Szilvágy Község Önkormányzati Képviselő-testületének 6/2019. (X.14.) önkormányzati rendelete

szociális célú tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2019. 10. 15- 2020. 10. 15

Szilvágy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:


1. §    Szilvágy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos valamennyi hatáskört a polgármesterre ruházza át, aki a jogosultságról egyedi határozattal dönt.


2. §    E rendelet alkalmazása során a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, folyósításának szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) kormányrendeletben foglaltakat az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. 

3. §  Térítésmentesen, szociális célú tűzifa igénylésére kérelmet nyújthat be az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén az: 

(1) aki a szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint a Zalabaksai Közös Önkormányzati Hivatalban benyújtotta,    

(2) akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona,


(3) kizárólag fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

4. §    A jogosultság szempontjából előnyt élveznek azon szociálisan rászorult személyek, akik aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, valamint települési támogatásban (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) részesülnek vagy azon családok, melyek halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.

  

5. §    Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás, kivéve ha a lakóingatlanban több háztartás van.


6. §   Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa adható.

7.§    A támogatásban részesülő a tűzifa átvételét átvételi elismervény aláírásával igazolja.


8. §  Az ingyenes szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmeket 2019 október 21. napjától 2019 november 8. napjáig lehet benyújtani a rendelet 1. mellékletében szereplő kérelem nyomtatványon. 

9. § A 2019. évi szociális célú tüzifa - támogatás forrása a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. tv. 3. mellékletének I.9. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó vissza nem térítendő támogatás és az önkormányzat által nyújtott saját forrás. A források kimerülését követően – amennyiben az önkormányzat saját forrást biztosítani nem tud – a kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok megfelelnek a 3. § (1) - (3) bekezdésében meghatározott feltételeknek és a 8. §-ban meghatározott határidőig beérkeztek – el kell utasítani.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


 Szilvágy, 2019. szeptember 19.


Stokker Balázs                                                                       Péntek Katalin

megbízott jegyző                                                                    polgármester


A rendelet kihirdetve: 2019. október 14.


Stokker Balázs

megbízott jegyző

Mellékletek