Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (III.24.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2021. 03. 19

Kistolmács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya Kistolmács község közigazgatási területén történő házasságkötési és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárásokra (a továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény), az eljárásban részt vevő személyekre terjed ki.




2. §


E rendelet alkalmazásában:



1. alapszolgáltatás: az anyakönyvezetőnek a hivatali helyiségben a munkaideje alatt az anyakönyvi esemény során jogszabályban rögzített eljárása és szövege,



2. hivatali helyiség: a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal épületében lévő, anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas



        a)  8868 Letenye, Kossuth Lajos utca 10. szám alatti 1. emeleti díszterem, továbbá

        b) 8868 Letenye, Kossuth Lajos utca 10. szám alatti 1. emelet 14. ajtó alatti                         anyakönyvvezetői iroda,



3. hivatali munkaidő: a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend,



4. többletszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény során jogszabályban rögzített eljárása és szövege.



5. [1]külső helyszín: hivatali helyiségen kívüli helyszín

3. §

(1)

Hivatali munkaidőben anyakönyvi eseményre a munkaidő teljes időtartamában sor kerülhet.


(2)[2]

Anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig naponta 16.00 órától 19.00 óráig, pénteken 13.30 órától 19.00 óráig, szombaton 9.00 órától 19.00 óráig terjedő időszakban tartható. A közeli halállal fenyegető állapotot kivéve nem lehet anyakönyvi eseményt tartani az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 27. § (2) bekezdésében és 39. § (2) bekezdésében meghatározott napokon.




4. §

(1)

A hivatali munkaidőn kívüli, illetve a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló eljárás kérelemre indul.


(2)

A hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn túli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelemnek minősül az anyakönyvi esemény létesítésére irányuló szándék bejelentéséről felvett jegyzőkönyv.


(3)

A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelem esetén a kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás másolatát.




5. §

(1)

Az anyakönyvi esemény minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó szertartáshoz szükséges feltételek adottak és ahol az anyakönyvi iratok védelme biztosított.


(2)

A hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezését megelőzően – amennyiben a kért helyszínen anyakönyvi esemény korábban még nem lett engedélyezve – az anyakönyvvezető köteles helyszíni szemle során meggyőződni arról, hogy a helyszín az At-ben, továbbá az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelel. Az anyakönyvvezető megállapításairól a jegyzőt írásban tájékoztatja.




6. §

(1)

Az alapszolgáltatás díjmentes.


(2)[3]

A többletszolgáltatás ellentételezéséért fizetendő díjak:



      a) hivatali munkaidőn kívül hivatalos helyiségben történő anyakönyvi esemény esetén           5 000 forint,



      b) hivatali munkaidőn belül hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény esetén                   5 000 forint,



      c) hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény esetén                      10 000 forint.




7. §

(1)

A többletszolgáltatás díját az anyakönyvvezető által rendelkezésre bocsátott készpénz átutalási megbízás útján kell megfizetni. A befizetésről szóló bizonylatot legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 3 nappal az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni.


(2)

A többletszolgáltatásért fizetett díj visszajár, amennyiben a díjat befizették és az anyakönyvi eseményt legkésőbb annak megtartása előtt 3 nappal az anyakönyvvezetőnél személyesen lemondták. A többletszolgáltatási díj visszafizetéséről ez esetben az anyakönyvvezető írásos jelzése alapján a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Osztálya gondoskodik az anyakönyvvezető jelzésének kézhezvételét követő 8 napon belül.


(3)

A többletszolgáltatásért befizetett díj nem jár vissza, ha az anyakönyvi eseményen a pár előzetes lemondás nélkül nem jelent meg.




8. §


Amennyiben az anyakönyvvezető nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását kéri:



    a)  hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseménynél                    történő közreműködés esetén eseményenként bruttó 8 000,- Ft,



    b) hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseménynél történő                   közreműködés esetén eseményenként bruttó 5 000,- Ft



díjazás illeti meg.




9. §


Ez a rendelet 2017. április 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.










                     Dr. Tokorcsi Katalin                                         Birkás Zoltán

                             aljegyző                                                 polgármester













Záradék:




A rendelet Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2017. március 23. napján tartott ülésén került elfogadásra.



A rendelet Kistolmács Község Önkormányzata hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2017. március 24. napján kihirdetésre került.







                                                                   Dr. Tokorcsi Katalin



                                                                             aljegyző




[1]

Beillesztve a  a 6/2021.(III.18.) önkormányzati rendelet 15. §-a alapján. Hatályos: 2021. március 19-től

[2]

A rendelet szövegét a 6/2021.(III.18.) önkormányzati rendelet 16 §-a módosította. Hatályos: 2021.március 19-től

[3]

A rendelet szövegét a 6/2021.(III.18.) önkormányzati rendelet 17 §-a módosította. Hatályos: 2021.március 19-től