Murarátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Murarátka Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 13

Murarátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.13.
Murarátka Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (1)-(3) bekezdései rendelkeznek arról, hogy a helyi önkormányzatok költségvetéséről szóló rendelet-tervezetet a jogszabályokban foglalt kimutatásokkal és mérlegekkel a jegyző készíti elő, majd a rendelet-tervezetet a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé elfogadásra legkésőbb tárgyév február 15-éig. A költségvetési rendelet tartalmára vonatkozó szabályokat az Áht. 23. § (2) bekezdésének rendelkezései tartalmazzák.
Murarátka Község Önkormányzatának költségvetési rendelet-tervezetének megalkotásakor - a jogszabályi előírások betartása, illetve betartatása mellett - alapvető követelmény volt a költségvetési keretszámok meghatározásakor, hogy a pénzügyi lehetőségeinkhez igazítottan olyan kötelezettségeket vállaljunk, amelyek alapján az önkormányzat biztonságos működtetése biztosított legyen.
I.) BEVÉTELEK
A költségvetési bevételek alakulását ismertetve megállapítható, hogy sem szerkezetében, sem nagyságrendjében az előző évhez képes változás nem tapasztalható. Az önkormányzat meghatározó eleme továbbra is az állami támogatás, illetve a működési célú támogatások államháztartáson belüli összege. A működési célú támogatások bevételei tárgyévben is nagyrészt a közcélú foglalkoztatási pályázathoz kapcsolódik, melyet a bér és a hozzá kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok megfizetéséhez biztosít az elkülönült állami alap. A működési bevételeken belül a készletértékesítés, szolgáltatás értékesítése, illetve a vagyonhasznosításból származó bérleti díjak kerültek betervezésre. A felhalmozási célú támogatások a közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó beruházási támogatásokból áll. A finanszírozási bevétek előirányzatán az előző évi pénzmaradvány igénybevétele jelenik meg, ami 202. év vonatkozásában jelentős.
II.) KIADÁSOK
A kiadások területén meghatározó előirányzat a személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok összege, mely a főállású polgármester, a falugondnok, a közművelődési szakember, illetve a közcélú foglalkoztatottak bérjellegű kiadásait takarja. A működési célú kiadások tervezésénél prioritást élvez a működéssel közvetlenül összefüggő kiadások forrásának biztosítása. Az önkormányzati működési kiadások területén a takarékossági elv érvényesül.
A fejlesztési ráfordítások jelentős hányadot képviselnek a költségvetésben. A beruházási és felújítási soron tervezni szükséges a Zala kétkeréken elnevezésű pályázat, a településrendezési terv és a közmunkaprogramban megvalósításra kerülő beszerzések kiadásait.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi hatályát határozza meg.
A 2. §-hoz
(1) Az önkormányzat költségvetésének főösszegét határozza meg.
(2) - (4) Bevételek
Az önkormányzat költségvetési bevételei között kell megtervezni a helyi önkormányzat bevételeit, így különösen a normatív hozzájárulásokat, támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat.
a) Működési költségvetés kiemelt bevételei
aa) Önkormányzati költségvetés bevételei
Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény alapján a helyi önkormányzatokat megillető állami hozzájárulások esetén mindösszesen 29 810 185 forint előirányzat előírást engedélyezett a Kormány, melyből a helyi önkormányzatok működésének általános támogatására 17 974 985 forint (zöldterület gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatás 1 146 600 forint, közvilágítás fenntartásának támogatása és üzemeltetése: 5 960 000 forint, köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása: 100 000 forint, közutak fenntartásának támogatása: 686 980 forint, egyéb kötelező önkormányzati feladatok támogatása: 6 600 000 forint, lakott, külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása: 38 250 forint; polgármesteri illetmény kiegészítő támogatását 3 443 155 forint összegben), a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása soron mindösszesen 9 565 200 forint (a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása: 3 518 000 forint, falugondnoki szolgáltatás: 6 047 200 forint), az önkormányzat kulturális feladatainak támogatására 2 270 000 forint normatíva került betervezésre.
ab) Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Itt kerülnek tervezésre az államháztartáson belüli bevételek között az elkülönített állami pénzalaptól a közmunkaprogramok keretein belül megvalósuló foglalkoztatás bér és dologi kiadások támogatása.
ac) Közhatalmi bevételek
Iparűzési adóból 1 500 000 forint bevételt, az egyéb közhatalmi bevételekből 160 000 forintot tervez az önkormányzat.
ad) Működési bevételek
Az önkormányzati vagyon bérbeadásából, hasznosításából származó bevételek kerültek betervezésre 2 279 398 forint összegben.
b) Felhalmozási költségvetés bevételei
ba) Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről
Államháztartáson belüli bevételek között kerül tervezésre 1 041 400 Forint az elkülönített állami pénzalaptól a közmunkaprogram keretein belül megvalósuló foglalkoztatás támogatása eszközbeszerzésre, beruházásra.
(5)
Az önkormányzat előző évi pénzmaradványa, mely működésre és felhalmozásra használható fel. A 2023 évi pénzmaradvány tervezett összege 65 205 609 forint.
(6) - (8) Kiadások
a) Működési költségvetés kiadásai:
aa) Személyi kiadások
A személyi kifizetések között tervezzük a polgármester, a falugondnok és a kulturális szakember bér és bérjellegű juttatásait, valamint az önkormányzatnál a közmunkaprogram keretében foglalkoztatottak béreit. A közmunkaprogram keretein belül 6 fő foglalkoztatását tervezük.
ab) Munkaadókat terhelő járulékok
A törvényi előírásoknak megfelelően a bérek után fizetett munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó összege került tervezésre.
ac) Dologi kiadások
A készletbeszerzések, szakmai anyag, üzemeltetési költségek (irodaszer, hajtó és kenőanyag beszerzés, kommunikációs és szakmai szolgáltatások, valamint egyéb máshova el nem számolható szolgáltatások összegeit. Ezen a rovaton kerül kimutatásra a bérleti és lízingdíjak, a közüzemi díjak, telefon és internet használati költségek, postaköltség és egyéb dologi jellegű kiadások összege is. Az egyes kormányzati funkciónkénti kiadások összegét a 4. mellékletben részleteztük.
ad) Ellátottak pénzbeli juttatásai
Itt kerültek tervezésre az önkormányzat által folyósított települési támogatások az önkormányzati rendeletben meghatározott részletezéssel. Külön kerül kimutatásra a köztemetés térítésre, valamint a temetési támogatás, valamint a rendkívüli élethelyzetre vonatkozó támogatás.
ae) Működési célú kiadások:
Ezen soron mutatható ki a Dél-Zala Murahíd Letenye Térségi Társulás és az ETT Társulás felé fizetendő tagdíj, a belső ellenőri tevékenység során felmerülő bérköltséghez való hozzájárulás, valamint az államháztartáson kívülre adott működési célú támogatásokat, pénzeszköz átadása non-profit szervezetek, egyesületek, alapítványok, magánszemélyek részére kifizetendő támogatás összege is. Részletesen 6. melléklet tartalmazza.
b) Felhalmozási költségvetés
ba) Beruházások, felújítások
A közmunkaprogram keretében eszközök kerülnek beszerzésre. A Zala két keréken elnevezésű pályázat megvalósítása is a tárgyévben fog megvalósulni.
(9) A kiadások részét képezi a 2023. év decemberében kiutalt 2024. évre vonatkozó normatív támogatás előlege finanszírozási kiadásként, melynek összege 1 175 007 forint.
(10)-(12) A tartalékképzés jogát, valamint az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokkal kapcsolatos szabályokat tartalmazza.
A 3. §-hoz
Az önkormányzati költségvetésének mutatja be részletesen.
A 4. §-hoz
Murarátka Község Önkormányzatának a költségvetési többlet valamint a hiány finanszírozásának módjára vonatkozó általános rendelkezéseit tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Az Önkormányzat létszám és bérgazdálkodására vonatkozó általános rendelkezéseit tartalmazza.
A 6. §-hoz
A tartalék képzés jogát valamint a polgármesterre átruházott jogköröket tartalmazza.
A 7. §-hoz
Államháztartáson kívüli pénzeszközökkel kapcsolatos szabályokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
A működésre átadott pénzeszközök, támogatások átvételére, felhasználására vonatkozó jogköret szabályozza.
A 9. §-hoz
Támogatások elszámolásának szabályait tartalmazza.
A 10. §-hoz
Államháztartáson kívüli forrás átvételének jogkörét tartalmazza.
A 11. §-hoz
Költségvetés módosítására, átcsoportosítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 12. §-hoz
A készpénzben teljesíthető kiadások körét határozza meg.
A 13. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés
A 14. §-hoz
Átmeneti rendelkezéseket tartalmaz.
Az 1–16. melléklethez
Az önkormányzati költségvetésének mutatja be részletesen.