Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület tagjainak tiszteletdíjáról

Hatályos: 2019. 11. 01

Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület tagjainak tiszteletdíjáról

2019.11.01.

Kistolmács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzati képviselőre (a továbbiakban: képviselő) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a főállású polgármesterre és a társadalmi megbízatású alpolgármesterre.

2. § (1)1 A képviselőt – megválasztása időpontjától megbízatása megszűnéséig – tiszteletdíj illeti meg, amelynek mértéke havi bruttó 15000,-Ft.

(2) A megállapított tiszteletdíjak folyósításáról a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig, utólag gondoskodik.

(3) A tiszteletdíjak pénzügyi fedezetét Kistolmács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) éves költségvetésében meghatározott előirányzat képezi.

3. § (1) Ha a képviselő a képviselő-testületi ülésen nem vesz részt, köteles távolmaradását előzetesen bejelenteni, illetőleg utólag megfelelően igazolni:

a) képviselő- testületi ülés esetén a polgármesternek, a polgármester akadályoztatása esetén az alpolgármesternek, együttes akadályoztatásuk esetén a jegyzőnek,

b) bizottsági ülés esetén a bizottság elnökének, vagy az elnök akadályozatása esetén a jegyzőnek.

(2) Igazolt távolmaradásnak minősül, ha az önkormányzati képviselő igazolt betegsége, munkahelyi elfoglaltsága, vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud a képviselő-testületi ülésen részt venni és ezt az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározottak szerint bejelentette, illetve utólag megfelelően igazolta.

(3) Igazolatlan hiányzásnak minősül, ha a képviselő távolmaradását az ülés megkezdése előtt nem jelenti be az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott személyeknek, vagy távolmaradását utólag megfelelően nem igazolja.

(4) Az igazolt távolmaradás és az igazolatlan hiányzás tényét a képviselő-testületi és bizottsági ülés jegyzőkönyvében rögzíteni kell.

(5) A rendes és rendkívüli üléseken való megjelenés és hiányzás azonos elbírálás alá esik.

4. § (1) Kötelezettségszegést követ el a képviselő, ha a képviselő-testületi munkáját önhibájából elhanyagolja és három egymást követő képviselő-testületi ülésről igazolatlanul hiányzik.

(2) A képviselő kötelezettségszegését a polgármester javaslatára a képviselő-testület állapítja meg.

(3) Amennyiben a képviselő-testület a kötelezettségszegést megállapítja, a képviselő tiszteletdíjra a kötelezettségszegés megállapítását követő hónapban nem jogosult.

5. § A tiszteletdíj - a személyes érintettségre irányuló bejelentés elmulasztásával összefüggő - csökkentésének szabályait az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet határozza meg.

6. § (1) A rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - 2015. január 1. napján lép hatályba.

(2) A 2. § (1) bekezdését 2014. október 12. napjára visszamenőlegesen kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a képviselőtestület tagjainak tiszteletdíjáról szóló 1/1995. (II. 2.) önkormányzati rendelet.

1

A rendelet szövegét a 12/2019 (X.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2019. november 1-től