Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (VII.8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2022. 02. 10

Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (VII.8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2022.02.10.

Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. §2

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a)3 a Kistolmács Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) fenntartásában működtetett, a közművelődési feladatok ellátása érdekében biztosított közösségi színtérre,

b) az önkormányzat, vagy más szervezet által foglalkoztatott a település közművelődési feladatainak ellátásában részt vevő munkavállalókra (közalkalmazott, közfoglalkoztatott, egyéb módon foglalkoztatott)

c) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, illetve az alapszolgáltatást igénybe vevő személyekre,

d) a közművelődési feladatok ellátásában közművelődési megállapodás alapján, vagy önkéntes alapon részt vállaló szervezetekre, személyekre.

2. A helyi közművelődési feladatok meghatározása

3. § (1)4 Az önkormányzat a kötelezően ellátandó közművelődési feladatkörében a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja. Ennek keretében:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) segíti a gyermekek, az ifjúság és az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,

d) a közös művelődés, együttlét, az esztétikai élmények közös megélését, az egyetemes, a kisebbségi és a helyi kultúra megismerését elősegíti,

e) fórumot szervez a művelődő közösségek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják észrevételeiket, javaslataikat.

(2)5 Az önkormányzat gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges közösségi színtér fenntartásáról és fejlesztéséről.

(3)6

3. Közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. §7 Az önkormányzat a kötelezően ellátandó közművelődési feladatainak ellátására a Kistolmács, Fő utca 51. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásban Kistolmács 208 helyrajzi szám alatt található, Kistolmácsi Kultúrház Közösségi Tér elnevezésű saját tulajdonú és fenntartású ingatlant, mint közösségi színteret jelöli ki.

5. § (1) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat igénybe veszi a településen működő roma nemzetiségi önkormányzat, civil szervezetek, vállalkozások/gazdasági és egyéb szervezetek és a magánszemélyek előremutató és segítő közreműködését.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására jogi vagy természetes személyekkel közművelődési megállapodást köthet.

6. § A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, térségi, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében az önkormányzat együttműködésre törekszik:

a) köznevelési intézményekkel,

b) közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, egészségügyi és sportszervezettel, civil szervezettel, gazdálkodó szervezettel és intézménnyel,

c) egyházzal,

d)8 turizmus és idegenforgalmi feladatot ellátó szervezettel

e) a Dél-Zala Murahíd Letenye Térségi Társulás önkormányzataival és azok intézményeivel

f) megyei önkormányzat intézményeivel.

4.9

7. §

5. A közművelődési feladatok finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott kötelező feladatainak fedezetét éves költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, pályázati úton elnyerhető támogatás (kivéve: érdekeltségnövelő pályázat) valamint államháztartáson kívülről átvett forrás.

(2)10

9. § (1) Az önkormányzat e rendeletben meghatározott feladatainak ellátása érdekében, vagy a kötelező közművelődési feladatként meg nem határozott közművelődési tevékenységre civil szervezetek, illetve magánszemélyek részére egyedi támogatást biztosíthat.

(2) Az önkormányzat az éves önkormányzati támogatás keretösszegét a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.

(3)11 A megállapított egyedi támogatásra vonatkozó rendelkezések támogatási megállapodásban kerülnek rögzítésre.

6. Záró rendelkezések

10. § E rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

1

A bevezető a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. §-t a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § a) pontja a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdése a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (2) bekezdése a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § (3) bekezdését a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 7. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A rendelet szövegét a 6/2021.(III.18.) önkormányzati rendelet 22. §-a módosította. Hatályos: 2021. március 19-től A 4. § a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 6. § d) pontja a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 6. §-a szerint módosított szöveg.

9

A 4. alcímet (7. §) a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 7. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 8. § (2) bekezdését a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 7. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 9. § (3) bekezdése a Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.