árpád

            jegyző megbízásából                                                   polgármester



Srágli Miklós

igazgatási ügyintéző



A rendelet kihirdetve:

Pusztaapáti, 2015. április 1.



Hácskóné Kovács Tímea

jegyző



Srágli Miklós

igazgatási ügyintéző