Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (X.20.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa-támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 10. 21- 2018. 04. 15

Kistolmács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Kistolmács község közigazgatási területén élő lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt). 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

(2) A rendeletben használt család, egyedül élő, háztartás és jövedelem fogalmára, valamint a jövedelemszámítás szabályaira az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.


2. §


(1) Természetben nyújtott szociális célú tűzifa-támogatást lehet megállapítani annak a tűzifával fűtő szociálisan rászorult személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt jövedelmi határoktól függetlenül szociálisan rászorult személynek minősül az is,

a) aki egészségkárosodott, vagy

b) aki fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

c) akinek a háztartásban élő minden személy 70 év feletti.

(3) A szociális célú tűzifa-támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni

a) az Szt. szerinti aktív korúak ellátására jogosult,

b) az Szt. szerinti időskorúak járadékára jogosult,

c) a települési támogatásban részesült,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő

igénylőt.

(4) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a szociális célú tűzifa-támogatás.


3. §


Szociális célú tűzifa-támogatásként háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítható.


4. §


(1) A szociális célú tűzifa-támogatás megállapítása iránti eljárás az 1. melléklet szerinti kérelemre indul. A kérelemhez csatolni kell – a 2. § (2) bekezdésében foglalt jogosultsági feltételek fennállása kivételével – a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumokat, valamint a 2. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak fennállása esetén a rehabilitációs szakigazgatási szerv szakvéleményét, vagy szakhatósági állásfoglalását az egészségi állapotról, egészségkárosodásról, vagy az egészségkárosodásra tekintettel kapott pénzbeli ellátás folyósítását igazoló iratot. A 2. § (2) bekezdés b) és c) pontjában foglalt feltételek fennállása hivatalból kerül ellenőrzésre.

(2) A szociális célú tűzifa-támogatás megállapítása iránti kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) A kérelmeket 2017. október 31-ig lehet benyújtani a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

(4) A kérelmeket a képviselő-testület legkésőbb 2017. november 17-ig bírálja el.

(5) A tűzifa házhozszállításáról Kistolmács Község Önkormányzata térítésmentesen gondoskodik.

(6) A szociális célú tűzifa-támogatásként megállapított tűzifa mennyiség átvételét a jogosult a 2. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.


5. §


A szociális célú tűzifa-támogatás kizárólagos forrása a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására kiírt pályázaton Kistolmács Község Önkormányzata részére megállapított vissza nem térítendő egyszeri támogatás összege. A forrás kimerülését követően a kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok megfelelnek a 2. §-ban meghatározott feltételeknek és a 4. § (3) bekezdésében meghatározott határidőre megérkeztek – el kell utasítani.


6. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2018. április 16. napján hatályát veszti.




Dr. Tokorcsi Katalin

Birkás Zoltán

aljegyző

polgármester


Záradék:


A rendelet 2017. október 20. napján kihirdetésre került.


Dr. Tokorcsi Katalin

       aljegyző