Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kistolmács község címeréről és zászlójáról

Hatályos: 2022. 12. 01

Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
Kistolmács község címeréről és zászlójáról
Általános indokolás
Az önkormányzat által korábban megalkotott rendeleteket folyamatosan felülvizsgálja. Mivel az 5/2002. ( ) önkormányzati rendelet régi és elavult és szerkezetileg sem felel meg a magasabb szintű jogszabályoknak, ezért annak hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása szükséges. Az Alaptörvény adja a jogszabályi hátterét, felhatalmazását a rendelet megalkotására, a helyi jelképek megalkotásának és azok használata szabályainak megállapítására.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat jelképeinek meghatározása, amely szerint a település múltjára utaló, díszítő szimbolumok a címer és a zászló.
A 2. §-hoz
Kistolmács címerének leírása.
A 3–5. §-hoz
A címer használatára vonatkozó szabályozások, amely alapján meghatározásra kerül tételesen, hogy pontosan mikor és milyen körülmények között lehet a címert használni. Meghatározásra kerültek a szabályok amely alapján az önkormányzat szervein kívül más személyek miként és milyen engedélyezési eljárást követően használhatják a címert. Ez alapján a címert az önkormányzat zászlaján és lobogóján, annak változatain az önkormányzat szervein, a polgármester számára készült levélpapírok fejlécén, illetve borítékján; az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető emlékérmeken; a községháza épületének bejáratánál, tanácskozó termében és más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben; az önkormányzat által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványban, meghívóban, emléktárgyakon; a községbe vezető utak mellett kihelyezett táblákon lehet használni.
Meghatározásra kerül taxatíve felsorolva, hogy a címer használatára vonatkozóan mit kell tartalmaznia a kérelemnek és az engedélynek.
A 6. §-hoz
A telpülés zászlajának leírása.
A 7. §-hoz
A zászló használatának szabályozása: a zászló lobogó formájában is használható. A zászló, illetve lobogó, vagy annak méretarányos változatai használhatók:
a) hivatalos állami ünnepek alkalmával Magyarország zászlajával együtt,
b) a település életében jelentős események, ünnepségek és rendezvények alkalmából, más, hivatalos zászlóval (zászlókkal) együtt,
c) a képviselőtestület ülésének helyszínén,
d) nemzeti, helyi gyászesemények alkalmával a fekete zászlóval együtt,
e) minden, a településsel összefüggő vagy az önkormányzat részvételével rendezett eseményen.
A zászló előállításának engedélyezésénél a címerre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezések.
A 9. §-hoz
A korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezés.