Szilvágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2000. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a középületek és közterületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2001. 01. 01- 2012. 05. 31

Szilvágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2000. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a középületek és közterületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról

2001.01.01.

Szilvágy Község Önkormányzata a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény 21. §.(3)bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.16. §.(1) bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya Szilvágy közigazgatási területén kiterjed minden középületre és közterületre.

(2) Fel kell lobogózni valamennyi középületet és a Millenniumi-parkot

a) Március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentális Magyarország megszületésének napján,

b) Augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén

c) Október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján.

(3) Az 1. §.(2) bekezdése a.), b.), c.) pontokban felsorolt napokon középületekre a magyar nemzeti lobogót, a Millenniumi-park esetében a magyar nemzeti lobogót és Szilvágy község zászlaját kell kitűzni.

2. § (1) A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a középület tulajdonosa, használója, a Millenniumi-park tekintetében Szilvágy Község Önkormányzata gondoskodik.

(2) Szilvágy zászlajának beszerzéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(3) A nemzeti ünnepekről történő méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.

3. § A fellobogózást az ünnepet megelőző napon, a zászlók leszedését az ünnepnap elteltét követő első munkanapon kell elvégezni.

4. § (1) Szilvágy Község Polgármestere az 1. §. (2) bekezdésében felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti Szilvágy közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.

(2) A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni a Polgármester határozza meg.

(3) Egyházak, társadalmi szervezetek jelentős események alkalmából kérhetik a Polgármestertől a fellobogózás elrendelését.

5. § Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló személyek, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, Szilvágy díszpolgárai, Szilvágy Község Képviselőtestületének tagjai elhunyta vagy tömegszerencsétlenség esetén a Polgármester elrendelheti az önkormányzati tulajdonban lévő középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobogózását, az Önkormányzat zászlórudjaira a magyar nemzeti lobogó és Szilvágy zászlajának felvonását majd félárbócra eresztését.

6. § Aki a Szilvágy községzászló kitűzésére és tisztítására, cseréjére, gondozására vonatkozó rendelkezéseket megszegi szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

7. § (1) Ezen rendelet szempontjából középületnek minősülnek: az önkormányzat hivatala, valamint a helyi önkormányzat által fenntartott közfeladatokat ellátó intézmények.

(2) Ez a rendelet 2001. január 1-jén lép hatályba.