Szilvágy Község Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2021. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 29

az önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Általános indokolás

ÁLTALÁNOS ÉS RÉSZLETES INDOKOLÁS,

VALAMINT ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT

Szilvágy Község Önkormányzata

az önkormányzat 2020. évi gazdálkodásáról szóló önkormányzati rendelet-tervezet megtárgyalásához

Általános és részletes indokolás

Szilvágy Község önkormányzati feladatellátásának általános értékelése:

2020. évben is az önkormányzat legfontosabb és legnehezebb feladata az önkormányzat és a közösen fenntartott intézmények működtetése volt.

A működési kiadások tekintetében az előző éveknek megfelelően történt a gazdálkodás. Az önkormányzat több pályázaton is sikerrel szerepelt az elmúlt években. Magyar Falu Program keretében a Hivatali épület külső felújítására, játszótér felújítására, volt ÁFÉSZ Bolt épületének külső felújítására nyert pályázati támogatást 36 M Ft értékben. Ezen kívül pályázati forrást nyert az önkormányzat a szociális tűzifa-támogatás céljára kiírt pályázaton, közművelődési érdekeltségnövelő pályázaton, határon túli kapcsolatok erősítése, Zártkert felújítása, örökségvédelmi pályázat, ezek együttes értéke 16 M Ft. A pályázatok egy része megvalósult, azonban vannak pályázatok, melyek áthúzódtak a 2021-es évre.

A településen folytatódott a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, ennek bonyolítását a Nemzeti Fejlesztési Programiroda, mint Irányító Hatóság végzi. A 2020. évi beszámolóban szerepel a pályázat megvalósításához szükséges összeg , azonban ez csak pénzforgalom nélküli bevétel.

Az önkormányzat a 2020. évi bevételeit 96,3 %-ban teljesítette, melynek összege 162.400.000 Ft. A kiadásoknál 72% a teljesülés, ennek összege 121.598.000 Ft. A kiadások alacsonyabb teljesítésének oka, hogy az elnyert pályázatok megvalósításából egy rész csak 2021. évben teljesül.

Az elmúlt évben teljesített bevételek döntő részét a feladatfinanszírozás keretében kapott állami támogatás tette ki. A helyi adókból 3.374.000 Ft bevétele származott az önkormányzatnak az alábbiak szerint. Magánszemélyek kommunális adója 633.000 Ft, telekadó 784.000 Ft, iparűzési adó 1.957.000 Ft.

Egyéb közhatalmi bevétel 48.000 Ft.

Az 1. melléklet tartalmazza összevontan az önkormányzat 2020. évi bevételeit jogcímenként.

A 2. melléklet tartalmazza a kormányzati funkció besorolásnak megfelelően a 2020. évi működési és fejlesztési kiadásokat kiemelt előirányzatonként.

A felhalmozási kiadásokat célonként és feladatonként a 3. melléklet mutatja be. A felhalmozási kiadások teljesülését vizsgálva látható, hogy a betervezett fejlesztési kiadások nem teljesültek teljesen. A volt ÁFÉSZ Bolt épületének felújítás átcsúszott 2021. évre, a játszótér felújítása szintén ekkor valósul meg. A zártkertben lévő pince felújítása és a határhon túli

A pénzmaradvány kimutatását az 5. melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat vagyonának alakulását a 7. melléklet tartalmazza, mely megegyezik a 2020. december 31-i fordulónappal elkészített mérleggel. A vagyon részletezését a 8. melléklet mutatja be.

Az egyszerűsített mérlegből kitűnik, hogy az önkormányzat vagyona az elmúlt évhez viszonyítva 30.571.000 Ft-tal emelkedett, ami kedvező. Az emelkedés elsősorban a szennyvíz-csatorna kiépítése miatti pályázati forrásnak tudható be.

Az önkormányzat 2020-ban 2.838.000 Ft tartalékot tervezett a költségvetésében, mely felhasználásra került.

Összességében megállapítható, hogy az önkormányzat 2020. évi eredeti költségvetésében betervezett bevételek reálisak voltak, illetve a kiadások is nagyrészt teljesültek.

Előzetes hatásvizsgálat

1. Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatások

A rendelet-tervezetben foglaltak társadalmi, gazdasági hatást nem eredményeznek. Költségvetési hatása: a 2020. évi pénzmaradvány a 2021. évi költségvetésbe visszatervezésre került.

2. Környezeti, egészségi hatások

A rendelet-tervezetben foglaltak közvetlen környezeti és egészségügyi hatással nem bírnak.

3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások

A rendeletnek adminisztratív terheket jelentősen befolyásoló hatása nincs.

4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

Törvényi kötelezi az önkormányzatot a zárszámadás elfogadására.

5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek

A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti, pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.

Európai Uniós jognak való megfeleltetés

A rendelet megalkotása az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban lévő magyar jogszabályoknak megfelel, ezáltal az uniós jogszabályokkal való összhangja biztosított. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 20. §-a szerinti egyeztetési kötelezettség az önkormányzatot jelen rendeletalkotással kapcsolatban az Európai Unió Intézményeivel és tagállamaival nem terheli.