Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (XII.10.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2013. 12. 15- 2014. 03. 30

Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének


5/2013. (XII. 10.) önkormányzati rendelete


a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól



Kistolmács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Kistolmács község közigazgatási területén élő állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(4) bekezdésében meghatározott személyekre.


(2) A rendeletben használt család, egyedül élő, háztartás és jövedelem fogalmára, valamint a jövedelemszámítás szabályaira az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.


2. §


(1) Természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatást lehet megállapítani annak a tűzifával fűtő szociálisan rászorult személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt jövedelmi határoktól függetlenül szociálisan rászorult személynek minősül az is, aki

a) egészségkárosodott, vagy

b) fogyatékossági támogatásban részesül.


(3) A szociális célú tűzifa támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013. (X. 4.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 3. § (2) bekezdés a) pontjának aa)-ad) alpontjában és b) pontjában meghatározott ellátásokban részesülő kérelmezőket.


(4) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a szociális célú tűzifa támogatás.


3. §


Szociális célú tűzifa támogatásként háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítható.


4. §


(1) A szociális célú tűzifa támogatás megállapítása iránti eljárás az 1. melléklet szerinti kérelemre indul. A kérelemhez csatolni kell a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumokat, valamint a 2. § (2) bekezdésében foglaltak fennállása esetén a rehabilitációs szakigazgatási szerv szakvéleményét vagy szakhatósági állásfoglalását az egészségi állapotról, egészségkárosodásról, vagy az egészségkárosodásra, fogyatékosságra tekintettel kapott pénzbeli ellátást megállapító döntést.


(2) A kérelmeket 2014. január 15-ig lehet benyújtani a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatalhoz.


(3) A kérelmeket Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testülete legkésőbb 2014. január 31-ig bírálja el.


(4) A tűzifa házhozszállításáról Kistolmács Község Önkormányzata a döntést követő 5 munkanapon belül térítésmentesen gondoskodik.


(5) A szociális célú tűzifa támogatásként megállapított tűzifa mennyiség átvételét a jogosult a 2. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.


5. §


A szociális célú tűzifa támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet szerint a Kistolmács Község Önkormányzat számára megállapított 363880,- Ft vissza nem térítendő egyszeri támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított 27940,- Ft saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok megfelelnek a 2. §-ban meghatározott feltételeknek és a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre megérkeztek – el kell utasítani.


6. §


Ez a rendelet 2013. december 15. napján lép hatályba és 2014. március 31. napján hatályát veszti.




Dr. Keresztesi Tímea

Birkás Zoltán

jegyző

polgármester