Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődésről szóló 7/2020. (VII. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 10
a helyi közművelődésről szóló 7/2020. (VII. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontja értelmében a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítandó közfeladatok körébe tartozik a kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása, filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme, a közművelődési tevékenység támogatása.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján - a Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően - rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. A Kultv. 83/A. § (2) bekezdése szerint a települési önkormányzat a közművelődési rendeletét legalább ötévente felülvizsgálja.
A Zala Megyei Kormányhivatal 2021. évben célvizsgálat keretében felülvizsgálta Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 7/2020. (VII. 8.) önkormányzati rendeletét és megállapította, hogy az önkormányzati rendelet nem tartalmazza az önkormányzat által fenntartott közösségi színtér elnevezését.
A Zala Megyei Kormányhivatal észrevétele és a rendelet szövegének IJR Loclex rendszerbe történő feltöltése során jelzett kodifikációs hibák miatt a rendelet felülvizsgálatra került. A felülvizsgálat során javításra kerülnek a jogszabályszerkesztési hibák, hatályon kívül helyezzük a normatív tartalmat nélkülöző, nem kötelező érvényű rendelkezéseket és a rendeletbe beépül a közösségi színtér elnevezése is. A rendelet módosítás tervezete egyeztetésre került Kistolmács Roma Nemzetiségi Önkormányzatával is. A nemzetiségi önkormányzat a módosítások rendeleten való átvezetését támogatta.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A bevezető rész módosítása azért vált szükségessé, mert az nem a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (a továbbiakban: IRM rendelet) 55. § (1) bekezdése szerinti sorrendben tartalmazta a rendeletalkotásra felhatalmazást adó rendelkezést és a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezéseket, valamint a jogalkotás aktusára utaló kifejezés sem felelt meg az IRM rendelet 1. melléklet 7.5.1.4. pontjában foglaltaknak.
A 2. §-hoz
Az 1. § hatályon kívül helyezése miatt vált szükségessé az „önkormányzat” rövidítés bevezetése.
A 3. §-hoz
Jogszabályszerkesztési hiba miatti újraszabályozást tartalmazó rendelkezés.
A 4. §-hoz
A rendelet szövegébe beépítésre kerül az önkormányzat által fenntartott közösségi színtér elnevezése. Az elnevezés a helyi sajátosságokhoz igazodik, a településen a Kistolmács, Fő utca 51. szám alatti ingatlan tekintetében közismert „Kultúrház” elnevezés is megjelenik a közösségi színtér elnevezésében.
Az 5. §-hoz
Technikai jellegű módosítás, szövegpontosítás.
A 6. §-hoz
Elírásból adódó hiba javítása.
A 7. §-hoz
Deregulációs rendelkezéseket tartalmaz. A normatív tartalmat nélkülöző, nem kötelező érvényű, illetve kiüresedett rendelkezések hatályon kívül helyezése.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.