Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2009. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodásról

Hatályos: 2023. 11. 01

Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2009. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodásról

2023.11.01.

Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. cikk (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdése, 25. § (3) bekezdés b) pontja, 32. § (1) bekezdés b) pontja, 48. § (4) bekezdése, valamint 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szociális gondoskodásról a következőket rendeli el:1

1. § (1)2 A szociális gondoskodásról szóló 6/2009. (III.25.) rendelet (továbbiakban: Rendelet) hatálya kiterjed Alsórajk községben állandó lakóhellyel rendelkező személyekre és az 1993. évi III. törvény (Sztv.) 3. § (1), (2) és (3) bekezdésében meghatározott, Alsórajk községben jogszerűen tartózkodó személyekre.

(2)3 A Rendelet az Sztv.-ben nem szabályozott pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások feltételeit, igénybevételének módját, folyósításának és ellenőrzésének szabályait tartalmazza.

(3)456 A Képviselő-testület szociális rászorultság és e rendeletben foglalt feltételek fennállása esetén, az Sztv. 45. §-a alapján települési támogatás megállapításáról dönt. A települési támogatás lehet:

a) Pénzbeli ellátás:

aa)7 rendkívüli települési támogatás, mely lehet célzott települési támogatás vagy beiskolázási támogatás,

ab)8 temetési költségekre tekintettel adható települési támogatás,

ac)9 háztartási szennyvíz elszállítási támogatás,

ad)10 újszülöttek családjának támogatása,

ae)11 havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás.

b) Természetben nyújtott szociális ellátás:

ba) szociális étkeztetés,

bb) gyermek intézményi étkeztetési díjtámogatás,

bc) élelmiszertámogatás,

bd) közüzemi díjtámogatás,

be) tűzifa támogatás,

bf) tankönyv, vagy gyermekintézménybe történő utazási költségtámogatás.

(4)12131415 A Rendeletben meghatározott szociális feladat és hatáskörök közül az Sztv. 48. §-a szerinti köztemetés és az e Rendelet 1. § (3) bekezdés a) Pénzbeli ellátások aa)-ad) pontjában felsorolt települési támogatások megállapítása legfeljebb 100.000,- Ft összeghatárig, valamint a b) Természetben nyújtott szociális ellátások megállapítása legfeljebb 100.000,- Ft összeghatárig a polgármester átruházott hatáskörébe, a 100.000,- Ft-ot meghaladó összegű pénzbeli települési támogatások, az ae) pontban megjelölt, havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás - annak összegétől függetlenül -, valamint a 100.000,- Ft-ot meghaladó összegű természetben nyújtott szociális ellátások megállapítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

2. § (1)16 A jegyző és a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó egyes szociális ellátások megállapítására vonatkozó kérelmeket a Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal)17 kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell az egyes ellátások elbírálásához szükséges, az Sztv.-ben és e rendeletben meghatározott igazolásokat, dokumentumokat.

(3) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás esetén a támogatást kamataival együtt az igénybevevő köteles az önkormányzatnak visszafizetni. A visszafizetési kötelezettséget a polgármester rendelkezése alapján, egyedi határozattal a Hivatal állapítja meg.

(4) Az ellátásra jogosult 8 napon belül köteles bejelenteni a Hivatalnál18, ha az ellátás alapjául szolgáló adataiban, jövedelmében olyan változás következik be, melynek alapján a jogosultság feltételeit érinti.

(5)19 A jövedelem, illetve az egy főre jutó jövedelem számításánál az Sztv. rendelkezéseit kell figyelembe venni.

3. § (1) A kérelem alapján a Hivatal az ügyet döntésre előkészíti, szükség esetén környezettanulmányt készít.

(2) A megállapított pénzbeli ellátásokat a Hivatal – egyedi határozat alapján – utalja, fizeti ki és gondoskodik a rendszeres pénzbeli ellátások folyósításáról.

(3) Természetbeni ellátás esetén a beszerzésről és a jogosult részére történő átadásáról, vagy a közüzemi díj esetében a szolgáltatónak történő közvetlen kifizetésről – egyedi határozat alapján – a Hivatal gondoskodik. Az átadott természetbeni értékről vagy a szolgáltatónak kifizetett közszolgáltatási díjról a Hivatal nyilvántartást vezet.

(4) A nyilvántartás tartalmazza a jogosult nevét, lakcímét, a természetbeni juttatás megállapításáról szóló határozat számát, az átadott juttatás összegét, megnevezését, a kifizetett szolgáltatási díj összegét.

(5) A Hivatal gondoskodik az ellátásokkal összefüggő járulékfizetési, elszámolási és visszaigénylési feladatok végrehajtásáról.

Pénzbeli ellátások

4. §20

5. §21

6. §22

7. §23

8. §24

Települési támogatás25

9. § (1)262728 Települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki önhibáján kívül létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe kerül, vagy időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 800 %-át.

(2)29 Célzott települési támogatás állapítható meg különösen annak a rászorulónak, akinek a családjában váratlan esemény, elemi kár vagy egyéb rendkívüli ok miatt előre nem látható többletkiadása keletkezett, vagy várható; tartós betegség, baleset miatt került rendkívüli élethelyzetbe; vagy az egészségbiztosítás által nem vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe és annak biztosítása saját és családja létfenntartását veszélyezteti.

(2a)30 Beiskolázási települési támogatás állapítható meg a nevelési év megkezdésének, illetve a tanévkezdés családokat érintő terheinek csökkentésére – évente egy alkalommal - annak a rászorulónak, akinek gyermeke óvodában, általános, középfokú, felsőfokú intézményben tanul vagy oda felvételt nyert. A beiskolázási települési támogatás adott évben irányadó összegéről a képviselő-testület a nevelési év, illetve tanév megkezdése előtt határozattal dönt.

(3) A rendkívüli települési támogatásra31 vonatkozó kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolást, valamint meg kell jelölni a rendkívüli élethelyzetet előidéző okot. A tartós betegség vagy baleset igazolására csatolni kell a háziorvos által kiállított, 15 napnál nem régebbi igazolást, a többletkiadásról a kibocsátó által kiállított számla másolatát, tűzkár esetén a tűzoltóság igazolását.

(4) Amennyiben a rendkívüli élethelyzet amiatt következett be, mert a kérelmező 10.000 Ft-ot meghaladó közüzemi díjtartozást halmozott fel, a települési támogatás összege kizárólag a tartozás rendezésére fordítható. Ebben az esetben a Hivatal a települési támogatást32 a közüzemi szolgáltatónak közvetlenül utalja át.

(5)33 Az egy család (egy háztartásban élők) részére nyújtható települési támogatás együttes összege egy naptári évben nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 6-szorosát.

(6) Elemi kár esetén a polgármester jogosult gyorssegély kiutalására, melynek összege családonként és alkalmanként 10.000 Ft-ig terjedhet.

(7) A települési támogatás kifizetésére a határozat kézhezvételét követő 5. munkanapon belül kerül sor, az Önkormányzat házipénztárából.

(8)34 A települési támogatás indokolt esetben legfeljebb 6 hónap időtartamra havi rendszerességgel is nyújtható.

(9)35 A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás /Sztv. 45. § (7)/ – ide nem értve a (4) bekezdésben foglalt célra nyújtott támogatást – összege nem haladhatja meg a havi 10.000 Ft-ot.

(10)3637 Rendkívüli települési támogatás háztartási szennyvíz elszállítási támogatásként a lakosságot terhelő közszolgáltatási díj csökkentése céljából adható, amelynek összege alkalmanként (fordulóként) 20.000,- Ft. A támogatás kifizetéséhez a közszolgáltató által kiállított készpénzfizetési számlát mellékelni kell.

(11)38 A települési támogatás megállapítása, – ideértve a szennyvíz elszállítási támogatást is -, legfeljebb 100.000,- Ft összegig a polgármester átruházott hatáskörébe, a 100.000,- Ft-ot meghaladó összegű települési támogatás, és a (8), (9) bekezdésben foglalt, havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

Temetési célú települési támogatás

10. § (1)39 Temetési célú40 települési támogatás a közeli hozzátartozó eltemettetése esetén adható, amennyiben a temetés költségei az eltemettető, vagy családja létfenntartását veszélyezteti.

(2)4142 A jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető jövedelem a szociális vetítési alap 800 %-a.

(3) A temetési célú43 települési támogatásra vonatkozó kérelmeket a haláleset bekövetkeztétől számított 30 napon belül lehet a Hivatalhoz benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére szóló, a temetkezési vállalkozó által kiállított, a temetési költségekre vonatkozó igazolást vagy számlamásolatot, és a jövedelemigazolásokat.

(4)44 A temetési célú települési támogatás összege egyszeri 50.000 Ft.

Újszülöttek családjának támogatása

10/A. §45 (1) A polgármester a képviselő-testület által átruházott hatáskörében, gyermek születését követően, hivatalból, az újszülöttek családjának támogatásában részesíti a családot, vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt.

(2) A támogatás összege újszülött gyermekenként 50.000,- Ft.

(3)46 A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szülők, vagy a gyermekét egyedül nevelő szülő Alsórajkon állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen is a településen tartózkodjon, továbbá, hogy az újszülött családjában az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg a Rendelet 9. § (1) bekezdésében foglalt mértéket.

(4) Az újszülöttek családja támogatásának átadására évente egy alkalommal, Anyák Napi Ünnepség keretében kerül sor.

11. §47

Természetben nyújtott szociális ellátások

12. § (1)4849 A Képviselő-testület vagy a polgármester átruházott hatáskörben a települési támogatást természetbeni szociális ellátás formájában is nyújthatja.

(2) A természetbeni támogatás lehet élelmiszer, tankönyv, tüzelő megvásárlása, közüzemi számla, gyermekintézmény étkezési térítési díjának, temetési költségnek közvetlenül a szolgáltató részére történő megfizetése.

(3)50

13. §51

Köztemetés

14. § (1)5253 Az Sztv.-ben meghatározott feltételek esetén a polgármester átruházott hatáskörben köteles az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről gondoskodni.

(2) A köztemetéssel kapcsolatos egyéb szabályokat az Sztv. tartalmazza.

Szociális szolgáltatások és személyes gondoskodást nyújtó ellátások

15. §54 (1) A Képviselő-testület a községben élő, szociálisan rászorult személyek részére étkeztetést, házi segítségnyújtást, falugondnoki szolgálatot és családsegítést biztosít. A falugondnoki szolgálatra és az étkeztetés igénybevételére vonatkozó szabályokat külön önkormányzati rendelet tartalmazza.

(2)55 A Képviselő-testület az étkeztetést, a házi segítségnyújtást és a családsegítési szolgáltatást a Szociális, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Pacsa (8761 Pacsa, Csány L. u. 1.) által biztosítja.

(3) A falugondnoki szolgáltatás, a házi segítségnyújtás és a családsegítés az igénybevevők részére térítésmentes.

16. § (1)56 A Képviselő-testület a rendelet hatálya alá tartozók részére szociális információs szolgáltatást biztosít, melynek célja, hogy a szociális biztonság megteremtéséhez kapcsolódó ellátások és szolgáltatások igénylői megfelelő tájékoztatást kapjanak az ellátások hozzáférhetőségéről és igénybevételének szabályairól.

(2)57 A szociális információs szolgáltatást a Képviselő-testület a Hivatal keretében, annak ügyfélfogadási idejében biztosítja.

(3) A szociális információs szolgáltatás igénybevétele díjmentes.

Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet 2009. március 25-én lép hatályba.

(2)58

(3)59

(4)60

(5) A 2015. március 1-ét megelőző kezdő időponttal a Rendelet szerint megállapított ápolási díj 2015. február 28. napjával megszűnik, a lakásfenntartási támogatást, közgyógyellátást a megállapító határozatban foglalt lejárat időpontjáig az önkormányzat továbbfolyósítja.

1

A bevezető az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

Az 1. § (2) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2015. március 1-től.

5

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének1. § (1) bekezdése. Hatályos 2021. október 1-től.

6

Az 1. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 1. § (3) bekezdés a) pont aa) alpontja az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 1. § (3) bekezdés a) pont ab) alpontja az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

Az 1. § (3) bekezdés a) pont ac) alpontja az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 1. § (3) bekezdés a) pont ad) alpontja az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 1. § (3) bekezdés a) pont ae) alpontja az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2015. március 1-től.

13

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I.16.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2020. január 17-től.

14

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének 1. § (2) bekezdése. Hatályos 2021. október 1-től.

15

Az 1. § (4) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 2. § (1) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

17

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I.16.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése. Hatályos 2020. január 17-től.

18

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. január 1-től.

19

A 2. § (5) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

20

Hatályon kívül helyezte a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet 6. § (2).bekezdése. Hatálytalan: 2014.01.01-től.

21

Hatályon kívül helyezte Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdése. Hatálytalan 2015. március 1-től.

22

Hatályon kívül helyezte Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdése. Hatálytalan 2015. március 1-től.

23

Hatályon kívül helyezte Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdése. Hatálytalan 2015. március 1-től.

24

Hatályon kívül helyezte Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdése. Hatálytalan 2015. március 1-től.

25

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2015. március 1-től.

26

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2014. január 1-től.

27

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének 2. § (1) bekezdése. Hatályos 2021. október 1-től.

28

A 9. § (1) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja szerint módosított szöveg.

29

A 9. § (2) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 9. § (2a) bekezdését az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

31

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2021. október 1-től.

32

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2021. október 1-től.

33

A 9. § (5) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

34

Beiktatta Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 2. §-a. Hatályos 2015. február 25-től.

35

Beiktatta Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 2. §-a. Hatályos 2015. február 25-től.

36

Beiktatta Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.28.) önkormányzati rendelete 2. §-a. Hatályos 2017. március 1-től azzal, hogy a folyamatban lévő ügyekben is alklamazni kell.

37

A 9. § (10) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja szerint módosított szöveg. A 9. § (10) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

38

Beiktatta Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I.16.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése. Hatályos 2020. január 17-től.

39

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 3. § -a. Hatályos 2015. március 1-től.

40

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése. Hatályos 2014. január 1-től.

41

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének 3. §-a. Hatályos 2021. október 1-től.

42

A 10. § (2) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja szerint módosított szöveg. A 10. § (2) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja szerint módosított szöveg.

43

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése. Hatályos 2014. január 1-től.

44

A 10. § (4) bekezdését az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

45

Beiktatta Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I.16.) önkormányzati rendelete 2. §-a. Hatályos 2020. január 17-től.

46

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének 4. §-a. Hatályos 2021. október 1-től.

47

Hatályon kívül helyezte Alsórajk Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete. Hatálytalan: 2015. március 1-től.

48

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének 5. § (1) bekezdése. Hatályos 2021. október 1-től.

49

A 12. § (1) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

50

Hatályon kívül helyezte Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének 7. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2021. október 1-től.

51

Hatályon kívül helyezte Alsórajk Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete. Hatálytalan: 2015. március 1-től.

52

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete 4. §-a. Hatályos 2015. március 1-től.

53

A 14. § (1) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

54

Módosította Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének 6. §-a. Hatályos 2021. október 1-től.

55

A 15. § (2) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

56

A 16. § (1) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja szerint módosított szöveg.

57

A 16. § (2) bekezdése az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 3. § f) pontja szerint módosított szöveg.

58

A 17. § (2) bekezdését az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

59

A 17. § (3) bekezdését az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

60

A 17. § (4) bekezdését az Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.