Zajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (X.9.) önkormányzati rendelete

a közterület használatának részletes szabályairól és a közterület használatának díjairól

Hatályos: 2020. 10. 10- 2021. 03. 19

Zajk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Zajk Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén

a) az Önkormányzat tulajdonában álló az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott területre,

b) az Önkormányzat tulajdonában álló, az Önkormányzat egyoldalú jognyilatkozatával a közhasználat céljára átadott területre,

c) egyéb ingatlanok- az erről szóló külön szerződésben foglaltak kereti között- a közhasználat céljára átadott területrész.


(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM Rendelet 4. számú mellékletében foglalt tevékenységekre, díjfizetési kötelezettségekre és az azokkal kapcsolatos hatósági eljárásokra.


(3) E rendelet hatálya nem terjed ki a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre.


(4) E rendelet rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel az önkormányzat közigazgatási területén tartózkodnak és tevékenykednek.



A rendelet célja


2.§


A település sajátosságainak figyelembevételével meghatározza a közterület rendeltetésétől eltérő használatának rendjét, különös tekintettel a település-és közlekedésbiztonsági, környezet-és természetvédelmi, valamint műemlékvédelmi szempontokra, és a lakossági igényekre kialakítsa a közterület rendeltetésétől eltérő használatára vonatkozó eljárási rendet, megállapítsa a közterület-használat díj mértékét és megfizetésének módját, szankcionálja az engedély nélküli, valamint az engedélytől eltérő közterület használatot.


A közterület használatának általános szabályai


3.§


(1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.


(2) A közterület rendeltetésszerű használata mások, hasonló célú jogait nem csorbíthatja.


(3) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét akadályozza.


(4) A közterület rendeltetéstől eltérő használata kérdésében az Önkormányzat az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései szerint önkormányzati hatósági hatáskörben hoz döntést. A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) a tulajdonos hozzájárulása és a tulajdonosi hozzájárulást is tartalmazó alakszerű határozat meghozatala (a továbbiakban együtt: közterület-használati hozzájárulás) szükséges.


(5) A közterület-használati hozzájárulás megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell a kérelmezővel.


(6) A polgármester által hozott határozatok ellen a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezést lehet benyújtani a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki és Építéshatósági Osztályához. A fellebbezéseket Zajk Község Önkormányzatának képviselő-testülete bírálja el.


(7) A közterület-használati hozzájárulásokkal kapcsolatos döntésekben a polgármester jár el. A közterület-használati hozzájárulások előkészítésével kapcsolatos feladatokat a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki és Építéshatósági Osztálya látja el.


(8) A közterületen elhelyezett bútorokat, berendezési és felszerelési tárgyakat, továbbá a közterületen lévő növényzetet és a zöldfelület egyéb elemeit, tartozékait rendeltetésszerűen kell használni, azokat telepítési helyükről nem lehet elmozdítani, azokat nem lehet beszennyezni, megrongálni, megsemmisíteni.


(9) Az ingatlan tulajdonosa saját költségére és felelősségére az ingatlanával határos közterületen az egészségre nem káros növényzetet telepíthet. A növényzet nem akadályozhatja az úttesten és a járdán történő biztonságos közlekedést, a csapadékvíz szabad elfolyását, nem okozhat kárt a meglévő építményekben, létesítményekben. A növényzet telepítésekor vizsgálni kell a majdani teljes kifejlett állapotban várható hatásait, illetve növekedése során folyamatosan be kell tartani a vonalas közművekre előírt védőtávolságot, a helyi építési szabályzat és a vonatkozó jogszabályok előírásait. A közterületre telepített növényzet gondozása, fenntartása, kezelése a telepítést végző kötelezettsége.



A közterület rendeltetéstől eltérő célú használata


4.§


(1) A közterület rendeltetésétől eltérő célra – a 4.§ (5) bekezdésbe foglalt kivételekkel – közterület-használati hozzájárulás alapján, közterület-használati díj megfizetése ellenében, a közterület-használati hozzájárulásban megjelölt célra, módon és időtartamban használható. A közterület rendeltetéstől eltérő használata csak olyan módon történhet, hogy az a közterület-használati hozzájárulásban meghatározott területen kívüli közterület használatát ne zavarja.


(2) Amennyiben a közterület-használat miatt harmadik személynek kára keletkezik, azért a közterület-használó tartozik felelősséggel.


(3) Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni különösen:

 a) építési munkával kapcsolatos létesítmények (pl.: építési állványzat, munkaterület körül határolása) valamint     építmények és törmelékek elhelyezéséhez, fennmaradásához, tárolásához,

b) alkalmi– és mozgó árusítás céljára,

c) kiállítás, alkalmi vásár megtartásához szükséges helyszín biztosításához,

d) üzemképtelen, hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű legfeljebb 30 napig történő tárolására,

e) hatósági jelzéssel rendelkező személygépkocsi, teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, lakókocsi, mezőgazdasági vontató valamint ezek vontatmányainak elhelyezésére, tárolására vonatkozóan

f) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

g) mobil elárusító fülke, pavilon elhelyezésére, létesítésére, fennmaradásához

h) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,

i) önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

j) építőanyag 72 órát meghaladó elhelyezésére

k) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, áru-kirakodásra,

l) tüzelőanyag (tűzifa, szén) 72 órát meghaladó ideiglenes tárolására

m) mező- és erdőgazdasági anyagok elhelyezésére, illetve mező- és erdőgazdasági munkával kapcsolatos tevékenységek végzésére, különösen rakodás és feldolgozás.


(4) Nem adható közterület-használati hozzájárulás:

a) zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes, ipari, termelő és gyártó tevékenység közterületen történő gyakorlására,

b) közterületen veszélyes anyag elhelyezésére, tárolására,

c) a lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő közterület-használatra,

d) amennyiben a közterület-használat akadályozza a közterület egyéb részeinek rendeltetésszerű és biztonságos használatát,

e) zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott levő növényállományt maradandóan károsítja és a helyreállítása nem lehetséges, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez, fenntartásához nélkülözhetetlen munkálatokat;

f) üzemképtelen jármű közterületen történő 30 napot meghaladó tárolására,

g) a hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, 10 napot meghaladó főútvonalon, mellékútvonalon történő tárolására,

h) közterületen nem árusítható termékek forgalmazásához;

i) olyan tevékenység gyakorlásához, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné;

j) olyan létesítmények és berendezések létesítéséhez, amelyek működtetéséhez a szükséges energia- és vízellátás, csatorna vagy a szabványoknak megfelelő zárt rendszerű szennyvízelvezetés és hulladéktárolás nem biztosítható, vagy a felhasználás mértéke nem állapítható meg.



(5) Nem kell közterület-használati hozzájárulás:

a) a közút, a járda és a zöldterület építésével, javításával és fenntartásával kapcsolatos közterület-igénybevételhez,

b) a közmű hálózatok, valamint közműves berendezések, illetve létesítmények hibaelhárítása érdekében végzett munkák esetében,

c) az úttartozékok és a közúti közlekedés szervezésének és irányításának céljait szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

d) az élet- vagy balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez

e) önkormányzati beruházások végzése esetén


(6) A közvetlen életveszély vagy balesetveszély elhárításának céljából szükséges közterület-használat esetében a polgármestert haladéktalanul tájékoztatni kell.


A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem


5.§


(1) Közterület-használati hozzájárulás csak ideiglenes jelleggel – meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig – adható.


(2) A közterület-használati hozzájárulás megkötését annak kell kezdeményeznie, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra használni kívánja, vagy akinek érdekében a rendeltetéstől eltérő célú közterület-használat történik.


(3) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell különösen:

a) a kérelmező vagy képviselőjének nevét, személyes adatait – legalább nevének, születési nevének, születési helyének és idejének, anyja nevének, személyi igazolványa számának megjelölésével –, lakóhelyének, székhelyének vagy telephelyének címét, telefonszámát, adóazonosítóját vagy adószámát, aláírását, gazdálkodó szervezet esetén bélyegző lenyomatát,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a használni kívánt közterület pontos megjelölését vagy helyszínrajzát,

d) a folytatott tevékenység pontos leírását, a közterület-használat módját, a kihelyezésre kerülő tárgyak pontos leírását, a használni kívánt közterület nagyságát m²-ben megadva,

e) építmény esetében a műszaki dokumentációt, látványtervet,

f) hirdető-berendezés esetén annak méretét, darabszámát, látványtervét vagy megjelenésének szöveges leírását, a feliratszövegét,

g) a kérelemben megjelölt tevékenység folytatásához – a jogszabályokban előírt – már meglévő hatósági és/vagy szakhatósági hozzájárulásokat,

h) rendezvény célú közterület-használat esetén az a)–g) pontokban foglaltakon túl a rendezvény megnevezését, jellegét, a rendező nevét, elérhetőségét, a rendező nyilatkozatát arról, hogy a rendezvényt üzleti céllal tartják-e, érint-e önkormányzati utat, jár-e útlezárással, forgalomeltereléssel, továbbá kíván-e rendőri biztosítást igénybe venni.


(4) Amennyiben a folytatni kívánt tevékenységhez szükséges, a kérelemhez mellékelni kell:

a) a közterületen folytatni kívánt tevékenységhez szükséges hatósági, szakhatósági engedélyek, valamint a kezelői hozzájárulás másolatát,

b) mutatványos tevékenység esetén a jogszabályban meghatározott eszközök és berendezések érvényes műszaki vizsgáját bizonyító okirat másolatát,

c) a közterületen folytatni kívánt tevékenység végzéséhez szükséges eszköz, berendezés hatályos jogszabályoknak, műszaki szabványnak való megfelelését tanúsító dokumentumok másolatát.


(5) A közterület-használati kérelem benyújtható papír alapon vagy elektronikus úton. A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon vagy azzal megegyező tartalommal benyújtott dokumentummal a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki és Építéshatósági Osztályán kell benyújtani a közterület használatának tervezett időpontja előtt legalább 15 naptári nappal. Elektronikus úton a kérelem benyújtható www.e-papir.gov.hu internetes oldalon elérhető üzenetküldő szolgáltatás használatával vagy a https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap weboldalon található felületen.


(6) A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.


(7) A közterület-használati hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb- hatósági, illetve szakhatósági- engedély beszerzését.


(8) Ha a kérelmező nem személyesen jár el, úgy a meghatalmazást teljes bizonyító erejű magánokiratba, vagy közokiratba kell foglalni és azt a kérelemhez csatolni kell.




A közterület-használati hozzájárulás


6.§ 


(1) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemről Zajk Község Önkormányzatának Polgármestere dönt.


(2) A közterület-használati hozzájárulás határozott időre, legfeljebb 6 hónapra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig köthető. A határozott idő leteltét vagy a feltétel bekövetkeztét követően – a közterület-használati díj megfizetése mellett – újabb közterület-használati hozzájárulás köthető.


(3) Az újabb közterület-használati hozzájárulás megkötését a közterület-használati hozzájárulásban megállapított határidő lejártát vagy a feltétel bekövetkeztét legalább 8 nappal megelőzően, írásban kell kezdeményezni.


(4) A közterület-használati hozzájárulás tartalmazza:

a) a jogosult nevét és lakóhelyének, illetve székhelyének, telephelyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat pontos helyszínének, módjának, a terület nagyságának meghatározását,

d) a közterület-használó jogainak és kötelezettségeinek, valamint a közterület-használat feltételeinek pontos meghatározását,

e) az eljárásban közreműködők előírásait,

f) a közterület-használati díj mértékét, a fizetés módját és határidejét,

g) a közterület-használati díj meg nem fizetésének következményeire való figyelmeztetést,

h) a közterület-használati hozzájárulásban előírtaktól eltérő közterület-használat következményeire való figyelmeztetést,

i) a közterület-használat közérdekből történő megszüntetésének lehetőségéről szóló tájékoztatást, figyelmeztetést,

j) a közterület-használati hozzájárulás megszűnése esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettséget, és

k) hangosító, egyéb zajkeltő berendezés alkalmazása esetén a hatályos zajvédelmi jogszabályokban foglalt zajkibocsátási határértéket.


(5) A közterület-használó köteles a közterület-használatra jogosító hozzájárulást, a közterület használati díj befizetését igazoló bizonylatot, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket a helyszínen tartani, és azokat ellenőrzés esetén kérésre felmutatni.


(6) A közterület-használó köteles a közterület-használati hozzájárulással érintett közterületen és annak közvetlen környezetében a közterület fenntartásával, tisztántartásával kapcsolatos feladatokat folyamatosan elvégezni, valamint biztosítani a munkavédelmi és egyéb jogszabályi előírások betartását, a balesetveszély elkerülését.


(7) Amennyiben a közterület használó a közterületben kárt okoz, vagy azt beszennyezi, azonnali hatállyal értesítenie kell a polgármestert. A közterület helyreállítását saját költségen el kell végeznie, vagy az önkormányzat a közterület használó költségére elvégezteti.


(8) A közterület használati engedély másra át nem ruházható, az albérletbe ki nem adható.



A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja, mentesség a díjfizetés alól


7.§ 


(1) A közterület használatáért díjat (a továbbiakban: közterület-használati díj) köteles fizetni Zajk Község Önkormányzatának a közterület-használati hozzájárulásban megjelölt számlájára. A közterület-használati díj mértékét e rendelet 1. függeléke tartalmazza. A fizetendő díjat, valamint megfizetésének módját a közterület-használati hozzájárulásban kell megjelölni.


(2) A díjfizetési kötelezettség megállapítása során:

a) a közterület-használattal járó tevékenység jellegét, időtartamát,

b) a létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használatához szükséges csatlakozó terület nagyságát,

c) a közterület-használat során igénybe vett gépjárművek, illetve az utánfutók által elfoglalt terület nagyságát,

d) hirdető-berendezés elhelyezése esetén annak nagyságát

kell figyelembe venni.


(3) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterekben számított területét kell figyelembe venni. A számítás szempontjából minden megkezdett nap egész napnak, minden töredék négyzetméter, folyóméter egész négyzetméternek, folyóméternek számít.


(4) A polgármester a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben, a teljes összeg 50 %-áig vagy egészben felmentést adhat jótékony és közcélú rendezvény, vagy egyéb kulturális rendezvény esetében.


(5) Zajk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete e rendelet 1. függelékében meghatározott használati díjakat évente felülvizsgálja.



A közterület-használati jogosultság megszűnése


8.§


(1) A közterület-használati jogosultság megszűnik:

a) a közterület-használati hozzájárulásban meghatározott idő elteltével,

b) a közterület-használó megszüntetésre vonatkozó kérelme alapján,

c) a közterület-használati hozzájárulásban meghatározott feltétel bekövetkeztével,

d) ha a közterület-használati hozzájárulás megkötésének feltételei már nem állnak fent,

e) a közterület-használó elhalálozásával, jogutód nélküli megszűnésével,

f) amennyiben az önkormányzati hatóság a közterület-használati hozzájárulást megszünteti, vagy

g) a jogosult írásban bejelenti Zajk Község Önkormányzatának, hogy a közterület használatával felhagy.



(2) A közterület-használat megszűnésekor az engedélyesnek - amennyiben a közterület-használati hozzájárulásban ettől eltérő megállapítás nincs - az eredeti állapotot helyre kell állítania.

(3) A közterület-használattal járó kötelezettségek szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.


(4) A közterület-használati hozzájárulás megszűnése esetén külön döntés nélkül a jogosult által már befizetett használati díj időarányos részét – a közterület-használati hozzájárulásban foglaltak szerint – vissza kell fizetni a jogosult részére.


A közterület-használati hozzájárulás visszavonása


9. §


(1) A közterület-használati hozzájárulás közérdekből, kártalanítási kötelezettség nélkül visszavonható.


(2) A közterület-használati hozzájárulás visszavonható, ha a közterület-használat jogosultja:

a) a közterület-használati hozzájárulásban foglaltaknak nem tesz eleget, illetve a használattal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó jogszabályokat megsérti, vagy

b) a közterület-használati hozzájárulásban meghatározott fizetési kötelezettségének az abban meghatározott határidőre nem tesz eleget, vagy

             c) az Önkormányzat a közterület más célú hasznosításáról dönt.


(3) Az engedélyt azonnali hatállyal vissza kell vonni, ha az engedélyes –hatósági jegyzőkönyvbe, vagy rendőri jelentésbe foglaltan-a közterületekre, vagy azok használatára vonatkozó jogszabályi előírásokat megszegi.


(4) Az engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyesnek 5 napon túli közterülethasználati-díj tartozása van, és azt az írásbeli felszólítást követő 5 napon belül nem rendezi.


A jogosulatlan közterület-használat következményei


10.§ 


(1) A közterület-használati hozzájárulás meglétét és a közterület-használat jogszerűségét a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki és Építéshatósági Osztálya a helyszínen, valamint a rendelkezésre álló iratok alapján ellenőrzi.


(2) Aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra, vagy módon közterület-használati hozzájárulás nélkül vagy a közterület-használati hozzájárulásban foglalt kötelezettség megszegésével használja, jogosulatlan közterület-használatot valósít meg.


(3) Jogosulatlan közterület-használatot valósít meg az is, aki a közterületet a rendeltetésszerű használattól eltérő módon, a közterület-használat általános szabályainak megsértésével használja.


(4) A jogosulatlan közterület-használó köteles a jogosulatlan közterület-használatot haladéktalanul, de legkésőbb 5 napon belül megszüntetni, és saját költségére a közterület eredeti állapotát helyreállítani.


(5) Ha a jogosulatlan közterület-használó a (4) bekezdésben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, az önkormányzati hatóság – közigazgatási bírság mellett –legfeljebb 8 napos határidő tűzésével a jogtalan közterület-használót felhívja a jogtalan közterület-használat megszüntetésére és a közterület eredeti állapotának helyreállítására.


(6) A (5) bekezdés szerinti felhívásban foglaltaknak az ott megjelölt határidőben történő elmulasztása esetén az önkormányzati hatóság az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti. Amennyiben az eredeti állapot helyreállítása közterületen lévő berendezés, tárgy vagy építmény elbontását teszi szükségessé, az önkormányzati hatóság az elbontott berendezést, tárgyat vagy építményt a tulajdonosa vagy birtokosa részére átadja. Az átvétel megtagadása esetén az önkormányzati hatóság a tulajdonos vagy birtokos költségére és felelősségére gondoskodik a berendezés, tárgy vagy építmény tárolásáról legfeljebb egy év időtartamra, amelynek leteltét követően a berendezést, tárgyat vagy építményt értékesíti, és az értékesítésből befolyt vételár – költségeinek kielégítését követően – fennmaradó részét a tulajdonos vagy birtokos részére átutalja.


(7) A hatóság az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével, közigazgatási bírság kiszabása mellett – azonnal helyreállíttathatja, ha az élet- és/vagy balesetveszély, jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is közterület-használó köteles viselni.


(8) A jogosulatlan közterület-használó a jogosulatlan használat idejére a közterület használati díj háromszorosát köteles 8 napon belül az engedélyező hatóság kötelezésére befizetni.


(9) A jogosulatlan közterület-használat miatt indult eljárásban közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.


(10) A közterület-használat megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot készpénz-átutalási megbízáson vagy banki utalással kell befizetni az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 8 napon belül Zajk Község Önkormányzatának a határozatban megjelölt bankszámlájára.


Záró rendelkezések


11. § 


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.


(2) Hatályát veszti a közterületek és közterület jellegű területek használatának előírásairól szóló 4/1999. (II.11.) önkormányzati rendelet.


                                                     Dr. Hámori Nóra                                     Grózner Tiborné

                                                             jegyző                                                 polgármester




A rendelet: 2020. október 9. napján kihirdetésre került.



Dr. Hámori Nóra

        jegyző