Szilvágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 07. 01- 2022. 07. 05

Szilvágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú használatáról

2013.07.01.

Szilvágy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mtv.) 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján következőket rendeli el:

1. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 30 napot nem haladhatja meg, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevételére vonatkozóan a képviselő-testület területi korlátot nem állapít meg.

(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele naponta 7,00-21,00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.

(4) A képviselő-testület a közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából turisztikailag kiemelt közterületet nem határoz meg.

2. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételének díja:

a) Forgatási helyszín: 200 Ft/m²/nap,

b) Technikai kiszolgálás: 150 Ft/m²/nap,

c) Stáb parkolás: 100 Ft/m²/nap.

A forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás fogalom-meghatározását az Mtv. 3. melléklete tartalmazza.

(2) Mentes a díj fizetése alól:

a) oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú filmforgatás,

b) filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása,

c) ha a film forgatásának célja Szilvágy történelmének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, közösségi színtereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek, az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek, önkormányzati szervek tevékenységének bemutatása.

3. § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület-használatot biztosítani kell.

(3) Rendkívüli természeti esemény az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti esemény megszűnését, vagy, ha a rendkívüli természeti esemény a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület-használatot biztosítani kell.

4. § A közterület filmforgatási célú használatával összefüggő, Mtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

5. § Ez a rendelet 2013. július 1. napján lép hatályba.