Zajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020. (X.9.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 3/2015.(II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 10- 2020. 10. 10

Zajk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) és (3) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 3/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:



1. §



(1) A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 3/2015.(II.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„3.§

(1) Az e rendeletben meghatározott szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítása – a 20. § -ban foglaltak kivételével - kérelemre történik, melyet erre a célra rendszeresített jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell a formanyomtatványban felsorolt – az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges – mellékleteket.


(2) A kérelmet postai úton a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) postacímére címezve vagy személyesen (Letenye, Kossuth L.u.10.) vagy elektronikus úton a www.epapir.gov.hu internetes oldalon elérhető üzenetküldő alkalmazáson keresztül lehet benyújtani.


(3) Az (1) bekezdés szerinti formanyomtatvány beszerezhető a Hivatalban vagy a www.zajk.hu internetes oldalról letölthető.


(4) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások esetén a kérelmet a szolgáltatást nyújtó intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.


(5) A kérelem benyújtására az ellátás igénylője, annak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja jogosult.”




2. §


(1) A Rendelet 5. § (1) és (2) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„5. §

(1) A kérelmező a kérelem benyújtásakor köteles saját maga és családja jövedelmi viszonyairól igazolást csatolni, vagy amennyiben ez nem lehetséges, akkor jövedelmi viszonyairól nyilatkozatot tenni. Ha e rendelet a vagyoni helyzet vizsgálatát előírja, akkor a vagyoni helyzet vizsgálata érdekében a kérelemhez csatolni kell e rendelet 1. függeléke szerinti vagyonnyilatkozatot is. 


(2) A Hivatal a kérelmező által benyújtott kérelmeket és igazolásokat, valamint a közölt adatok valódiságát megvizsgálja, szükség esetén környezettanulmányt végezhet.

a) Amennyiben már korábban, de legfeljebb 6 hónappal a kérelem benyújtását megelőzően már készült környezettanulmány, úgy a döntés során azt lehet alapul venni.

b) Amennyiben az elvégzett környezettanulmány alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat az eljáró hatóság vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására.”


(2) A Rendelet 5. § (3) bekezdése b), c), d) és e) pontjai helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„5.§ (3)

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolás, illetve az adóbevallással már lezárt időszakot követő hónapok és a kérelem benyújtását megelőző hónapokról a vállalkozás, illetve az őstermelői tevékenység könyvelője által kiállított igazolás,

c) munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzellátás esetén a megállapításáról és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegéről szóló igazolás

d) nyugdíj, egyéb nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a folyósító szerv által kiállított, az ellátás megelőző évben folyósított, valamint a tárgyév január elsején érvényes összegét tartalmazó igazolás,

e) alkalmi munkából származó jövedelem esetén a kérelmező és családja nyilatkozata az alkalmi munkából származó jövedelemről,”


(3) A Rendelet 5.§ (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„5.§

  1. A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a rendkívüli élethelyzetet, létfenntartási gondot igazoló bizonyítékokat.”



(4) A Rendelet 5. § (5) bekezdése az alábbi szöveggel egészül ki:

[(5) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetők, illetve a hivatal által jogszabály alapján beszerezhető.]


A kérelemben foglaltak, a benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmának ellenőrzése céljából a Hivatal megkeresheti:

a) az állami adóhatóságot,

b) a polgárok személyi adatait, lakcímét nyilvántartó szervet,

c) az igazolást kiállító szervet,

d) a munkáltatót.”


(5) A Rendelet 5. § (7) bekezdése az alábbi szöveggel egészül ki:

[(7) Amennyiben a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat az ellátás megállapítására jogosult vitatja, akkor a jövedelem az Szt. 10. § (6) bekezdésében, illetve]


a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.rend.)”


[3. §-ában foglaltak szerint vélelmezhető.]


(6) A Rendelet 5. § az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:


„5.§

(8) A rendkívüli települési támogatás hivatalból is megállapítható, különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, és természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére.”


3. §


(1) A Rendelet 11. § (1) bekezdés a) pontja az alábbi szöveggel egészül ki:


[11.§ (1) Az Szt., a Korm. rendelet és az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e jogszabályok megsértésével nyújtott szociális ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt kötelezni kell

a) a pénzbeli szociális ellátás]


„jegybanki alapkamattal megemelt összegben való”


[visszafizetésére,]


(2) A Rendelet 11. § (1) bekezdés b) pontja az alábbi szöveggel egészül ki:

[11.§ (1)

b) a természetben nyújtott szociális ellátás esetén a pénzegyenérték]


„jegybanki alapkamattal megemelt összegben való”


[megfizetésére,]


(3) A Rendelet 11. § az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„11. §

(4) A szociális igazgatási eljárás, költség- és illetékmentes.”


4. §


A Rendelet 13. § az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


„13.§

(3) A polgármester döntése ellen Zajk Község Önkormányzata Képviselő-testületéhez címzett fellebbezést lehet benyújtani.”


5. §


(1) A Rendelet 14. § (2) bekezdése az alábbi c) ponttal egészül ki:


„14.§ (2)

c) a családot ért elemi kár, a lakhatás körülményeiben elemi csapás, vagy humanitárius katasztrófa miatt bekövetkezett körülmény, mely a kérelmező vagy családtagja, családtagjai életét, egészségét, kiskorú gyermekének egészséges értelmi, érzelmi fejlődését veszélyezteti,” 


(2) A Rendelet 14. § az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

„14.§

(3) A rendkívüli települési támogatás nyújtásának formái:

a) alkalmanként adott támogatás pénzbeli ellátásként,

b) természetben nyújtott ellátásként adható a család szükségletét szolgáló gazdálkodást segítő támogatás,

c)  az elhunyt hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott támogatás, 

d)  természetben nyújtott ellátásként adható az oltással és transzponderrel nem rendelkező ebek tulajdonosai számára az oltás és a transzponder beültetés költsége. A támogatás egy eb esetében egyszer – a transzponder beültetéssel egy időben – igényelhető. Természetben nyújtott ellátásként adható a nem ivartalanított ebek tulajdonosai számára az eb ivartalanításának költsége.

e) pénzbeli ellátásként közművesítési támogatás adható annak a természetes személynek, aki a Zajk Község Önkormányzata közigazgatási területén lévő lakás, lakóház, lakóépület megnevezésű, közműbekötésre alkalmas ingatlan tulajdonosaként, az ingatlan közművesítése érdekében ivóvízbekötést valósít meg.”


6. §


(1)  A Rendelet 15. § (3) bekezdésében „a Korm. rendelet 1. melléklete” szövegrész helyébe „e rendelet 1. függeléke” szövegrész lép.


(2)  A Rendelet 15. § (4) bekezdésében „Letenyei Közös Önkormányzati Hivatalt” szövegrész helyébe „Hivatalt” szövegrész lép.


7. §

                                                                                                          

(1) A Rendelet 17. § helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„17.§

(1) Az igénylő és a vele közös háztartásában élő családtagjai számára a rendkívüli települési támogatás összege – a 18.§ (3) és (4) bekezdéseiben, valamint a 19. §-ban foglalt kivételekkel – az adott naptári éven belül nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcszorosát.


(2) A 14.§ (3) bekezdés a), b) és d) pontjaiban meghatározott támogatás egy alkalommal folyósított összege, természetben nyújtott ellátás esetén annak pénzbeli ellenértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladhatja meg. Az egy alkalommal folyósított támogatás legkisebb összege 2.000 Ft.


(3) A 14. § (3) bekezdés e) pontjában meghatározott közművesítési támogatás összege a viziközmű szolgáltató által adott bekötési ajánlat összege, de maximum 310.000,- Forint.


(4) A polgármester a rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.”


8. §


(1) A Rendelet 18. § (3), (4) és (5) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„18.§

(3) A közművesítési támogatás a 2020. október 10. napját követően megvalósított ivóvíz bekötéshez adható. A közművesítési támogatás csak olyan kérelmező részére nyújtható, aki igazolja, hogy rendelkezik a közművesíteni kívánt ingatlan ivóvízbekötésére vonatkozó megrendeléssel.


(4)  A közművesítési támogatásban részesített köteles a támogatással érintett ingatlan ivóvíz hálózatra való rákötését a támogatást megállapító határozat véglegessé válását követő három hónapon belül elvégeztetni, és a támogatás felhasználásának ellenőrzése céljából az önkormányzathoz benyújtani a szolgáltatóval kötött víziközmű szolgáltatási szerződést és a befizetésről szóló igazolást.


(5) Amennyiben a megítélt támogatás összege meghaladja a víziközmű bekötés tényleges bekerülési költséget, abban az esetben a támogatottnak a különbözetet 15 napon belül Zajk Község Önkormányzata részére vissza kell fizetnie.”



(2) A Rendelet 18. § az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:


„18.§

(6) Amennyiben a támogatott a megadott határidőn belül nem igazolja az ingatlan ivóvíz hálózatra való rákötését, akkor 15 napon belül köteles a támogatás teljes összegét a jegybanki alapkamattal megemelt összegben az önkormányzat részére visszafizetni.”


9. §


(1) A Rendelet 19. § (1) bekezdésében a „300%-át” szövegrész helyébe „400%-át” szövegrész lép.


(2)  A Rendelet 19. § (2) bekezdésének b) pontjában a „Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal” szövegrész helyébe „Hivatal” szövegrész lép.


(3)  A Rendelet 19. § az alábbi (6) és (7) bekezdéssekkel egészül ki:


„19.§

(6) Az elhunyt hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás kizárólag az elhunyt Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó eltemettetéséről gondoskodó személy részére nyújtható.


(7) Nem állapítható meg az elhunyt hozzátartozó halálesetére tekintettel a rendkívüli települési támogatás, amennyiben

            a) a kérelmet az elhalálozás napját követő 60 napon túl nyújtották be,

b) a kérelmező az eltemettetésre – ellenszolgáltatás fejében – szerződésben vállalt kötelezettséget,

c) a kérelmező a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 16.§-a alapján temetési hozzájárulásban részesült.”


10. §


A Rendelet 20. § (2) bekezdése az alábbi szövegrésszel egészül ki:


„20.§ (2) A Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj esetében a pályázat meghirdetése során előírt”


[pályázati űrlapon írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani.]


11. §


A Rendelet 22. § az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„22.§

(4) A köztemetés költségének megtérítésére kötelezett kérheti a megtérítés összegének részletekben való megfizetését, ami a 12 hónapot nem haladhatja meg.”



12. §


A Rendelet 23. § (3) bekezdésében a „Muramenti Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat szociális szolgáltatót fenntartó társulásban történő részvétellel, a társulás” szövegrész helyébe „Letenyei Család és Gyermekjóléti Központ” szövegrész lép.



13. §


(1) A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) A Rendelet kiegészül e rendelet 1.függelékével.


14. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.




                     Dr. Hámori Nóra

Grózner Tiborné

                       jegyző

polgármester




Záradék:

   A rendelet 2020. október 9. napján kifüggesztéssel kihirdetésre került.


Dr. Hámori Nóra

jegyző