Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2022. 12. 01

Kistolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva, törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
2013. január 1-jétől hatályos a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.), melynek 13. § (1) bekezdés 3. pontja kimondja, hogy a helyi önkormányzat feladata a közterületek elnevezése. A Mötv. 51. § (5) bekezdése rögzíti, hogy a közterület elnevezésének rendjét a települési önkormányzat rendeletben állapítja meg, majd a törvény 143. § (3) bekezdése felhatalmazást ad a települési önkormányzat részére, hogy rendeletben állapítsa meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályait.
E törvényi rendelkezések alapján a képviselő-testület rendeletben határozza meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám megállapítás részletes szabályait a helyi sajátosságokhoz igazodóan.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Értelmező rendelkezések meghatározása.
A 2. §-hoz
Az Mötv. 14/A. § (1) bekezdése kimondja, hogy minden belterületi és olyan külterületi közterületet el kell nevezni, amely olyan ingatlanhoz vezet, amelyen az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti épület található.
Garanciális szabályként került rögzítésre, hogy az új közterületet az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésétől számított egy éven belül el kell nevezni.
A 3. §-hoz
A szakaszban található rendelkezések többsége a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet 5. §-ban található rendelkezéseknek megfelelően lett kialakítva, mivel a Korm. rendelet tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek a közterületek elnevezése során is alkalmazandók.
A Mötv. tv. 2013. január 1-jével hatályba lépett 14. § (2) bekezdése szerint közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.
A 4. §-hoz
A közterület elnevezését vagy az elnevezés megváltoztatását kezdeményezők köre az eddigi gyakorlatnak megfelelően került kialakításra. Fontosnak tartjuk, hogy a képviselő-testület és szervein kívül a városban lakó állampolgárok is kezdeményezhessék a közterület elnevezésekkel kapcsolatos eljárást, hiszen ezek a döntések őket érintik a leginkább.
A központi jogszabályok alapján a képviselő-testületnek nem volna kötelessége, hogy az érintett ingatlantulajdonosok véleményét a döntését megelőzően kikérje, de mivel az adott közterületen élő lakosság mindennapjait érinti egy-egy közterület elnevezés vagy elnevezés változtatás, méltányos minden esetben kikérni az érintettek véleményét.
Az 5. §-hoz
A közterület elnevezés – mint azt már többször említettük – a képviselő-testület kizárólagos, át nem ruházható hatásköre. A képviselő-testület a közterület elnevezéssel kapcsolatos döntését határozat formájában hozza meg.
A közterület elnevezési döntést a város lakosságával közölni kell, ennek eszközei az önkormányzat honlapján (www.kistolmacs.hu) és az önkormányzat hirdetőtábláján való közzététel.
A megállapított elnevezést a címnyilvántartásba be kell jegyezni. A címnyilvántartást a jegyző vezeti a hatályos jogszabályok alapján.
A 6. §-hoz
Magánút elnevezés során alkalmazandó eljárás szabályozása.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A közterületnév táblákra vonatkozó szabályokat tartalmazza. Rögzítésre került, hogy az utcanév táblák jól láthatóan történő kihelyezése, karbantartása, szükség esetén cseréje, pótlása az önkormányzat feladata.
A könnyebb tájékozódás érdekében célszerű, hogy a megváltoztatott közterület elnevezések piros átlós vonallal áthúzva a változástól számított egy évig még a régi helyükön maradjanak.
A 9–11. §-hoz
A rendelet rögzíti a házszám megállapításra vonatkozó alapvető szabályokat, szem előtt tartva az eddig alkalmazott gyakorlat fenntartását. Ennek megfelelően a rendelet előírja, hogy az utcák – a számozás növekedésének irányát tekintve – bal oldala páros házszámozású, jobb oldala páratlan házszámozású, a terek esetén pedig folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.
Amennyiben a folyamatos számozás akadályba ütközik, a házszámoknak a magyar ábécé nagybetűivel történő alátörése lehetséges.
A házszámok megváltoztatása hivatalból vagy kérelemre történik. A házszám megváltoztatásának különösen indokolt eseteit meghatározza a rendelet, de ettől eltérő, indokolt esetben is megváltoztatható a házszám.
A 12. §-hoz
A házszámok jól látható módon történő feltüntetése az ingatlan használójának, kezelőjének, vagy tulajdonosának kötelessége.
A 13. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 14. §-hoz
Deregulációs rendelkezést tartalmaz.