Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2004. (II.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2017. 01. 28- 2023. 09. 27

Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2004. (II.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

2017.01.28.

Alsórajk község Önkormányzata a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendeletet Alsórajk község közigazgatási területén kell alkalmazni.

(2) A rendelet szabályai valamennyi ingatlantulajdonosra, birtokosra, használóra kötelezőek, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(3) A rendelet szabályai nem terjednek ki a veszélyes hulladékra, a települési folyékony hulladékra és az azokkal összefüggő tevékenységekre.

2. § (1) Hulladékkezelési közszolgáltatás: Az önkormányzat a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékgyűjtési közszolgáltatást szervez és tart fenn.

(2) Az Önkormányzat a feladat és hatáskörébe tartozó, a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás ellátására irányuló feladatköréből az ISPA/KA támogatással létrejövő vagyon és eszközrendszer üzemeltetésével kapcsolatos feladatkörét a Nyugat-Balaton és Zala folyó medence Nagytérségi Települési Szilárd Hulladékai Kezelésének Korszerű Megoldására létrehozott Önkormányzati Társulásra (rövidített neve: ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás) ruházza át.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott feladat átruházás nem érinti az Önkormányzat által kötött, a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás ellátására irányuló, már meglévő közszolgáltatási szerződéseket, valamint a helyi közszolgáltató kiválasztására irányuló hatáskörét.

(4) A település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás körében, a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy magántulajdonú ingatlanon összegyűjtött, és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék tovább már nem hasznosított részének – nem veszélyes hulladék – elhelyezés céljára történő rendszeres elszállítására, elhelyezésére, kezelésére és ártalmatlanítására kizárólag a Saubermacher-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. jogosult ( továbbiakban: közszolgáltató). A közszolgáltató a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás teljesítésére kötelezett és jogosult, a hatályban lévő közszolgáltatási szerződés alapján, annak lejártáig.

(5) A szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékokat a közszolgáltató Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonát képező nagykanizsai 01006/2 hrsz-ú ingatlanon elhelyezkedő, a ZALAISPA Társulás tagjainak közös tulajdonában lévő hulladékválogató és komposztáló létesítménybe is szállíthatja.

II. Fejezet

Közterületek tisztántartása

3. § A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat egyrészt az alkalmazásában lévő dolgozók, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.

Az ingatlantulajdonos feladata

4. § (1) Az ingatlantulajdonosnak a közterület tisztántartásával, a zöldterület ápolásával kapcsolatos feladatai:

a) az ingatlan előtti járdának / járda hiányában 1 méter széles területsávnak /, a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének a gondozása, tisztántartása, szemét és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése.

b) az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése

c) az ingatlanon lévő madarak fészkelő helyei alatti közterület szennyeződéstől való megtisztítása.

(2) Az ingatlantulajdonos a közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd hulladékot köteles a rendeletben meghatározott gyűjtőedénybe elhelyezni és elszállításáról gondoskodni.

5. § Az ingatlantulajdonosnak az épülete, telekingatlana tisztántartásával kapcsolatos feladatai:

a) a beépített és a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, járda és úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése,

b) a beépítetlen vagy időszakosan használt ingatlan tulajdonosa köteles évente legalább 2 alkalommal az ingatlan gyommentesítéséről gondoskodni, valamint az utca felől látható táblát elhelyezni, melyen fel kell tüntetni az ingatlantulajdonos vagy használó nevét, illetve a gondozással megbízott személy nevét és elérhetőségét.

A kereskedő és rendezvényszervező kötelezettségei

6. § (1) Az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó egység előtti járdaszakaszt, járda hiányában az úttestig terjedő területet a tulajdonos köteles tisztán tartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. A tulajdonos köteles a burkolt felületen a síkosság mentesítéséről és a hó eltakarításáról gondoskodni.

(2) Közterületen rendezett sport és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, eredeti állapotban történő visszaadásáról.

Síkosság mentesítés és hó eltakarítás

7. § (1) A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon / homok, salak/ kívül konyhasó használata csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke a 40 g/m2-nél több ne legyen.

(2) Konyhasó alkalmazása síkosság mentesítésre zöldterületen vagy annak közvetlen környékén tilos.

(3) Hórakást tilos elhelyezni:

a) útkereszteződésben

b) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyén

c) kapubejárat elé

d) közszolgáltatási felszerelési tárgyra (tűzcsap)

A közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

8. § (1) Tilos

a) az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni

b) utcai árokba szennyvizet bevezetni

c) közterületen lévő növényeket megrongálni,

d) parkosított és füvesített zöldterületeket rendeltetésellenesen használni

(2) Ebek által a közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az eb tulajdonosa köteles haladéktalanul gondoskodni.

(3) Közterületen elhullott háziállat tulajdonosa a tetemet köteles haladéktalanul a közterületről elszállítani.

II. Fejezet

Települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás

A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

9. §12 .

10. §3

11. §4

Adatvédelmi rendelkezések

11/A. §5 (1) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlanhasználók azonosításához a közszolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításhoz szükséges adatok feltüntetésével.

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatási szerződéshez szükséges személyes adatokat elsődlegesen az ingatlanhasználó adatszolgáltatása alapján ismeri meg. Amennyiben ez nem jár sikerrel, az adatokat az önkormányzati hivatal a közszolgáltató kérelmére átadja. A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.

(3) A közszolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról és meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(4) A közszolgáltató nyilvántartásában a természetes személyek esetében a Hulladéktörvény 65. § /2/ bekezdése alapján a természetes személyazonosító adatokat, valamint a lakcímet tartja nyilván, ezeket az adatokat kezeli.

(5) A közszolgáltató az ingatlanhasználó személyes adatait a közszolgáltatási szerződéses jogviszony létrejöttétől, annak megszűnéséig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató az adatokat megsemmisíti.

(6) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggésben az ingatlanhasználó személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj beszedéséhez szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

Lomtalanítás

12. §6

Közszolgáltatási díj

13. §7

Szabálysértés

14. §8

15. §9

Hatálybalépés

16. § (1) Ez a rendelet 2004. január 1-én lép hatályba, egyidejűleg az Önkormányzat 13/1999./VIII.2./ sz. rendelete hatályát veszti.

(2) A Rendelet 13. §-ának módosítására vonatkozó szövegrész 2010. december 31-én lép hatályba.

1

Módosította: 1/2013. (II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. 03. 01-től.

2

Hatályon kívül helyezte: 1/2017. (I.27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2017. 02.01-től.

3

Hatályon kívül helyezte: 1/2017. (I.27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2017.02.01-től.

4

Hatályon kívül helyezte: 1/2017. (I.27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2017.02.01-től.

5

Beiktatta Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2014. (II.5.) önkormányzati rendelete 2. §-a. Hatályos 2014. 02.06-tól.

6

Hatályon kívül helyezte: 1/2017. (I.27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2017.02.01-től.

7

Hatályon kívül helyezte: 1/2017. (I.27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2017.02.01-től.

8

A szabálysértési rendelkezéseket megállapító 14. §-t hatályon kívül helyezte: 3/2012. (V.12.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2012. június 1-től.

9

A szabálysértési rendelkezéseket megállapító 15. §-t hatályon kívül helyezte: 3/2012. (V.12.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2012. június 1-től.