Szilvágy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Általános indokolás

Javaslom a Képviselő-testület korábbi SZMSZ-ét hatályon kívül helyezni és új Szervezeti és Működési Szabályzatot elfogadni az alábbi indokok alapján:

- 2021. október 31-ig kell gondoskodni arról, hogy a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. §-ának módosítása nyomán a településképi véleményezési eljárás, a településképi bejelentési eljárás és a településképi kötelezés tekintetében az önkormányzati hatósági hatásköröket a törvény a polgármester helyett az önkormányzathoz telepíti. A képviselő-testület ezen hatáskörét ruházhatja át a polgármesterre. Javaslom, hogy immáron átruházott hatáskörben, az eddigi gyakorlatban megfelelően a településképi feladat-és hatáskörökben a polgármester járjon át, azaz a képviselő-testület ruházza át ezen hatáskörét.

- az átruházott hatáskörök mellékletet javaslom módosítani:

1. polgármesterre átruházott hatáskörök tekintetében: a közműre való rákötés és a hozzá tartozó közműfejlesztési hozzájárulás vonatkozásában, a rendkívüli települési támogatás megállapítása kapcsán

2. javaslom feltüntetni, hogy a közösségi együttélésekkel kapcsolatos eljárásokban a jegyző jogosult eljárni (ezek az ingatlanok tisztántartására vonatkoznak)

3. javaslom feltüntetni a társulásokra átruházott hatásköröket a rendelet-tervezet szerinti tartalommal

- az új szmsz-ben pontosításra került a jegyző helyettesítése, a korábbi igazgatási ügyintéző meghatározás helyett anyakönyvvezető és igazgatási ügyintéző az a dolgozó, aki a jegyzőt tartós távolléte idején helyettesíti.

A rendelet-tervezet a korábban elfogadott szmsz-hez képest további változtatásokat nem tartalmaz.