Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2004. (II.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2004. 02. 17- 2014. 02. 05

Alsórajk Község Önkormányzata Képviselőtestületének az 1/2013.(II.28.) önkormányzati rendeletével, a 8/2010.(XII. 31.), a 2/2009.(I.31.,)  és a 14/2007.(XII.25.) sz. rendeletével módosított 3/2004.(II.16.)  sz. rendelete a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról


Egységes szerkezetben, az utolsó módosítás szövege dőlt betűvel szedve



Alsórajk község Önkormányzata a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény 23.§-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


  1. fejezet


Általános rendelkezések


1.§.


/1/ A rendeletet Alsórajk község közigazgatási területén kell alkalmazni.

/2/ A rendelet szabályai valamennyi ingatlantulajdonosra, birtokosra, használóra kötelezőek, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

/3/ A rendelet szabályai nem terjednek ki a veszélyes hulladékra, a települési folyékony hulladékra és az azokkal összefüggő tevékenységekre.


Hulladékkezelési közszolgáltatás



2.§.


/1/ Az önkormányzat a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékgyűjtési közszolgáltatást szervez és tart fenn.


/2/ Az Önkormányzat a feladat és hatáskörébe tartozó, a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás ellátására irányuló feladatköréből az ISPA/KA támogatással létrejövő vagyon és eszközrendszer üzemeltetésével kapcsolatos feladatkörét a Nyugat-Balaton és Zala folyó medence Nagytérségi Települési Szilárd Hulladékai Kezelésének Korszerű Megoldására létrehozott Önkormányzati Társulásra (rövidített neve: ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás) ruházza át.


/3/ A /2/ bekezdésben meghatározott feladat átruházás nem érinti az Önkormányzat által kötött, a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás ellátására irányuló, már meglévő közszolgáltatási szerződéseket, valamint a helyi közszolgáltató kiválasztására irányuló hatáskörét.


/4/ A település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás körében, a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy magántulajdonú ingatlanon összegyűjtött, és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék tovább már nem hasznosított részének – nem veszélyes hulladék – elhelyezés céljára történő rendszeres elszállítására, elhelyezésére, kezelésére és ártalmatlanítására kizárólag a Saubermacher-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. jogosult ( továbbiakban: közszolgáltató).

A közszolgáltató a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás teljesítésére kötelezett és jogosult, a hatályban lévő közszolgáltatási szerződés alapján, annak lejártáig.


/5/ A szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékokat a közszolgáltató Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonát képező nagykanizsai 01006/2 hrsz-ú ingatlanon elhelyezkedő, a ZALAISPA Társulás tagjainak közös tulajdonában lévő hulladékválogató és komposztáló létesítménybe is szállíthatja.




II. fejezet


Közterületek tisztántartása


3.§.


A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat egyrészt az alkalmazásában lévő dolgozók, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.


Az ingatlantulajdonos feladata


4.§.

/1/ Az ingatlantulajdonosnak a közterület tisztántartásával, a zöldterület ápolásával kapcsolatos feladatai:

a/ az ingatlan előtti járdának / járda hiányában 1 méter széles területsávnak /, a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének a gondozása, tisztántartása,  szemét és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése.

b/ az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése

c/ az ingatlanon lévő madarak fészkelő helyei alatti közterület szennyeződéstől való megtisztítása.

/2/ Az ingatlantulajdonos a közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd hulladékot köteles a rendeletben meghatározott gyűjtőedénybe elhelyezni és elszállításáról gondoskodni.


5.§.


Az ingatlantulajdonosnak az épülete, telekingatlana tisztántartásával kapcsolatos feladatai:

a/ a beépített és a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, járda és úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése,

b/ a beépítetlen vagy időszakosan használt ingatlan tulajdonosa köteles évente legalább 2 alkalommal az ingatlan gyommentesítéséről gondoskodni, valamint az utca felől látható táblát elhelyezni, melyen fel kell tüntetni az ingatlantulajdonos vagy használó nevét, illetve a gondozással megbízott személy nevét és elérhetőségét.


A kereskedő és rendezvényszervező kötelezettségei


6.§.


/1/ Az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó egység előtti járdaszakaszt, járda hiányában az úttestig terjedő területet a tulajdonos köteles tisztán tartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. A tulajdonos köteles a burkolt felületen a síkosság mentesítéséről és a hó eltakarításáról gondoskodni.

/2/ Közterületen rendezett sport és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, eredeti állapotban történő visszaadásáról.


Síkosság mentesítés és hó eltakarítás


7.§.


/1/ A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon / homok, salak/ kívül konyhasó használata csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke a 40 g/m2-nél több ne legyen.

/2/ Konyhasó alkalmazása síkosság mentesítésre zöldterületen vagy annak közvetlen környékén tilos.

/3/ Hórakást tilos elhelyezni:

a/ útkereszteződésben

b/ tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyén

c/ kapubejárat elé

d/ közszolgáltatási felszerelési tárgyra / tűzcsap/


A közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések


8.§.


/1/ Tilos

a/ az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni

b/ utcai árokba szennyvizet bevezetni

c/ közterületen lévő növényeket megrongálni,

d/ parkosított és füvesített zöldterületeket rendeltetésellenesen használni

/2/ ebek által a közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az eb tulajdonosa köteles haladéktalanul gondoskodni.

/3/ Közterületen elhullott háziállat tulajdonosa a tetemet köteles haladéktalanul a közterületről elszállítani.


  1. fejezet


Települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás


A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


9.§.[1]


.

(1) Az ingatlantulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására a szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényt, valamint a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott 60 literes -, vagy 120 literes gyűjtőeszközt köteles igénybe venni.


(2)  A hulladék elszállítására hetente egy alkalommal a közszolgáltató éves szállítási naptárában megadott napon kerül sor.





Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


/1/ Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot a rendszeresített gyűjtőedényben gyűjteni és elszállítatásáról gondoskodni.

/2/ A beépített ingatlan tulajdonosa nem vonhatja ki magát a közszolgáltatásból arra való hivatkozással, hogy a szolgáltatást a hulladéktermelés hiányában nem, vagy csak részben veszi igénybe.

/3/ Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényt az ingatlana területén köteles elhelyezni.

/4/ Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedényt a hulladék elszállítása céljából a szolgáltató által megjelölt időpontban a közterületen úgy elhelyezni, hogy az a gyalogos és a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

A gyűjtőedényt a szállítást megelőző nap 18 órától lehet kihelyezni.

/5/ a gyűjtőedény fedelének lecsukott állapotban kell lennie, abban a hulladékot úgy kell elhelyezni, hogy az edény mozgatásától az ne szóródjon szét.

/6/ Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedény tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról és környezetének tisztántartásáról gondoskodni.

/7/ Tilos a gyűjtőedényben folyékony, mérgező, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet, veszélyes hulladékot elhelyezni.


A szolgáltató jogai és kötelezettségei


11.§.


/1/ A szolgáltató köteles az ingatlanon keletkezett hulladékot rendszeresen elszállítani.

/2/ A szolgáltató köteles a gyűjtőedény kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni.

/3/ A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedény ürítése során esetlegesen keletkező szennyeződés eltakarításáról a szolgáltató köteles gondoskodni.

/4/ A gyűjtőedényben a szolgáltató neki felróható okból keletkezett kárt köteles az ingatlantulajdonosnak megtéríteni.


Lomtalanítás


12.§.


/1/ A lomtalanítás megszervezéséről, lebonyolításáról a szolgáltató évente 1 alkalommal külön díj felszámítása nélkül gondoskodik.

/2/ A szolgáltató kizárólag a lomtalanítás alá tartozó háztartási szilárd hulladék elszállítására köteles.

/3/ A hulladékot az ingatlantulajdonos a szolgáltató által meghirdetett helyen és időpontban helyezheti ki.

/4/ A lomtalanítási hulladékot úgy kell kihelyezni, hogy az a jármű és gyalogosforgalmat ne akadályozza, a zöldterületet és a növényzetet ne károsítsa.



Közszolgáltatási díj


13.§.


Hatályát veszti



Záró rendelkezések


Szabálysértés[2]


14.,15.§.[3]



Hatálybalépés


16.§.


/1/Ez a rendelet 2004. január 1-én lép hatályba, egyidejűleg az Önkormányzat 13/1999./VIII.2./ sz. rendelete hatályát veszti.

/2/ A Rendelet 13.§-ának módosítására vonatkozó szövegrész 2010. december 31-én lép hatályba.



Alsórajk,2009. január 22.





                    Kovács András.                             Kálócziné Éberling Márta

                     Polgármester                                                körjegyző




[1]

Módosította: 1/2013. (II.28.) önk. rendelet. Hatályos:2013. 03. 1-től

[2]

A szabálysértési rendelkezéseket megállapító 14.,15. §-t hatályon kívül helyezte: 3/2012. (V.12.) hatálytalan: 2012. június 1-től.

[3]

A szabálysértési rendelkezéseket megállapító 14.,15. §-t hatályon kívül helyezte: 3/2012. (V.12.) hatálytalan: 2012. június 1-től.