Zajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Zajk Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 13

Zajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.13.
Zajk Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (1)-(3) bekezdései rendelkeznek arról, hogy a helyi önkormányzatok költségvetéséről szóló rendelet-tervezetet a jogszabályokban foglalt kimutatásokkal és mérlegekkel a jegyző készíti elő, majd a rendelet-tervezetet a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé elfogadásra legkésőbb tárgyév február 15-éig. A költségvetési rendelet tartalmára vonatkozó szabályokat az Áht. 23. § (2) bekezdésének rendelkezései tartalmazzák.
Zajk Község Önkormányzatának költségvetési rendelet-tervezetének megalkotásakor - a jogszabályi előírások betartása, illetve betartatása mellett - alapvető követelmény volt a költségvetési keretszámok meghatározásakor, hogy a pénzügyi lehetőségeinkhez igazítottan olyan kötelezettségeket vállaljunk, amelyek alapján az önkormányzat biztonságos működtetése biztosított legyen.
I.) BEVÉTELEK
A költségvetési bevételek alakulását ismertetve megállapítható, hogy sem szerkezetében, sem nagyságrendjében az előző évhez képes változás nem tapasztalható. Az önkormányzat meghatározó eleme továbbra is az állami támogatás, illetve a működési célú támogatások államháztartáson belüli összege. A működési célú támogatások bevételei tárgyévben is a közcélú foglalkoztatási pályázathoz kapcsolódik, melyet a bér és a hozzá kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok megfizetéséhez biztosít az elkülönített állami alap. A felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről rovaton a közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó beruházási támogatás jelenik meg, valamint a VP7-6.2.1.1-21 Külterületi útfelújítás elnevezésű pályázathoz kapcsolódó támogatási összeg. A működési bevételeken belül a legmagasabb összeget továbbra is a biokertészetben termelt zöldségek értékesítése származó készletértékesítés ellenértéke képezi. A közhatalmi bevételeket a magánszemélyek kommunális adó befizetései, valamint a helyi iparűzési adó bevétel képezi.
A finanszírozási bevételek előirányzatán az előző évi pénzmaradvány igénybevétele jelenik meg, ami 2024. év vonatkozásában jelentős a pályázati támogatásoknak köszönhetően.
II.) KIADÁSOK
A személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok összege tartalmazza a főállású polgármester, a falugondnok, a közművelődési szakember, illetve a közcélú foglalkoztatottak bérjellegű kiadásait. Az önkormányzati működési kiadások területén a takarékossági elv érvényesül továbbra is, a dologi kiadások pedig az önkormányzat működtetéséhez legszükségesebb kiadásokat tartalmazzák. A jelentős állami támogatásnak köszönhetően az ellátottak pénzbeli juttatásai kiadási sorra magas összeg került betervezésre. Egyéb működési célú kiadások magába foglalja a tagdíjakat, a belső ellenőrzési hozzájárulási díjat, illetve a civil szervezeteknek nyújtható támogatás összegét. 2024. évben jelentős fejlesztési kiadással számolhatunk. Az elnyert VP külterületi útfelújítási pályázat zárul le az évben, melyhez jelentős önerőt kell biztosítani, valamint a elkészül a település rendezési terv is.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi hatályát határozza meg.
A 2. §-hoz
(1) -(5) Bevételek
Az önkormányzat költségvetési bevételei között kell megtervezni a helyi önkormányzat bevételeit, így különösen a normatív hozzájárulásokat, a kapott támogatásokat, a közhatalmi bevételeit, valamint az önkormányzat saját bevételeit támogatásokat.
a) Működési költségvetés bevételei
aa) Önkormányzat működési támogatásai
Magyarország 202. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény alapján a helyi önkormányzatokat megillető állami hozzájárulások rovaton mindösszesen 36 323 336 forint előirányzat előírást engedélyezett a Kormány, melyből a helyi önkormányzatok működésének általános támogatására 18 899 236 (zöldterület gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatás 2 374 750 forint, közvilágítás fenntartásának támogatása 2 425 000 forint, köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása 429 260 forint, közutak fenntartásának támogatása 468 913 forint, egyéb kötelező önkormányzati feladatok támogatása 9 754 389 forint, polgármesteri illetmény kiegészítő támogatása 3 443 155 forint, lakott külterületi feladatok támogatása 3 769 forint), a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása soron mindösszesen 15 154 100 forint (a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása: 8 725 000 forint, falugondnoki szolgáltatás: 6 047 200 forint, rászoruló gyermekek szünidei étkezésének támogatása: 381 900 forint), az önkormányzat kulturális feladatainak támogatására 2 270 000 forint normatíva került tervezésre.
ab) Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Az államháztartáson belüli bevételek között elkülönített állami pénzalaptól a közmunkaprogram keretein belül megvalósuló foglalkoztatás bér és dologi kiadásainak támogatása 18 869 615 forint, valamint az egyéb fejezeti kezelésű előirányzatból származó pályázati támogatás 352 560 forint került tervezésre.
ac) Közhatalmi bevételek
Iparűzési adóból 1 000 000 forint bevételt, a magánszemélyek kommunális adójából 600 000 forint bevételt, valamint az egyéb közhatalmi bevételekből 20 000 forintot tervez az önkormányzat.
ad) Működési bevételek
Az önkormányzati vagyon bérbeadásából, hasznosításából származó bevételek (320 000 forint) itt kerültek tervezésre. Készletértékesítésből (biokertészet) 3 484 521 forint bevételt terveztünk. Egyéb működési bevételekből 100 forint került betetvezésre, ami a pénztárban keletkezett kerekítési különbözetekből adódhat.
b) Felhalmozási költségvetés bevételei
ba) Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről
Államháztartáson belüli bevételek között kerül tervezésre az elkülönített állami pénzalaptól származó támogatás a közmunkaprogram kereteiben megvalósuló eszközbeszerzésre, beruházásra 1 168 400 forint összegben, valamint a VP7-6.2.1.1-21 Külterületi útfelújítás elnevezésű pályázat keretében nyújtott támogatás 38 243 756 forint összegben.
(5)
Az önkormányzat előző évi pénzmaradványa, mely működésre és felhalmozásra használható fel. A 2023. évi pénzmaradvány tervezett összege 37 969 047 forint.
(6)- (8) Kiadások
a) Működési költségvetés kiadásai
aa) Személyi juttatások
A személyi kifizetések között a polgármester, a falugondnok, a kulturális szakember bér és bérjellegű juttatásait, valamint a közmunka programban foglalkoztatottak bérét és bérjellegű juttatásait terveztük 29 559 175 forint összegben . A közmunkaprogram keretein belül 8 fő foglalkoztatása valósulhat meg.
ab) Munkaadókat terhelő járulékok
A törvényi előírásoknak megfelelően az önkormányzat által fizetendő munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó 3 007 627 forintos összege került betervezésre.
ac) Dologi kiadások
Az önkormányzati készletek beszerzése, szakmai anyag, üzemeltetési költségek (irodaszer, hajtó és kenőanyag beszerzés, kommunikációs és szakmai szolgáltatások, valamint egyéb máshova el nem számolható szolgáltatások összegeit terveztük. Ezen a rovaton kerülnek kimutatásra a bérleti és lízingdíjak, a közüzemi díjak, telefon és internet használati költségek, postaköltség és egyéb dologi jellegű kiadások összege is. Az egyes kormányzati funkciónkénti kiadások összegét a 4. számú mellékletben részleteztük.
ad) Ellátottak pénzbeli juttatásai
Az önkormányzat által folyósított települési támogatások az önkormányzati rendeletben meghatározott szociális rászorultsági alapon rendkívüli élethelyzetre vonatkozó támogatások 4 950 000 forint összegben.
ae) Működési célú kiadások:
Ezen a rovaton került tervezésre a Dél-Zala Murahíd Letenye Térségi Társulás és az ETT Társulás felé fizetendő tagdíjak, a belső ellenőri tevékenység ellátásához kapcsolódó hozzájárulás, valamint az államháztartáson kívülre adott működési célú támogatás, pénzeszköz átadás non-profit szervezetek, egyesületek, alapítványok, magánszemélyek részére 188 736 forint összegben. Részletesen 6. melléklet tartalmazza.
b) Felhalmozási költségvetés kiadásai
ba) - bb) Beruházások, felújítások
2024. évben jelentős fejlesztési/felhalmozási kiadással számolhatunk az áthúzódó pályázatoknak köszönhetően: a közmunkaprogram eszközbeszerzése, a településterv elkészítése, valamint a VP7-6.2.1.1.-21. külterületi utak felújítása. Így beruházás mindösszesen 4 231 195 forint, a felújítás pedig mindösszesen 62 488 042 forint összegben kerül betervezésre, melynek részleteit a 8. melléklet tartalmazza.
(9)
Kiadások részét képezi a 2023. költségvetési év végén központilag kiutalt 2024. évre vonatkozó normatív támogatás előlege, melyet finanszírozási kiadásként szerepeltetni kell, összege 1 435 533 forint.
A 3. §-hoz
Az önkormányzati költségvetését mutatja be részletesen.
A 4. §-hoz
Zajk Község Önkormányzatának a költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módjára vonatkozó általános rendelkezéseit tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Az Önkormányzat létszám és bérgazdálkodására vonatkozó általános rendelkezéseit tartalmazza
A 6. §-hoz
A polgármesterre átruházott jogköröket, valamint a tartalék képzés jogát tartalmazza.
A 7–9. §-hoz
A működésre átadott pénzeszközök, támogatások átvételére, felhasználására vonatkozó jogköret szabályozza.
A 10. §-hoz
Az államháztartáson kívüli forrás átvételét szabályozza.
A 11. §-hoz
Költségvetés módosítására, átcsoportosítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 12. §-hoz
A készpénzben teljesíthető kiadások körét határozza meg.
A 13. §-hoz
Hatálya léptető és deregulációs rendelkezéseket tartalmaz.
A 14. §-hoz
Átmeneti rendelkezéseket tartalmaz.
Az 1–16. melléklethez
Az önkormányzati költségvetését mutatja be részletesen.